Bier og sommerfugle er under et stort pres. Ligesom rigtig mange andre insektarter er det. De mangler nemlig steder at bo og mad at spise. Ifølge den seneste rødliste er hele 35 procent af de danske arter af sommerfugle enten allerede uddøde eller truede, så de risikerer at uddø på sigt.

- Den danske natur er blevet for ensformig. Der er ikke længere plads til mange forskellige planter. Det går ud over de insekter, der er knyttet til bestemte plantearter, siger Therese Nissen, natur- og miljøpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening og fortsætter:

- Du kan gøre en hel del for at hjælpe insekterne på vej, også selvom du bor i lejlighed midt i byen. Har du en altan eller en tagterrasse, så skal der faktisk ikke så meget til for at skabe et lille paradis for bier og sommerfugle.

Hun forklarer, at de vigtigste ingredienser til en insektvenlig altan er mangfoldighed og planter, der blomstrer på forskellige årstider. Med mange forskellige planter kan du nemlig hjælpe mange forskellige insektarter.

Gør din altan mere grøn

Gør som tusindvis af andre danskere med en vild altan eller have: Tilmeld dig til vores projekt Slip Haven Fri.

Så får du vejledning til mere biodiversitet på altanen eller haven. Og du får også en flot sticker, der viser, at du hjælper med at få mere biodiversitet.

Sådan kommer du i gang

Når du skal gøre din altan eller din tagterrasse insektvenlig, så kan følge de her seks skridt:

 1. Brug store krukker eller plantekasser, de er nemlig bedre til at holde på vand, så du ikke behøver at vande så tit.
 2. Plant planterne i den samme type jord, som de er købt i (sandet, blandet sand og muld eller muld).
 3. Køber du frø, så er det en hovedregel, at mange blomster godt kan lide en sandet jord. Her kan du blande muldjord med sand.
 4. Bland forskellige plantearter i de samme krukker og plantekasser. For eksempel kan du blande løgplanter med stauder. Stauder blomstrer først, når løgplanterne er afblomstret. Stauder er desuden nemme at passe og kommer igen år efter år. Nedenfor kan du læse mere om plantevalg.
 5. Det er bedst at plante i sensommeren, men planter du i løbet af foråret eller tidlig sommer, så skal du huske at vande ofte.
 6. Nogle planter skal gødes, fordi de ikke kan hente næring fra den omkringliggende jord, som de kan i det fri.

Læs også: Sådan får du flere sommerfugle i haven

Forårsblomster

Når foråret begynder er humlebierne nogle af de første på vingerne. Derfor er det optimalt at plante blomster, som de buttede flyvere elsker.

- De tidligt blomstrende planter er for eksempel løgplanter som krokus, perlehyacinter, skillaer og snepryd, siger Therese Nissen.

Har du haft løgplanter stående indendørs om vinteren, så skal du endelig plante løgene ud på altanen, når de er afblomstret. Blomsterløg kan nemlig være til gavn for vilde bier længe efter, at de er visnet.

- Når det bliver forår kan du også lave stiklinger af pil. Du skal bare have fat i han-planterne. Det er han-planterne, der har gule blomster med pollen, som bierne skal bruge, siger Therese Nissen.

Både enlige bier og humlebier er glade for pil. En af de foretrukne arter er seljepil.

Pil skal have en del fugt, så du skal huske at vande jævnligt eller sætte pil-planterne, så de får rigeligt med regn.

Når mælkebøtterne begynder at blomstre frem alle vegne i april og maj, så kan du også tage nogle af dem med hjem på altanen. Især humlebier, sommerfugle og andre flyvende insekter elsker den gule blomst, da den er fuld af nektar og pollen.

Sommerblomster

Solens varme stråler får mange planter til at blomstre. Der er derfor rigtig mange planter at vælge imellem om sommeren.

- Når vi kommer lidt længere hen, så kommer de enlige, vilde bier frem – og både dem, humlebierne og sommerfuglene kan du forkæle med for eksempel roser, lavendel, merian, timian og salvie, siger Therese Nissen.

Roserne skal dog være åbne, så bierne kan komme ned i dem. Alle fremavlede planter med en lukket eller fyldt blomst er kun til pynt og ikke spor nyttige for bierne. Du kan derfor godt have roser i krukker på altanen, men du skal finde sorter, der egner sig.

Roser er desuden supergode til bladskærerbier, de skærer nemlig bladstykker ud til at lave reder.

Efterårsblomster

Når det bliver efterår, så er der ikke nær så mange blomster at vælge imellem.

- I de lidt koldere måneder, er det oplagt at vælge planter som hedelyng, gedeblad og solhat. De blomster nemlig alle relativt sent på året, forklarer Therese Nissen.

Dog er der flere af sommerblomsterne, der blomstrer flere gange - også i løbet af efteråret.

Frugttræer er gode til både mennesker og insekter

Udover planter, så kan du også pynte din altan med små træer. Her er frugttræer oplagte.

- Frugttræer på altaner og terrasser blomstrer typisk om foråret eller i den tidlige sommer, og om efteråret kommer der frugter til, som både mennesker og fugle kan spise af, siger Therese Nissen.

Hvis du vil have et eller flere frugttræer på din altan eller terrasse, så er blomme, mirabel, æble og pære særligt gode til sommerfugle og bier.

Du skal dog væbne dig med tålmodighed, når det kommer til frugttræer. Der kan godt gå nogle år, før du får frugter på træet. Kommer der frugter i de første par år, kan det være en fordel at nippe dem af, så træet kan bruge sine kræfter på at vokse.

Læs også: Buske og træer sommerfuglene elsker

5 planter med forårsblomster

 1. Løgplanter som krokus, perlehyacint og skilla/snepryd
 2. Juleroser
 3. Pil
 4. Rød tvetand (står som ’ukrudt’ mange steder, som du kan hente, men husk at lade nogle være)
 5. Almindelig stedmoderblomst (kan ofte købes i supermarkeder)

5 planter med sommerblomster

 1. Lavendel (den er ikke hjemmehørende, men en god "madpakkeblomst" til insekter).
 2. Krydderurter som salvie, timian og merian
 3. Jordbær
 4. Buske med bær og frugt som f.eks. brombær.
 5. Stauder som for eksempel knopurt, røllike, kællingetand og blåhat.

5 planter med efterårsblomster

 1. Hedelyng (skal være den med åbne blomster)
 2. Gedeblad
 3. Solhat
 4. Verbena
 5. Brombær og flere af krydderurterne blomstrer over flere gange - nogle helt hen i november

Skab levesteder på altan og tagterrasse

Du behøver ikke at nøjes med at lave spisekammer til de vilde bier og smukke sommerfugle.

- Hvis du har meget sol på din altan eller din tagterrasse, kan du lave et bi-hotel. Bi-hoteller skal hænges op et lunt sted, hvor der samtidig er læ. På den måde giver du bolig til de enlige hulboende bier, siger Therese Nissen.

Du kan også gøre altankassen beboervenlig, hvis du lader noget tør, gruset jord være i altankassen. Det skal ikke vandes, og skal stå et tørt sted, hvor det ikke udsættes for regn. Desuden må det gerne være syd/østvendt. Her kan enlige bier lave reder, for eksempel arter af jordbier.

Du skal ikke være bekymret, hvis der flytter en bi eller to ind i muren. Det kan murerbier godt finde på, og de laver huller der, hvor mørtlen i fugerne ikke er så gode. Biernes redehuller kommer ikke ind i hulmuren.

Husk også, at sætte vand frem til insekterne. Det kan du gøre med en potteunderskål og et stykke træ, der kan suge vandet op. Så drikker insekterne vandet fra træstykket.

Boliger til sommerfuglene

Sommerfuglens larver lever af og på bestemte typer af planter. Det kan du sagtens tænkes med i din insektvenlige altan.

- Violer og almindelig stedmoderblomst burde nemt kunne skaffes i byen, og ellers kan du gå på jagt efter kællingetand, som er værtsplante for flere arter af blåfugle, forklarer Therese Nissen.

Hvis du vælger at plante værtsplanter til larverne, så må du ikke "rydde op" i krykkerne og altankasser om efteråret. Så risikerer du nemlig at fjerne sommerfuglenes små æg og larver.

alt
Therese Nissen
Natur- & miljøpolitisk rådgiver

Bliv medlem: Vi hjælper sommerfugle og bier

Vi arbejder for at bevare sommerfugle og vilde bier i Danmark. Vi har været med til at sikre konkrete naturområder til sommerfugle, og vi arbejder for mere og vildere natur i Danmark.