Vindruer indeholder ikke bare vand og frugtsukker, men kan indeholde rester af op til 30 forskellige sprøjtegifte. Og så er vindruerne blandt de frugter, som danskerne spiser flest af.

På baggrund af tal fra DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsens pesticidkontrol har Danmarks Naturfredningsforening listet de ti fødevarer, som det kan betale sig at skifte ud til økologiske af slagsen, hvis vi vil undgå de fleste rester af sprøjtegift i maden.

Der er tale om i alt ti fødevarer, der tilsammen bidrager med 75 procent af den sprøjtegift, som vi udsættes for gennem maden. Det er især de udenlandske fødevarer, der indeholder mange sprøjtegifte, men rester af sprøjtegift findes også i fødevarer, der er dyrket i Danmark.

10 fødevarer er kilde til 75 procent sprøjtegift

Hvis vi vil spare os selv for en del sprøjtegiftrester, så kan følgende ti fødevarer skiftes ud med de økologiske af slagsen. De økologiske varianter er nemlig fri for sprøjtegift.

Æbler

23 pct. af de konventionelle danske æbler og 64 pct. af de konventionelle udenlandske æbler indeholder rester af sprøjtegift.

I de danske æbler er der målt seks forskellige sprøjtegifte, mens de udenlandske er oppe på 14 forskellige.

Hvedemel

17 pct. af dansk konventionel hvedemel indeholder rester af sprøjtegift, mens alt konventionel hvedemel fra udlandet indeholder rester af sprøjtegift.

Der er ikke fundet rester af sprøjtegift i økologisk hvedemel - hverken fra Danmark eller udlandet.

Læs også: Skal du have varme hveder?

Tomater

I 8 pct. af de konventionelle danske tomater og hele 62 pct. af de konventionelle udenlandske er der fundet rester af sprøjtegift.

I de danske tomater er der fundet tre forskellige sprøjtegifte, mens der i de udenlandske er fundet op til 19 forskellige sprøjtegifte. Økologiske tomater - danske som udenlandske - er fri for sprøjtegift.

Pærer

36 pct. af alle konventionelle danske pærer og hele 92 pct. af de konventionelle udenlandske indeholder rester af sprøjtegift. I de danske pærer er der fundet fire forskellige sprøjtegifte, og i de udenlandske er der fundet 14 forskellige.

Der er ikke fundet sprøjtegift i danske økologiske pærer, men der er fundet sprøjtegift i en prøve af udenlandske økologiske pærer i 2015. Fødevarestyrelsen vurderede dengang, at anvendelsen ikke var tilsigtet.

Et Sprøjtefrit Danmark

  • Et Sprøjtefrit Danmark er navnet på Danmarks Naturfredningsforenings aktuelle kampagne, der har til formål at styrke forbrugerne i deres valg af fødevarer.
  • Som led i kampagnen er fem familier blevet testet for rester af sprøjtegift i urinen - før og efter en periode på 14 dage, hvor de spiste 100 pct. økologisk.
  • Før økologien fandt laboratoriet rester af sprøjtegift i 51 pct. af prøverne. Efter 14 dage med økologi var tallet nede på 23 pct.
  • Det var primært sprøjtegiftene glyphosat og chlorpyrifos, der blev fundet i familierne.
    Chlorpyrifos er ellers ulovlig at bruge i Danmark, men finder vej til middagsbordet med udenlandsk frugt og grønt.
  • Professor i miljømedicin på SDU, Philippe Grandjean, advarer alle - og især gravide og børn - mod chlorpyrifos, da insektmidlet skader nerverne og kan påvirke udviklingen af hjernen.
  • Se mere om de fem familier og undersøgelsen på Youtube.
alt
Sanne Liv Lembrecht Buggeskov
Fundraisingansvarlig og Teamleder

Rødvin

47 pct. - næsten halvdelen – af ikke-økologisk rødvin indeholder rester af sprøjtegift. Der er fundet op til ni forskellige sprøjtegiftrester. Der er ikke fundet rester af sprøjtegift i økologisk rødvin.

Vindruer

Her er listens rekordholder, når det kommer til antallet af sprøjtegifte. Der er nemlig fundet hele 30 forskellige sprøjtegifte i konventionelle vindruer, og der er fundet sprøjtegift i 73 pct. af prøverne.

Der er ikke fundet sprøjtegiftrester i økologiske vindruer.

Salat

25 pct. af dansk konventionelt dyrket salat indeholder rester af fem forskellige sprøjtegifte, mens 56 pct. af den konventionelle udenlandske salat indeholder rester af sprøjtegift fra 11 forskellige gifte.

Der er ikke fundet sprøjtegift i økologisk salat.

Kartofler

I 15 pct. af de danske konventionelle kartofler er der rester af sprøjtegift, og det samme gælder 37 pct. af de udenlandske kartofler. Der er fundet to forskellige sprøjtegifte i de danske kartofler og tre i de udenlandske.

Der er ikke fundet sprøjtegift i økologiske kartofler.

Agurker

Madpakkens uundværlige element og leverpostejens bedste ven. Der er fundet rester af sprøjtegift i 57 pct. af de danske konventionelle agurker og i 62 pct. af de udenlandske.

Der er ikke fundet rester af sprøjtegift i danske økologiske agurker, men der er fundet rester af sprøjtegift i tre prøver af udenlandske økologiske agurker i 2015, der kom fra Spanien. Fødevarestyrelsen vurderede, at anvendelsen ikke var tilsigtet.

Jordbær

Sommerens storfavorit indeholder oftest sprøjtegift. Der er fundet rester af sprøjtegift i 74 pct. af danske ikke-økologiske jordbær og i 86 pct. af udenlandske ikke-økologiske jordbær.

I danske jordbær er der fundet 13 forskellige sprøjtegifte, og i de udenlandske er tallet 22. Der er ikke fundet sprøjtegift i økologiske jordbær – hverken danske eller udenlandske.

Kilder: Pesticidrester i fødevarer 2015, Fødevarestyrelsen , Pesticide Residues Results from the period 2004-2011, DTU Fødevareinstituttet.

Vær med til at gøre Danmark fri for sprøjtegift

Meld dig ind i Danmarks Naturfredningsforening, hvis du også vil have fødevarer uden rester af gift.