Lyden er ikke til at tage fejl af. Brusen fra trafikken af lastbiler i det fjerne bliver ført med vinden her ned til Amager Strandpark. Blandet med summen fra flyene, der letter fra Københavns Lufthavn.

Selv hamren og banken fra en af områdets mange byggepladser når øregangen. Vi er i en storby. Men med bagdelen skruet ned i en havkajak og en pagaj i hænderne åbner naturen sig alligevel midt i denne menneskeskabte strandpark.

Det er i hvert oplevelsen for 26-årige Signe Katrine Stenkilde, der sammen med sin veninde er padlet ud fra kajakklubben Kajakhotellet.

- Man ser det hele fra en anden side, end hvis man bare går tur oppe på molen. Selv på en sommerdag med mange mennesker i strandparken, er man lidt trukket tilbage her nede på vandet, siger Signe.

På en rå efterårsdag som i dag er det dog ikke menneskemylderet, der præger betonmolerne og sandstranden. Havvindmøllerne ude på sundet snurrer ivrigt, og det rusker i klitternes marehalm.

Men i kanalerne og lagunerne er kajakroerne godt beskyttet fra vindstødene, havoverfladen skvulper kun let op af havkajakkerne, der ubesværet glider gennem vandet.

Sæler og fugle tæt på

- Hvad er det så for en natur, man kan opleve her?

- Dyrene kommer tæt på dig. Især fuglene, siger Signe. Og ganske rigtig driver et svanepar helt ind til pontonen, netop som kajakkerne skal sættes i vandet. Mågerne hænger lavt os.

Sådan kommer du i gang:

  • Sikkerheden til havs er vigtig, når man sejler havkajak. Derfor anbefales det at tage et kursus i havkajak, hvor du blandt andet lærer søfartsregler og at redde dig selv eller andre i nødsituationer.
  • Kajakklubber og skoler over hele landet tilbyder kurser og introduktionsture. Begynderkurset hedder EPP2.
  • Hvis du melder dig ind i en klub, vil du ofte få adgang til kajakker, så du ikke selv skal investere i den.
  • På Dansk kano- og kajak forbunds hjemmeside www.kano-kajak.org kan du finder klubber og skoler.

- På en dagstur til Saltholmen er der god chance for at se sæler. Før jeg roede kajak anede jeg faktisk ikke, at vi havde sæler – især ikke her omkring København, fortsætter Signe der drømmer om at ro kajak et sted, hvor hun kan se hvaler eller spækhuggere.

Signe opdagede, hvad det vil sige at se verden fra en havkajak for knapt fire år siden på en tur til Norge og har siden da padlet sig igennem en række kurser inden for ordningen European Paddle Pass, kaldet EPP, der for kajakfolket er, hvad de forskellige farver bælter betyder inden for karate. Med sin erfaring kan hun i dag sejle på længere ture fra ø til ø i Danmark og optræde som instruktør.

- Det er en meget teknisk sport, og der er hele tiden noget nyt, du kan lære, fortæller Signe, der blandt andet studerer til et certifikat i radiokommunikation på havet og træner op til DM i kajakteknik. I konkurrencen viser hun alt fra avancerede vendinger til rent artisteri, hvor hun står oprejst på hækken.

Fra vilde bølger til hyggesnak

Ifølge Signe handler havkajak ikke først og fremmest om fysisk træning og sved på panden – for en utrænet skal der dog ikke tages mange tag med pagajen, før det mærkes i ryg og arme, erfarer Natur & Miljøs reporter.

Men hun understreger, at man sagtens kan dreje sporten i en retning, så den passer til fysik og et mere eller mindre action-hungrende temperament. En havkajak kan med den rette træning manøvreres rundt i vilde surfbølger, mens rolige fjorde eller en sejltur med havblik indbyder til ren meditation eller store portioner hyggesnak.

- Det er en meget social sport. På havet får vi vendt alt fra udstyr til problemer med kæresten, fortæller Signe. Susende blæst, bølgeskvulp og snakkende pigestemmer - sådan kan storbyen også lyde.

Foto: Camilla Hylleberg