Jordvolde er en gode måde at slippe haven løs på, da det gavner biodiversiteten og kan bruges som levested for mange planter og dyr.

En sydvendt jordvold eller skråning i haven giver gode betingelser for blandt andet sommerfugle og vilde plantearter. Nogle vilde bier er også glade for jordvolde, da de kan bruge bar jord til at grave nedgange.

Samtidig er det forholdsvist nemt at bygge sin egen jordvold i haven. Jordvolden kan nemlig bygges i alle længder og bredder, og så er det et projekt, som hele familien kan være med til.

Læs mere: Sådan får du en vildere have med 10 gode naturelementer

Bliv klogere på, hvad du skal være opmærksom på, når du bygger din egen jordvold her:

1. Hvilken slags jord kan bruges?

At bygge en jordvold burde være et overskueligt projekt at give sig i kast med, da jord er frit tilgængeligt. Du kan enten bruge jord fra din egen have eller fra et byggecenter.

Hvis du har overskudsjord derhjemme fra et andet byggeprojekt, er det særligt smart at bruge dette til at bygge jordvolden med. På den måde sparer du klimaet for den CO2, der er forbundet med transport af almindelig jord.

Du kan bruge de fleste typer jord til at bygge din jordvold med. Du skal dog undgå at bruge forurenet eller misfarvet jord, da det skader naturen. Og så er forurenet jord desuden ulovligt at flytte rundt på.

2. Hvordan sikrer jeg at jordvolden ikke skrider?

Når du er færdig med at bygge din jordvold er det en god ide at plante forskellige planter, der kan holde jorden på plads, så din jordvold ikke skrider og falder sammen.

Det er også en god ide at tilplante jordvolden med forskellige planter for at undgå græs. Planter som blandt andet timian og kællingetand er gode til dette formål.

3. Hvordan skaber jeg de bedste betingelser for biodiversiteten?

For at undgå dominans af græs og tidsler er det en god ide at slå græsset omkring jordvolden og bagefter fjerne græsset. Brug det afslåede græs som kompost, i kvashegn eller som jorddække i bede.

Du kan slå med enten en le, klippe med en hækkesaks eller en almindelig græsslåmaskine. Det fremmer alt sammen lavtvoksende og fintblomstrende planter, som vi gerne vil have frem for biodiversitetens skyld.

Du kan også med fordel sikre dig, at jordvolden er sydvendt, da det skaber de bedste betingelser for at insekter og vilde planter, kan bruge det som levested. Derudover kan forskellige dyr også bruge jordvolden til at varme sig på, når solen rammer den.

Læs mere: Sådan får du varme områder i haven

Gør som tusindvis af andre haveejere og tilmeld din have til vores projekt Slip Haven Fri.

Det er gratis, og så får du vejledning til omlægning af din have og en flot sticker til postkassen.

Object reference not set to an instance of an object.