Sådan kan grisene få et værdigt liv – med plads, natur og tid til ungerne
TV2’s afsløring af svineindustrien viser massive problemer med dyrevelfærd. Men der er alternativer, hvor grisene får et værdigt liv – se livet med jord under trynen og tid til ungerne her.Rutinemæssig halekupering, timelange transporter og tusindvis af smågrise, der mister livet dagligt, fordi de bliver klemt eller ikke kan få adgang til soens mælk.
Der bliver produceret omkring 40 millioner svin om året i Danmark, ifølge Danmarks Statistik. Omkring 10 millioner af dem, typisk smågrisene, dør af sygdom, iltmangel eller fødemangel, fordi der ikke er plads nok ved søerne.
Det er omkring 25.000 smågrise, der dør hver eneste dag.
Det er netop nogle af de forhold, der dokumenteres i en ny TV2-dokumentar "Hvem passer på grisene - Afsløringer hos landbrugets top" optaget fra konventionelle svinestalde, som allerede har skabt debat.
For Danmarks Naturfredningsforening er vilkårene, der vises i dokumentaren, langt fra acceptabelt. Det fortæller Anna Bak Jäpelt, landbrugspolitisk rådgiver i DN.
- Grise i den konventionelle produktion lever under helt uacceptable vilkår – det ser vi eksempler på igen og igen overalt i Danmark. Og det er vigtigt at understrege, at der ikke bare er tale om brodne kar, men om en industri, hvor det er normalen, at grisene lever under horrible forhold, siger Anna Bak Jäpelt.
- Det skal vi gøre langt, langt bedre. Vi arbejder for, at alle grise og kvæg i landbruget skal have adgang til udearealer, at husdyrproduktionen i Danmark skal reduceres markant – og så arbejder vi for en omstilling af hele landbrugsproduktionen til økologi.
Hver fjerde smågris overlever ikke vilkårene i staldene
Sådan her kan grise også have det
Men hvordan ser det egentlig ud, når grise lever et mere naturligt liv?
På Naturdestination Skovsgaard lever uldgrisene, der ikke er til slagtning men som skal skabe dynamik i naturen, udenfor hele året. Et frit liv med trynen i jorden og adgang til at die, så længe ungerne gider.
Flere steder er der heldigvis små landbrug, der viser en mere bæredygtig vej frem. En af de steder er Birthesminde, hvor uldgrisene lever et langt og naturligt liv, inden de slagtes. Der bliver kun født det antal unger, som der er plads til at die, og ungerne dier så længe, de har lyst til. Herefter lever grisene ude, hvor de har adgang til eng, skov og en hel masse mudder.
Når de har haft et langt liv, bliver de slagtet. Se videoen om grisene på Birthesminde herunder. Du kan også læse artiklen.