Juletræshandlen er i gang, og hvis du skal have et juletræ i år og gerne vil tage mest muligt hensyn til naturen, skal du vælge et økologisk juletræ. Økologiske juletræer bliver nemlig ikke sprøjtet med gift, og de får lov til at vokse naturligt.

Omvendt bliver der brugt megen kemi på at passe og pleje konventionelle juletræer, sådan at de bliver pæne og harmoniske uden for mange "skønhedsfejl". Men hvis du kan leve med et juletræ, som ikke nødvendigvis er helt som de andre, så tager du faktisk hensyn til naturen.

Det skal du vide om de forskellige juletræer

Det kan være svært at gennemskue, hvilket træ man skal vælge, hvis man gerne vil gøre et bare nogenlunde bæredygtigt køb. Der findes forskellige slags gran, forskellige mærkater på træerne og meget andet.

Her har vi samlet syv gode råd til dig, der gerne vil tage hensyn til natur og miljø, når du vælger dit juletræ.

1. Et Ø-mærket juletræ

Ligesom du ser efter Ø-mærket, når du handler fødevarer, så kan du også gå efter det, når du skal købe juletræ. For hvis du vil være sikker på, at juletræet ikke er blevet sprøjtet med gift, og at der dermed er blevet taget hensyn til natur og miljø, så skal du købe et Ø-mærket juletræ.

Se, hvor du kan købe økologiske juletræer

Kun ca. 2 procent af de juletræer, der vokser i Danmark er økologiske, og det er ikke nok til at mætte en stigende efterspørgsel, hvorfor det kan være svært at finde et økologisk juletræ.

Det tager tid at omlægge til en økologisk produktion, fordi træerne skal være økologiske allerede fra frøstadiet. Det giver dog rigtig god mening for både naturen og vores drikkevand, at vi i Danmark har reglen om økologi hele vejen fra frø til udvokset træ.

2. Vælg rødgran fremfor nordmannsgran

Nordmannsgran er de seneste årtier blevet danskernes foretrukne juletræ, men det er samtidig også den type af juletræ, der kræver meget sprøjtegift og kunstgødning. Rødgran derimod er mere naturlig på vores breddegrader, og det har derfor ikke brug for lige så meget hjælp til at trives som nordmannsgran.

En bonus ved rødgran er, at det dufter mere af gran, end nordmannsgran gør, så det giver lidt ekstra til julestemningen. En god idé er at bruge en juletræsfod med plads til vand i og at placere rødgranen et køligt sted op til juleaften. Så holder den på sine nåle.

Læs mere om produktion af juletræer

3. Et juletræ med rodnet

Du kan købe et juletræ, der er pottegroet, og derfor har sine rødder i en potte, stille det ind stuen og vande og bruge det som ethvert andet juletræ. Når julen så er overstået, skal træet akklimatiseres til udeforhold, før du planter det ud i haven. Derfor kan du med fordel stille det udenfor og fortsætte med at vande det frem til foråret, hvor du så kan plante det ud i haven eller andetsteds efter aftale.

Næste år kan du eventuelt grave det op og genbruge det. På den måde kan træet genbruges flere gange og bringe glæde og gavn også resten af året, og til slut måske få lov at blive et stort flot træ.

Det er dog ikke helt let at få træerne til at overleve som genbrugsjuletræ. De træer, som formår at overleve skiftet fra kold jord i naturen til en varm stue og derefter plantes ud igen, vil inden for få år gro ud af potten. Størst chance for overlevelse har de træer, som har vokset hele deres liv i en potte, så rødderne passer til træet. De kaldes for pottegroede træer.

4. Leje et juletræ?

Flere steder er der i dag mulighed for at leje et juletræ. Disse træer er desværre sjældent økologiske, hvilket betyder, at du formentlig får et sprøjtet træ ind i stuen for senere at sætte det ud i naturen igen.

Dertil kommer, at juletræsplantager ikke er natur, men mere minder om landbrug. Juletræerne bliver plantet alene med det formål at blive til juletræer, på samme måde som korn (eller andre afgrøder) alene bliver plantet med det formål at blive til korn.

Tiltaget kan evt. give mindre belastning af klimaet, men træerne skal transporteres frem og tilbage, og der bruges maskinkraft til at hive dem op af jorden.

Der er ikke stor forskel på at leje et træ og købe et pottetræ. Begge træer har dårlige prognoser for genplantning og er sjældent økologiske.

5. Fairtrade juletræer

Hvis du vil bidrage til, at der er blevet taget hensyn til både natur, miljø og mennesker under produktionen af frøet til dit juletræ, så kan du vælge et Fair Tree. Frøene høstes i skove i Georgien, hvor nordmannsgranen stammer fra. I Danmark er alle Fair Trees endda også økologiske.

Læs mere om fair juletræer her

6. Køb et uperfekt juletræ

Mange juletræer går hvert år til spilde, fordi de ikke lever op til de høje skønhedskrav. De er måske lidt skæve eller har en lidt lysere farve. Ved at købe et uperfekt træ, kan du være med til at forhindre, at for mange juletræer ryger i flishuggeren. Måske du også kan spare nogle penge ved at vælge et mindre perfekt juletræ - spørg forhandleren.

7. Plastikjuletræer er ikke mere miljøvenlige

Naturskyddsföreningen i Sverige har fået beregnet, at efter selv 10 års anvendelse har et plastjuletræ en højere miljøbelastning samlet set end et juletræ af nordmannsgran.