En sjællandsk naturoplevelse fra oven: Skovtårnet

Midt i Gisselfeld Klosters Skov, en times kørsel fra hovedstaden, ligger det 45 meter høje skovtårn. Som besøgende får du mulighed for at opleve skoven fra oven med en unik udsigt udover trætoppene, og så er det tilmed den nyeste naturoplevelse på Sjælland.

Skovtårnet blev nemlig indviet i marts 2019, og er bygget af arkitektfirmaet Effekt. Til dagligt bliver det bestyret af Camp Adventure. Selve tårnet er lavet af cortenstål og egetræ.

Du skal gå 650 meter, før du når toppen, men når du først er kommet op, så har du også en formidable udsigt udover Gissefeld Klosters Skov. Det er en privat skov, som kort fortalt betyder, at du kun må være i skoven fra klokken 06.00 om morgenen til solnedgang og ikke bevæge dig væk fra stier og veje.

Det er dog stadig tilladt at samle svampe, kogler eller kviste, så længe du kan nå dem fra de anlagte veje og stier.

Information om corona-smitte

  • Husk, at du skal følge myndighedernes anbefalinger - også når du færdes i naturen.
  • Hold afstand til andre mennesker.
  • Undgå at mødes i grupper. Tag hellere afsted med din nærmeste, samboende familie, partner eller på egen hånd.

Læs alle myndighedernes anbefalinger her

Foto: Rasmus Hjortshøj

Oplev sjælden sjællandsk natur på Amager Fælled

Det hører til sjældenhederne, at overdådig natur ligger midt i en pulserende storby, men det er ikke desto mindre tilfældet med Amager Fælled. Området er hele 223 hektar stort og kan opleves både til fods og på cykel.

Amager Fælled bugner af værdifuld natur, og om sommeren er det en af de naturoplevelser på Sjælland, der kan bidrage til aftensmaden. Fælleden er nemlig et levende spisekammer. Området er dog andet end spiselig natur, for du kan også møde både sjældne fugle som rørhøg, rørdrum og pungmejse og sjældne planter som brændeskærm.

Tilbage i 1990 blev dele af fælleden fredet, nærmere bestemt området i den sydvestlige del. I dag er det Københavns Kommune, der ejer Amager Fælled.

Både børn og voksne kan besøge det naturskønne område.

Foto: Charlotte Hammer

Sjællands imponerende højmose: Holmegård Mose

Mosekonen er ekstra glad for Holmegård Mose, det er nemlig en helt speciel naturoplevelse på Sjælland, både fordi mosen er Danmarks næststørste højmose, men også fordi den er flere tusinde år gammel. Holmegård Mose ligger ved Næstved på Sjælland.

Det er ikke kun mosekonen, der har bosat sig i det store vådområde, faktisk boede nogle af de første mennesker i Danmark rundt om mosen. Gamle fund som forskellige flinteflækker vidner om, at der, udover flere bopladser, har været en flintehugningsplads nær mosen.

I vandet vokser tørvemosser, som også går under navnet sphagnum, og så er der mange sommerfuglearter og krybdyr som snog, hugorm og skovfirben ved mosen.

Foto: Rune Larsen

Du kan med fordel medbringe din kikkert, for der er flere fugle, som holder til og yngler i området.

En af dem er gråstrubet lappedykker, der med sin hæse stemme kan høres langt væk. Holmegårds Mose er dog mest kendt for sjældne fugle som er mere eller mindre knyttet til vand. Det drejer sig om græshoppesanger, plettet rørvagtel og engsnarre. Deres stemmer kan ofte høres i de åbne områder omkring Røde Bro.

I fuglenes træktid om vinteren kan du møde mange forskellige ænder og gæs i mosen. Sædgæs kan ofte ses på de åbne områder, og her kan også stå flokke af sangsvaner. Du kan desuden være heldig at se rovfugle som musvåge og blå kærhøg.

Mosen kan besøges fra flere forskellige steder, hvor bilen også kan parkeres.


Oplev naturområdet Rusland på Sjælland!

Navnet Rusland leder måske tankerne hen på Putin, vodka og babushka-dukker, men her er der altså tale om en afsidesliggende naturoplevelse på Sjælland med overdrev, hede og små skove.

Her kan du både nærstudere sjældne planter som den plettede gøgeurt eller beundre områdets gamle træer, der er over 150 år gamle. Rusland er derfor oplagt til en vandretur, og turen er omkring 4 kilometer lang. Det kan anbefales at huske gummistøvlerne, da turen nogle steder kan være ret mudret. Derfor er det også bedst at lade barnevogn, klapvogn og kørestol blive hjemme, dog burde en elektrisk kørestol godt kunne komme rundt.

Udover natur er området hjem til flere forskellige bronzestatuer, der er opført af Rudolph Tegner mellem 1916 og 1924. Du kan ligeledes finde Tegners Museum i området, som kunstneren gav til staten tilbage i 1925, og derfra af har det været muligt at besøge som privatperson. En billet koster 70 kroner, og du kan parkere ved museet.


Skøn natur på sjællandsk skydebane: Melby Overdrev

Skydeterræn og natur går sjældent hånd i hånd, men på Melby Overdrev har militæret haft en afgørende betydning for denne skønne naturoplevelse på Sjælland.

Militærets brug af området har nemlig sikret det mod at blive overtaget af sommerhuse, og nu hvor skydevåbnene har forladt området, kan alle og enhver besøge heden med lyng, rensdyrlav og som det eneste sted på Sjælland: hede-melbærris, som ellers kun vokser i Jylland. Udover sjældne planter kan du opleve sommerfugle som markperlemorssommerfuglen.

Foto: Mette Hvingtoft

Melby Overdrevs historie fortæller om en tid, hvor hedebonden havde køer og får til at græsse i området, fordi det var for magert til at opdyrke. Sammen med afgræsning har de dårlige næringsforhold givet laver og urter mulighed for at voske.

I dag hvor hedebonden er historie, er heden ved at blive overtaget af græs og træer. Det er en særlig oplevelse at besøge området, fordi heder og overdrev bliver mere og mere sjældne i Danmark.

Der er parkeringsmuligheder ved Tisvilde Hegn på Liselejevej og på Nyvej.


Bjergsted Bakker: Sjællands bedste udsigt?

En perfekt naturoplevelse på Sjælland for dig, som er til lange gåture og flotte udsigter.

Bjergsted Bakker er nemlig en del af et større naturområde tæt på Kalundborg, der foruden bakkerne består af Skarresø og Grevindeskoven. I 2001 blev dele af området fredet. Det område omfatter i alt 274 hektar af Bjergsted Bakker samt herregårdslandskabet mellem bakkerne og Skarresø

Det højeste punkt på Bjergsted Bakker er 87 meter over havet, hvilket giver en flot udsigt over det bakkede landskab med tæt bevoksning af træer og buske.

Hvis du er heldig, kan det være, du møder en skovhornugle, en isfugl eller en havørn, som alle holder til i området.

Kommer du i bil, så er det lettest at parkere i Bjergsted by.


Natur for feinschmeckere på den sjællandske ø Saltholm

Er du til VIP-oplevelser og uforstyrrede naturoplevelser, så er Saltholm den helt rigtige naturoplevelse på Sjælland for dig.

Øen er svær at komme til, til gengæld huser den et naturområdet, der er et af landets og Sjællands mest oprindelige. Hvis du gerne vil til Saltholm, så kan det som udgangspunkt kun ske i sommerhalvåret, medmindre du ejer din egen båd.

Saltholm er ynglested for 20.000 fugle, og rundt om øen er det ikke en sjældenhed at opleve sæler. Øens undergrund har leveret kalkblokke til Kronborg og andre gamle bygninger i Hovedstaden.

Den sjællandske ø er så naturskøn, at den optræder i flere af maleren Theodor Philipsens malerier. Den stemning, der er i hans malerier, kan du stadig opleve ved et besøg til øen i dag, selvom maleren levede fra 1840-1920.


Heldagstur på kanten af Sjællands natur: Albuen

Selvom Lolland ikke er en del af øen Sjælland, så hører øen til region Sjælland, og derfor har vi valgt ikke at snyde dig for denne naturoplevelse på Lolland. Albuen ligger så langt ude på spidsen af Lolland, som du overhovedet kan komme. Her får du en af de vildeste naturoplevelser i denne guide.

På spidsen møder stille fjordvand brusende bølger fra havet, og du kan opleve strandenge, klitter, overdrev og et rigt fugleliv. Er du ikke så meget til gåture, så kan du hoppe på cyklen og tage en tur på Danmarks længste dige-cykelsti, eller tage en tur på vandet i kajak, kano eller almindelig robåd.

Mulighederne er mange, og derfor er Albuen også særlig velegnet til en heldagstur med familien.

Du kan parkere ved Nakskov Fjord, som ligger syd fra Albuen.


Oplev Danmarks største sø-område: Maribosøerne

E anden unik natureoplevelse på Lolland er Maribosøerne, som er det største område af søer i hele landet, og det gør det til en ret vild naturoplevelse.

Hvis det ikke er imponerende nok, så har havørnen ynglet i området siden 1977. Der er derfor god grund til at planlægge en tur til det store vådområde, især hvis du har en forkærlighed for fugle. Udover havørnen kan du også møde fugle som fiskeørn, spurvehøg, rørhøg, duehøg og musvåge.

Rundt om søerne vokser der løvskov, så området kan sagtens opleves uden at få våde tæer, og er en oplagt mulighed for få en god vandretur.

Hvis du ikke har noget imod at færdes på vand, så kan du tage en tur med Anemonen. Det er en turbåd, der sejler rundt på søerne. Det koster 80 kroner for voksne og 40 kroner for børn. Har du egen kano eller kajak, så kan dele af Søndersø og Nørresø besøges på vand, her er sejllads nemlig tilladt.

Med fisketegn kan du desuden fiske på de offentlige områder af Maribo Søndersø og fra Naturskolens bådebro.

Det er desuden en mulighed at komme rundt på cykel i landskabet ved søerne.


Sjællands særligste naturoplevelse på Stevns Klint

Vores lille land har hele syv attraktioner på UNESCO’s Verdensarvsliste. Stevns Klint er en af dem. Stevns Klint er en af Sjællands mest særegne naturoplevelser - både hvis du besøger klinten fra land- og vandsiden.

Klinten ligger knap en times kørsel fra København og kan besøges hele året. Det er oplagt at tage børnene med, da naturen er helt speciel ved Stevns Klint.

Skrænterne rejser sig 40 meter over vandets overflade og kan virke både ære- og frygtindgydende - især for os danskere, der er vant til et fladt landskab. Faktisk er den imponerende klint kun toppen af et 900 meter dybt kridtlag, hvor resten gemmer sig under jordens overflade.

På grund af corona-smitte er Fyrcenteret p.t. lukket. Derudover er der begrænset adgang til Højerup Kirke.

At Stevns Klint er på Verdensarvslisten skyldes et helt særligt lag af fiskeler i klinten, som stammer tilbage fra 66 millioner år siden, hvor en asteroide tog livet af dinosaurerne og halvdelen af alle de dyrearter, der dengang levede på jorden. Det er bl.a. denne fiskeler, der er forskellen på Stevns Klint og Møns Klint, som ellers kan forveksles med hinanden.

Du kan gå langs verdensarven på en 20 kilometer lang sti. Da klinten stadig er levende, falder der af og til stykker af klinten, det kan derfor være farligt at gå langs klinten på stranden i visse strækninger.

Våd naturoplevelse på Sjællands kyst

Der er mange forskellige muligheder for at opleve klinten fra vandet, bl.a. kan du booke en tur med en vand-taxi. En tur i vand-taxi a to timers varighed koster 3.800 kroner, men så er der også plads til seks personer. Du kan også leje en kajak til omkring 300 kroner.

Det er gratis at besøge Stevns Klint, og parkering koster mellem 20-40 kroner. Det er billigere at parkere om eftermiddagen og i vinterhalvåret.


Et must! Oplev Møns Klint under Sjælland

Lad os slutte turen lige under Sjælland på øen Møn. Ganske vidst er Møn heller ikke en del af øen Sjælland, men dog også et medlem af regionen Sjælland.

Møn ligger da også kun et par timers kørsel fra København og endnu kortere vej fra Midt- og Sydsjælland. Det er ikke uden grund, at Møns Klint bliver besøgt af over 200.000 mennesker om året. Her kan du nemlig opleve naturens kræfter helt tæt på. Det er en af de vildeste naturoplevelser, fordi en gåtur langs stranden kan tage dig tilbage til svunden tid, hvor dinosaurerne regerede jorden.

Møns Klint består af kridt, der nogle steder rejser sig helt op til 128 meter over havets overflade. Klinten er skabt i istiden ved, at is skubbede kridtet op, så det dannede de ikoniske hvide vægge. Faktisk pressede isen så voldsomt på, at nogle vandretliggende lag næsten kom til at stå lodret.

Møns Klint er en oplagt destination for hele familien, og der er naturoplevelser for enhver smag – alt for den fra den korte gåtur med en af Danmarks bedste udsigter til den helt store dagstur med dertilhørende opdagelser af gamle fossiler på den dramatiske strand.

I kan også besøge Geocenter Møns Klint, der tilbyder en række forskellige oplevelser med klinten i fokus. Det koster mellem 130-145 for voksne og 85-95 for børn, afhængigt af, om du køber billetter online eller ved ankomst til centeret.

Det er gratis at besøge naturen ved Møns Klint og gå op og ned af den kendte trappe, der officielt har 497 trin og en højdeforskel på næsten 100 meter fra bund til top. Hvis du har barnevogn, klapvogn eller kørestol med, så kan du gå på den 267 meter lange gangbro, der har udsigt over klinten.

Det koster lidt at parkere ved Geocenteret, men det er til gengæld gratis at parkere ved Camping Møns Klint, der ligger ved Liselund.