Få svar på spørgsmål
DN's præsident Maria Reumert Gjerding svarer på de mest stillede spørgsmål om den grønne trepart
I juni 2024 indgik regeringen, Danmarks Naturfredningsforening, Landbrug & Fødevarer og en række andre organisationer en aftale, som hedder Aftale om et Grønt Danmark, men som regel kaldes for den grønne trepartsaftale.
Den grønne trepartsaftale sætter en ny retning for, hvordan vi bruger arealet i Danmark, og det er en af de største grønne aftaler i nyere danmarkshistorie.
Den grønne trepartsaftale betyder blandt andet, at vi får en afgift på landbrugets drivhusgasudledning, en plan for at reducere kvælstof fra marker til åer og fjorde, og en arealfond på 40 mia. kroner.
Samtidig indeholder aftalen et mål om at landbrugsarealet skal reduceres med mindst 400.000 hektar, hvoraf meget af det bliver til natur. Det svarer til et areal på størrelse med Fyn og Bornholm.
Aftalen vil føre til en grundlæggende forandring af det danske landskab. Omkring hver sjette mark vil blive omdannet til skov, lysåben natur eller vådområder til gavn for dyrelivet, vandmiljøet og klimaet.
Det vil samtidig betyde en reduktion i antallet af landbrugets husdyr, der dermed vil udlede færre drivhusgasser.
På denne side vil du blandt andet kunne læse om:
For første gang har både landbruget selv og regeringen skrevet under på, at landbruget skal fylde markant mindre på Danmarkskortet.
Selvom DN og de andre parter var langt fra hinanden, og aftalen dermed indeholder en række kompromiser, sætter den en helt ny og grønnere retning for Danmark.
Det vil være til gavn for både klima, vandmiljø, natur og biodiversitet, at landbruget i fremtiden kommer til at fylde markant mindre af Danmarks areal.
Den grønne trepartsaftale indeholder konkret:
Aftalen medfører, at der i 2030 indføres en CO2e-afgift på landbruget, som helt konkret gør det dyrere for landmændene at udlede drivhusgasser. Det vil medføre færre landbrugsdyr og en CO2e-reduktion. Desuden kommer der i 2028 en afgift på udledninger fra lavbundsjorde, som gør det dyrt at blive ved med at dyrke de lavbundsjorde, som udleder drivhusgasser.
Og CO2-afgiften er ikke det eneste virkemiddel i aftalen, der vil hjælpe klimaet. Det helt centrale i aftalen er nemlig den kæmpe arealomlægning, hvor 15 procent af landbrugsarealet skal omlægges til skov, vådområder og natur.
Når man fjerner så meget landbrugsareal, så fjerner man også grundlaget for husdyrproduktionen, som er landbrugets største drivhusgasudleder. Landmanden har nemlig brug for jorden til at sprede gødningen fra dyrene og til at producere foder til husdyrene. Når jorden i stedet bliver til natur eller skov, så lukker husdyrproduktionen ned i de pågældende områder.
Der vil være en stor effekt på antallet af husdyr som følge af udtagning af de 400.000 hektar. Samlet set er det vurderingen, at trepartsaftalen kan reducere antallet af husdyr i Danmark med omkring 220.000 dyreenheder som følge af arealomlægningen.
Og oveni det kommer altså effekten af CO2 afgiften, 9,3 % færre kvæg og 6,3 % færre svin, ifølge embedsværkets egne beregninger.
Samtidig vil det i sig selv spare drivhusgasser, når hver sjette mark fremover ikke skal pløjes men i stedet være skov eller våde enge, der suger CO2. Det gælder ikke mindst de klimaskadelige dyrkede lavbundsjorder.
400.000 hektar landbrugsjord skal blive til skov, natur og vådområder. Heraf skal 100.000 hektar være urørt skov. Mere urørt skov vil hjælpe de planter, dyr, insekter og svampe, som er truede på deres eksistens og lige nu risikerer at forsvinde fra Danmark.
Mere urørt skov er et vigtigt værktøj til at genskabe de naturlige processer, som der er alt for lidt af i Danmark.
Læs mere: Store urørte skove vil gøre mirakler for biodiversiteten i Danmark
Samtidig lover aftalen, at 140.000 hektar lavbundsjorder skal tages ud af dyrkning og vende tilbage til det, de engang var: Moser, sumpe og våde enge.
Dyrkede lavbundsjorder er de marker, som ligger lavt og ofte ud til fjordene eller langs vandløb. De har i årtier været drænet og dermed blevet unaturligt tørre, hvilket er gået ud over en masse dyre- og plantearter. Det medfører også udslip af drivhusgasser og kvælstofudvaskning.
Når drænene ophører, og markerne bliver til våd natur igen, vil det tiltrække de arter, som oprindeligt levede der, og man får sat en stopper for at drivshusgasser siver ud i atmosfæren.
Det har vi set eksempler på i en række gode lavbundsprojekter. I 2012 genskabte man det halve af den oprindelige Filsø, der over flere omgange frem til den endelige afvanding i 1952, blev drænet og dyrket. Genkomsten af den store sø og de omkringliggende vådområder var nærmest mirakuløs for planter, fisk, odderen og vandfuglene.
Læs mere: Sådan skal Filsø forvandles fra klimaskadelige marker til naturvenlige moser og ådale
Gevinsten ved at genoprette lavbundsjordene er, at det har en positiv effekt i forhold til både biodiversitet - dvs. flere planter, insekter og fugle - samt lavere CO2-udslip og kvælstofudledningen. Det er vekselvirkningen mellem de tre, der er helt særlig. - Vandmiljøforsker Kaj Sand Jensen
Aftalen indeholder flere elementer, der vil hjælpe de nødlidende fjorde og havområder i Danmark.
Først og fremmest en målsætning om at reducere landbrugsarealet drastisk. Det betyder at et mindre areal skal gødes, og dermed mindre kvælstof i vandmiljøet.
Dertil kommer en afgift på lavbundsjordene og en øget kvælstofregulering, som betyder, at landmændene i de sårbare vandområder skal anvende mindre gødning og dermed mange steder ikke kan fortsætte produktionen som i dag.
I nogle områder kan reguleringen bliver så hård, at landmanden tvinges til at braklægge sine marker. Det vil give vandløbene og fjordene en chance for at genoprette økosystemerne, som i årtier har været under pres af en absurd og unaturligt stor kvælstofudvaskning fra landbruget.
Det er i øvrigt den løsning, som professor i vandmiljø Stiig Markager i flere år har talt for. At landbruget skal trække sig tilbage i landskabet og afgive areal tilbage til naturen.
Det her er en rigtig stor dag for havmiljøet. Det eneste, vi kan gøre, er at begynde at reducere den mængde kvælstof, vi udleder ud gennem åmundingen. Og det har man i hvert fald skabt en proces for med den her aftale. - Professor i vandmiljø Stiig Markager
Den grønne trepart er et opbrud med den hidtidige landbrugspolitik, der har været præget af ineffektive frivillige ordninger. Med trepartsaftalen får landmændene få år til at omlægge deres jord til skov, natur, vådområder eller til at sælge til arealfonden eller en naturfond.
Hvis jordomlægningen ikke er tilstrækkelig til at vi er i mål med havmiljøet, skal hård kvælstofregulering tage resten. Det betyder, at de landmænd, der ejer jord i de sårbare områder, vil få et krav om at reducere den mængde gødning, de bruger på marken. Nogle steder i Danmark kan det tvinge landmænd til at stoppe med at dyrke jorde.
Hvor det hidtil ikke har haft konsekvenser at de frivillige ordninger ikke virkede, vil det med treparten blive omkostningsfuldt ikke at omlægge sin jord. Det vil CO2-afgiften på husdyr, en afgift på lavbundsjord og en øget regulering på kvælstof sørge for.