9 fødevarer er kilde til halvdelen af pesticid-rester i kroppen
Se hvilke 9 fødevarer, der er kilde til halvdelen af pesticiderne i kroppen. Læs, hvad du kan gøre for at undgå det.Frugt, grøntsager og hvedemel. Det er nogle af de vigtigste fødevarer, du skal købe økologisk, hvis du gerne vil undgå rester af pesticider.
Ifølge DTU Fødevareinstituttet, der har gennemgået tusindvis af madvarer over en periode på fem år, er der ni fødevarer, som er kilde til omkring halvdelen af alle de rester af pesticider, der med størst risiko ender i vores krop gennem maden.
Her kan du læse om de ni fødevarer, og om hvor ofte der er rester af pesticider i de ikke-økologiske fødevarer.
Generelt er der flere fund af pesticidrester i frugt og grønt end i andre fødevarer. Og forskerne fra DTU fremhæver, at der er god grund til at spise dansk-producerede fødevarer, hvis man vil undgå pesticidrester. Her bliver der nemlig fundet markant færre rester end i tilsvarende udenlandske fødevarer.
Men vil man virkelig undgå pesticiderne, er det bedste at gøre at spise økologisk, siger Anna Bak Jäpelt, landbrugspolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.
-Sprøjtegiftene ender ikke kun i fødevarer og potentielt i vores kroppe, men mange også i drikkevandet. Derfor arbejder vi for, at det danske landbrug skal være 100 procent økologisk. Men inden det sker, kan man selv spare sig for pesticidrester ved at købe økologiske fødevarer, siger hun.
1. Æbler
Æblet er den fødevare, der bidrager mest til danskernes indtag af rester af pesticider. Hele 18 procent af de pesticider, vi får ind med maden, kommer fra æbler. Det skyldes, at æbler er en af de fødevarer, som vi danskere spiser flest af. Derudover indeholder ikke-økologiske æbler ofte rester af pesticider, og vi spiser dem generelt med skræl på.
I 2023 indeholdt 55 procent af de danske æbler rester af pesticider. Det samme gjaldt for 89 procent af de udenlandske.
2. Salat
Salat er kilde til 12 procent af de rester af pesticider, danskerne får ind med maden. Dermed er genvejen til mindre pesticider i maden også at skifte konventionelle salater ud med økologisk salat.
57 procent af dansk salat indeholdt i 2023 rester af pesticider, mens det gjaldt for 80 procent af den udenlandske salat.
3. Kartofler
8 procent af de pesticid-rester, vi indtager med maden, kommer fra kartofler.
Ifølge myndighedernes prøver fra 2023 var der rester af pesticider i 10 procent af de danske ikke-økologiske kartofler, mens det gjaldt 76 procent af de udenlandske.
4. Tomater
Tomater står også for en stor del af de rester af pesticider, vi indtager med maden. Den er kilde til 7 procent af det.
I 2023 indeholdt ingen af de danske tomater rester af pesticider, mens det gjaldt for hele 76 procent af de udenlandske ikke-økologiske tomater.
5. Hvedemel
Hvedemel er kilde til 6 procent af de rester af pesticider, vi indtager med maden. Da vi danskere er glade for at bage, udgør ikke-økologisk hvedemel en stor del af vores indtag af pesticider.
Der blev i 2023 ikke fundet rester af pesticider af det danske ikke-økologiske hvedemel. Til gengæld samme gjaldt 25 procent af det udenlandske.
6. Agurker
Agurker er kilde til fem procent af de rester af pesticider, vi indtager med maden. Dermed er det en god ide at skifte agurkestængerne i madpakken ud med de økologiske af slagsen.
I 2023 var der rester af pesticider i 6 procent af de ikke-økologiske danske agurker. Det gjaldt 82 procent af udenlandske.
7. Rødvin
Rødvin er kilde til fem procent af de rester af pesticider, vi indtager med maden.
Der er god grund til at gå efter de økologiske variant, når der handles. Tallene fra 2023 viser, at godt halvdelen af den udenlandske ikke-økologiske rødvin indeholdt rester af sprøjtegifte. Der blev ikke taget prøver fra dansk produceret vin.
8. Vindruer
Vindruer er kilde til fire procent af de rester af pesticider, vi indtager via maden.
I 2023 tog de danske myndigheder kun prøver af udenlandske vindruer. Men der var til gengæld rester af pesticider i næsten alle sammen: Hele 98 procent.
9. Pærer
Pærer er kilde til tre procent af de rester af pesticider, vi indtager med maden. I forrige rapport var det kun fem procent af pesticidresterne, der kom fra agurker.
I 2023 fandt man, at der var rester af pesticider i 42 procent af de danske pærer, mens der blev fundet rester af gift i hele 86 procent af de udenlandske pærer.
Vil du være med til at kæmpe for en ren natur?
Fakta om undersøgelsen
- DTU Fødevareinstituttet har undersøgt rester af pesticider i fødevarer i Danmark i rapporten Pesticide Residues in Food on the Danish Market.
- Resultaterne dækker perioden 2018-2022.
- Resultaterne viser, at der er langt flere fund af pesticider i frugt og grøntsager end i andre afgrøder.
- Resultaterne er brugt til at beregne eksponeringen for den danske befolkning fra fødevarer ved at gange gennemsnittet af pesticidindhold med det gennemsnitlige forbrug af fødevarerne.
- De analyseresultater, der ligger til grund for rapporten, er generelt udført på rå afgrøder og ikke på skrællede eller tilberedte produkter. Forskerne vurderer, at pesticidresterne ikke udgør nogen sundhedsmæssig fare.
- Tallene om pesticider i fødevarerne i 2023 stammer fra DTU’s og Fødevarestyrelsens årlige opgørelse over pesticidrester i fødevarer.