Hver dansker udleder i gennemsnit 13 ton CO2 om året. Verdensgennemsnittet er på 6 ton, og vi har dermed et af de største klimaaftryk i verden. Hvis alle levede som os, ville rejsen mod klimakatastrofen gå dobbelt så hurtigt.

Ifølge en rapport fra tænketanken CONCITO (august 2023) kommer den største del af vores udledninger fra transport, fødevarer og boliger. Vores forbrug af oksekød tegner sig for over halvdelen af vores CO2-udledning fra fødevarer.

Skal vi holde temperaturstigningen på under 1,5 grader, skal vores udledning ned på max 3 ton per indbygger i gennemsnit. Ifølge CONCITO er det umuligt at nå, alene ved at vi hver især gør en indsats. Der skal en langt mere ambitiøs klimapolitik til.

Men vi kan nå et stykke ved at ændre vores vaner. Især vil det have en effekt, hvis vi:

🐮 Spiser mindre kød – særligt oksekød.

🥕 Undgår madspild.

🚲 Tager cyklen, toget eller bussen i stedet for bilen – eller skifter til elbil.

✈ Holder flere ferier i Danmark og dermed flyver mindre.

👗 Køber mindre tøj og færre ting – og/eller køber genbrug.

🏠 Isolerer vores bolig og holder op med at bruge olie og gas til opvarmning.

Natur og Miljø

Artiklen blev først bragt i vores medlemsmagasin Natur og Miljø.

Vil du modtage magasinet direkte i din postkasse og samtidig støtte en god sag?


Læg dit liv om – og få (måske) øget livskvalitet


Vores udledning af CO2 er afgørende i forhold til klimaforandringerne. Men der er også andre ting, der tæller, hvis vi skal leve bæredygtigt. Ikke mindst spørgsmålet om natur og biodiversitet og måden, vi bruger planetens begrænsede ressourcer.

Bæredygtighedspsykolog Simon Elsborg Nygaard har fire forslag til, hvordan du kan ændre vaner:

1. Ryd ud

Fjern alle ting fra dit hjem, som ikke bidrager til din livskvalitet. Få dem tilbage i ressourcekredsløbet som salg eller genbrug. I et hjem med færre ting vil du bruge mindre tid på rengøring og oprydning og dermed have mere tid til det, der betyder mest for dig. Bonus: Med mindre rod i dit hjem får du mindre rod i dit hoved, hvilket man får det godt af.

2. Vurdér behovet

Stop med at købe ting, der ikke giver dig livskvalitet. Næste gang du har lyst til at købe en ting, så overvej, om den vitterligt vil gøre dit liv bedre. Er den pengene, tiden, pladsen i hjemmet og CO2-udledningen værd? Hvis du er i tvivl, så vent 24 timer med at købe tingen, og hvis du stadig virkelig har lyst til den, så køb den med glæde.

3. Tænk over rebound-effekten

Brug de penge, du tjener eller sparer, med omhu. Når du tjener penge på at sælge eller sparer ved at købe færre ting, er der en skjult risiko for, at du bruger pengene mindre bæredygtigt et andet sted, f.eks. på rejser. Det kalder man rebound-effekt.

4. Stil krav

Vælg dine faste leverandører med omhu. Igennem et helt liv giver du rigtig mange penge til din bank, dit telefonselskab, til el-leverandøren, forsikringsselskabet osv. Hvis du vælger bæredygtige leverandører, har det ofte større effekt end mange af dine små adfærdsændringer i hverdagen. Du skal blot skifte leverandør én gang, men det vil føles bedre, hver gang du betaler til dem.

Modtag Natur og Miljø i din postkasse

- og støt samtidig en god sag