Sådan laver du en havedam
Vil du have mere dyreliv i haven, så anlæg en havedam. Den er ikke svær at lave, hvis du følger denne guide. Og havedammen behøver ikke være ret stor, og den er nem at holde.Pindsvin, salamandre, haletudser, gærdesmutte og blåfugl. Det er blot et lille udsnit af de mange dyr i haven, som elsker en havedam.
Vand er forudsætningen for liv, og alle dyr har brug for vand. Så en havedam tiltrækker et væld af dyreliv, og det kan derfor være sjovt at følge livet omkring havedammen hele året rundt.
Derudover kan en havedam være utrolig smuk og pynte i haven. Og så er den nem at lave og kræver ikke meget af holde.
Læs mere: Sådan får du en vildere have med 10 gode naturelementer
Tre overvejelser inden du anlægger en havedam
Der er tre ting, du skal starte med at tænke over, før I begynder at grave ud til en havedam:
Placering – tænk over, hvor du vil have havedammen. Der skal hverken være for meget sol eller skygge. Det er bedst at have den, hvor du opholder dig mest, når du er ude, f.eks. ved terrassen eller køkkenhaven, så den er til mest glæde.
Størrelse – tag i betragtning, hvor stor den skal være, og hvad du har plads til. Mål op med et målebånd og sæt pinde hele vejen rundt, så du har en ide om det færdige resultat.
Facon – hvilken form skal dammen have? Rund, oval, pæreformet? Laver du en pæreformet dam med en lav og en dyb ende, får du variation i både dyre- og plantelivet.
10 trin - sådan laver du en havedam
- Du kan købe et færdigt, faconstøbt bassin. Læg bassinet på jorden med bunden opad og afmærk størrelse og facon, så du har noget at grave efter. Alternativt kan du bruge bassinfolie, som er en kraftig plast, og grave hullet i den størrelse og facon, du gerne vil have
- Grav et hul. Tag eventuelt lidt ad gangen – over flere dage – så bliver det mere overkommeligt. Lav den gerne mindst 30-50 cm dyb, så der kan overvintre frøer på bunden.
- Gør bunden flad og lav en flad ”hylde” eller to op ad siden, så der kan stå potter med planter rundt i kanten. Siderne skal ikke være for stejle, hellere let skrånende.
- Når hullet er gravet færdigt, renser du det for løse og skarpe sten.
- Læg et gammelt tæppe eller fibertæppe ned i hullet – inden bassinfolien – for at beskytte folien mod skarpe sten. Sørg for, at det kommer godt ud over kanten, så du kan lave en pæn afslutning med sten oven på folien.
- Klip folien til og dæk kanten med grus eller jord og læg nogle pæne natursten rundt om jeres dam.
- Nu kan du fylde vand i. Start med at fylde dammen ¾ op med vand fra vandslangen eller vandtønden, hvis I har sådan en. Fyld resten af bassinet op med vand fra et vandhul i nærheden. Når I fylder vand i dammen fra et vandhul i nærheden, får I fra starten nogle smådyr og mikroorganismer, der lever i et naturligt vandhul. De er med til at skabe en god balance i dammen.
- Sæt planter ud i dammen.
- Læg sten uden skarpe kanter ud i dammen, så de rager op over vandet. Frøer, guldsmede og andre dyr kan godt lide at gemme sig ved og sætte sig på stenene. Der skal også være sten, som ikke-vanddyr kan komme op ad, hvis de falder i.
- Undlad at sætte fisk ud, hvis du vil tiltrække frøer og andet dyreliv. Fiskene spiser nemlig de sjove smådyr, der ellers kommer naturligt af sig selv.
Det skal du bruge
- Et formstøbt bassin eller bassinfolie – det fås i byggemarkeder eller specialforretninger med alt til havedamme
- Et blødt tæppe
- Natursten – store og små
- Vand fra hanen eller regntønden
- Søvand
- Vandplanter
Havedammen er blevet mere almindelig
Tidligere fandtes havebassiner kun i større parker eller haveanlæg ved godser og slotte. De blev oftest anlagt som pynt i haven med planter, blomster, fisk, lyssætning, vandfald, springvand og figurer.
Men siden 1970'erne er havedammen blevet mere almindelig i selv mindre danske haver. Både som pynt og for at få mere naturligt liv i haven.
Sådan holder du en havedam
Når havedammen er færdig, så er det bare at trække en stol hen i nærheden og nyde det færdige resultat, mens du venter på det spændende dyreliv, der vil komme krybende, hoppende og flyvende i løbet af forbavsende kort tid.
Dammen passer stort set sig selv. Falder der i efteråret rigtig mange blade ned i vandet, kan du lige fiske det værste op med et net.
Bliver vandet uklart og grønligt af alger, er der for mange næringsstoffer i. Bind en snor om en tot halm eller put halmen i en nylonstrømpe og læg den ud i dammen. Det vil danne infusorier (mikroskopiske smådyr), der æder algerne. I løbet af et par uger er vandet krystalklart igen og halmen kan fjernes. Rent trylleri!
Object reference not set to an instance of an object.