Citronsommerfuglen bringer hvert år foråret med sig. Når det så småt begynder at lysne mere op, viser de første citronsommerfugle sig rundt omkring i det danske land.

Den smukke citronsommerfugl er kendetegnet ved at have gule vinger med en orange plet på midten af vingen. Hannernes vinger er citrongule, hvorimod hunnernes vinger er mere hvidgule og kan minde om en kålsommerfugl.

Læs mere: Danske sommerfugle er krise - flere er allerede forsvundet

Gør som tusindvis af andre danskere og tilmeld din have eller altan til vores projekt Slip Haven Fri.

Det koster ikke penge, og du får en flot sticker til postkassen samt grønne tips og tricks i vores nyhedsbrev.

Tørstetræet er livsvigtigt for citronsommerfuglen

I løbet af foråret og sommeren kan du nyde synet af den smukke gule sommerfugl, hvis du har et tørstetræ i haven. Der er nemlig stor sandsynlighed for at citronsommerfuglen finder vej forbi træet på et tidspunkt i løbet af de varme måneder.

Citronsommerfuglene parrer sig først i foråret, og i slutningen af april til maj lægger hunnerne æg.

- Et tørstetræ i haven kan være essentielt for citronsommerfuglens overlevelse, fortæller  Therese Nissen, der er naturpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

Læs mere: 10 gode råd, der gør din have mere naturvenlig

Citronsommerfuglelarven er kræsen

Citronsommerfuglens larver er nemlig meget kræsne og vil kun æde blade fra tørstetræet eller vrietorn.

Hvert år når citronsommerfuglen parrer sig betyder det, at hunnerne kun vil lægge æg på grenene af et af disse træer. Du kan derfor hjælpe citronsommerfuglen, hvis du planter et tørstetræ i haven.

Det kan være en god ide at holde øje med sit tørstetræ i april og maj, da man heromkring kan finde små æg og larver og følge med i citronsommerfuglens udvikling.

Tørstetræet gavner biodiversiteten

Tørstetræet er et lille træ, der ofte bliver 1-2 meter høj, men også sagtens kan blive højere end det. Når træet blomstrer i foråret, kommer der små hvide blomster frem, som udvikler sig til bær over sommeren.

Tørstetræet er et nemt træ at holde og kræver minimal pleje. Træet trives både i sol og skygge, og kan plantes i det meste jord, så længe det ikke er for tørt.

- Tørstetræet er ikke kun en gave til citronsommerfuglen, men også en gave til din have, fortæller  Therese Nissen.

Tørstetræet er en hjemmehørende art i Danmark, og udover at være elsket af citronsommerfuglen, er der også mange fugle, som er glade for træets bær. Tørstetræet er dermed til stor gavn for biodiversiteten, og et træ som vil bringe stor glæde i din have.

Læs mere: Disse buske og træer er gode for naturen i din have

Fakta om tørstetræet

  • Tørstetræet kaldes også for "citronsommerfugle-træ", fordi citronsommerfuglene elsker det.
  • Tørstetræet er en robust og hårdfør plante og er derfor nem at holde i live.
  • Tørstetræets bær er grønne når de er umodne, herefter bliver de røde, og når de er helt modne er bærrene sorte. Bemærk: Bærrene smager ikke godt og er giftige!
  • Tørstetræets videnskabelige navn er Rhamnus frangula.

Husk føde til sommerfuglene i din have