En sommelier er en vintjener, der er særligt uddannet i at smage vin og parre den med mad, så man får det bedste ud af begge dele. En vandsommelier kan det samme – bare med vand.

Danmarks Naturfredningsforening har talt med verdens førende vandsommelier om det unikke danske drikkevand.

- Jeg har smagt postevand i store dele af verden, og dansk postevand er helt sikkert en af verdens fem bedste, siger Martin Riese, der er forfatter, underviser og vandsommelier hos amerikanske Patina Restaurant Group.

- For mig er det især fantastisk, at en by som København ikke har brug for klor i vandet. Hemmeligheden ligger i kilden. Københavns postevand kommer fra grundvand, der er filtreret og beskyttet af moder natur.

Martin Riese bor selv i Los Angeles, hvor vandet lugter og smager kraftigt af klor, fordi det er en blanding af grundvand, overfladevand og filtreret spildevand tilsat fluor og klor.

Det danske vand er unikt

Danmark er et af de få steder i verden, hvor man drikker ubehandlet grundvand. Vi pumper simpelthen vandet op af undergrunden, ilter det, sender det ud i vandhanerne og drikker det.

Verdens førende vandsommelier

  • Martin Riese blev certificeret Mineral Water Sommelier i 2010.
  • Han arbejder som vandsommelier hos Patina Restaurant Group in Los Angeles.
  • Han er medforfatter til den anmelderroste bog World of Water.
  • Han underviser i vandsmagning og har medvirket i et hav af artikler, radio- og tv-indslag.

- Du kan smage, at vandet har en smuk rund og forfriskende mundfølelse. Københavns postevand har flere mineraler i sig, især calcium, som giver en antydning af bitterhed i eftersmagen, forklarer Martin Riese og slår fast:

- Danmark kan være stolt af postevandets fantastiske kvalitet. De fleste danskere tager det for givet, men de vil blive overraskede over, hvor forskelligt postevand kan smage.

Sprøjtegifte er en stor trussel

Men det danske drikkevand er truet. I 2015 blev der fundet sprøjtegift i mere end hver fjerde i vandværksboring, og siden 1994 er mere end 500 boringer blevet lukket på grund af sprøjtegift.

Derfor mener vandsommelier Martin Riese, at vi skal passe rigtig godt på vores unikke drikkevand.

- Sprøjtegifte er en stor trussel mod perfekt postevand. Jeg mener, det er vigtigt at sikre grundvandet mod sprøjtegifte. For mig er det vigtigste at beskytte vandressourcerne. Vand er en menneskeret og uden vand ville der ikke være noget liv.

Danmarks Naturfredningsforening er helt enige. Vi elsker rent drikkevand og gør alt, hvad vi kan, for at, der bliver passet på den vandskat, der ligger under os.