En naturlig rytme - Se forårets ritualer og madretter
Der er meget at lære af naturens cyklus og gamle ritualer. Netop nu er der masse af skønne oplevelser, traditioner og madretter, der kan forbinde os med naturen. Se forfatter Mia Gardums forårsguide.Som bybo havde Mia Gardum ikke det store kendskab til naturen. Hun nød gerne og ofte en gåtur i skoven, men turene foregik uden helt at kunne kende forskel på de træer, blomster og buske, hun mødte på sin vej. Det var mest af alt en ’grøn mur’, som hun skriver i indledningen til sin bog ’Refugium – et år i takt med naturens rytme’. Bogen er en slags dagbog fra det år, hvor Mia Gardum besluttede sig for at blive klogere på naturen og leve i takt med årstidernes skiften.
- Jeg havde en stor længsel efter at få en større kontakt med naturen, men den føltes fremmed og uigennemtrængelig. Den var mest for mennesker med det rette outdoorudstyr og viden om biologi. Men jeg kunne samtidig mærke, hvordan det var godt for både krop og sjæl at komme udenfor, fortæller Mia Gardum. Hun har tidligere skrevet to veganske kogebøger, og da hendes naturinteresse voksede, tog hun et kursus i urtemedicin og begyndte at sanke og studere naturen mere indgående.
Natur og Miljø
Artiklen blev først bragt i vores medlemsmagasin Natur og Miljø.
Vil du modtage magasinet direkte i din postkasse og samtidig støtte en god sag?
- Da jeg blev bedre til at afkode naturen og blev bevidst om de små ændringer, der hele tiden sker, fik verden omkring mig mange flere nuancer. Der er ikke kun sommer eller vinter – der sker så utrolig meget derimellem, som man ikke nødvendigvis lægger mærke til. Jeg blev samtidig bevidst om, at jeg jo også er natur – de faser, naturen går igennem, dem går jeg også igennem, siger Mia Gardum.
Omkring vintersolhverv er der kun seks timers sol, og det er ret vildt at forvente, at vi om vinteren kan levere det samme og har den samme energi, som vi har om sommeren. - Mia Gardum, forfatter
For i naturen har alt en tid. En tid til spiring, tid til vækst, til modning og høst – og ikke mindst en tid til hvile. Hvis vi kigger bare få generationer tilbage, var vi mennesker i langt højere grad afhængige af naturen og dens cyklus, men i dag, hvor vi uanset årstid kan købe alle de grøntsager, vi lyster, og kan fortrænge mørket med elektrisk lys, har mange af os glemt, at også vi har brug for pauser, ro og hvile.
- Omkring vintersolhverv er der kun seks timers sol, og det er ret vildt at forvente, at vi om vinteren kan levere det samme og har den samme energi, som vi har om sommeren. Men hjulene skal køre, og vækstsamfundet forventer, at det er juni året rundt. Tænk, hvis vi kunne indrette vores arbejdsliv, så vi om vinteren kunne planlægge, undersøge og researche, og sommeren var til hardcore eksekvering. Det kan jeg i hvert fald mærke, er godt for mig.
Marts er fuld af traditioner
Mia Gardum er særligt optaget af, hvordan tidligere generationer markerede naturens overgange med forskellige ritualer og festlige fejringer. Det gælder blandt andet vintersolhverv, forårsjævndøgn og høstfester.
- Jeg har altid elsket fikspunkter og ting, der kommer igen. At finde nogle rytmer i året, hvor vi fejrer det, der er i naturen lige nu, og ser det gode i alle årets måneder. Og hvis vi kan lære at holde af februar, ja, så kan vi måske også lære at holde af os selv, siger hun.
Lige nu siger kalenderen marts. Det gamle danske navn for marts var ’tordmåned’, skriver Mia Gardum. Navnet er opkaldt efter den nordiske gud Thor eller afledt af ’tord’, der betyder gødning på gammelnordisk. For marts er nemlig den måned, hvor der bliver kørt gødning på landets marker. Og den 20. marts er det forårsjævndøgn, hvor døgnet endelig byder på mere dag end nat.
- Det er nu, naturens safter begynder at løbe. De helt tidlige forårsblomster og spæde brændenældeskud kommer frem, og de bitre forårsurter, der kan bruges til at rense ud i kroppen, skyder op. Marts markerer en ny begyndelse. Det er værd at fejre, synes jeg, siger Mia Gardum.
Bliv inspireret af Mia Gardums opskrifter og forslag til fejring af forårsjævndøgnet.
Sådan kan du fejre foråret
Lad dig inspirere til at fejre foråret og gå på jagt efter de første spæde urter til en skøn suppe eller udrensende mikstur. Tekst og billeder er fra bogen ’Refugium – et år i takt med naturens rytme’.
Forårsjævndøgn
Torsdag den 20. marts er det forårsjævndøgn – en vækst- og livsfest – et oplagt tidspunkt at invitere forårsbebuderne ind i hjemmet. Mange af de symboler, vi typisk forbinder med påsken, er udsprunget af forårsjævndøgnsfejringen, så pastelfarver, forårsgrene og æg kan også bruges til at fejre forårets komme.
Vil du holde en jævndøgnsfest, er bålet et perfekt samlingspunkt. Tag godt med varmt tøj på, og tænd bålet, når solen er gået ned. På den måde symboliserer bålet, at dagen fra nu af bliver længere og solen fra i dag genfinder sin varme og styrke.
Ritualer
Forårsjævndøgnet er et godt tidspunkt at plante frø – både fysisk og figurativt. Brug dagen på at så karse eller påbegynde forspiringen til din have. Imens kan du tænke over vinteren, og hvad den har bragt dig, og når du sår frøene, kan du tænke over alt det, du drømmer om og ønsker for det kommende sommerhalvår.
Lav smukke forårsæg ved at farve æg med løgskaller. Fyld en gryde med løg-skaller og vand, og bring det i kog. Dekorer æg med spæde blomster og blade, som holdes fast på ægget ved at placere det i en nylonstrømpe. Kog æggene som normalt. De kan bruges som dekoration eller til at spise.
Lyt til solsortens sang ved solnedgang. Notér datoen, når du hører den første solsort.
Udrensende oxymel
Oxymel er en slags urtemedicin, hvor man blander forskellige urter med æblecidereddike og honning. Resultatet er et koncentreret udtræk, som kan bruges på flere måder. Enten rent, som man gjorde traditionelt (1 tsk. et par gange om dagen), eller blandet i kogt vand eller danskvand, så bliver det nærmest som en alkoholfri cocktail. Det kan også bruges i dressinger eller til at smage gryderetter til med.
DET SKAL DU BRUGE
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
1 glas
1 metalske
Urter efter smag
Æblecidereddike
Lokal honning, gerne
flydende
1 stykke bagepapir
Sådan gør du
Tag ud i naturen, og saml brændenælder, skvalderkål, spæde mælkebøtteblade,
mælkebøtterod og martsvioler.
Vask urterne grundigt, og steriliser glas, låg og ske ved at overhælde dem med kogende vand. Lad urter, glas, låg og ske dryppe af på et rent viskestykke.
Hak dine urter, og fyld glasset halvvejs med dem. Overhæld dem med halvt æblecidereddike og halvt honning. Rør rundt med skeen, så alt er nogenlunde blandet. Det gør ikke noget, hvis honningen ikke er fuldstændig opløst i eddiken.
Læg et stykke bagepapir over glassets åbning, og skru låget på.
Stil glasset i et mørkt skab, og ryst det med et par dages mellemrum, så det hele bliver blandet godt. Efter tre uger hældes din oxymel igennem en finmasket si og over i et nyt steriliseret glas.
Din urteoxymel kan holde sig i seks måneder i køleskabet. Hvis du tørrer urterne inden brug, forlænges holdbarheden til cirka et år.
Forårssuppe med brændenælde og ramsløg
Tag en tur i skoven, og saml brændenælder og ramsløg. Når du kommer hjem med kolde kinder, er denne suppe den perfekte spise.
DET SKAL DU BRUGE
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Til 4 personer
3 porrer
3 fed hvidløg
1 spsk. olivenolie
800 g kartofler
20 ramsløg
400 g brændenælder
1 l grøntsagsbouillon
1 ½ dl piskefløde
Friskkværnet peber
Cremefraiche
Surdejsbrød
Sådan gør du
Skær porrer og kartofler i mundrette bidder. Hak hvidløget fint, og snit ramsløg og brændenælder groft. Varm olien i en gryde, og tilsæt porrer og hvidløg. Lad det blive blødt og tage en smule farve, inden du tilføjer kartofler, ramsløg, brændenælde, bouillon og salt. Kog suppen op, og skru ned til middel varme. Lad suppen koge i 15-20 minutter, til kartoflerne er møre.
Tag gryden af blusset, tilsæt piskefløde, og blend så suppen, til den er helt cremet. Smag til med ekstra salt og friskkværnet peber.
Server suppen toppet med en gavmild skefuld cremefraiche og med ristet surdejsbrød til.
Vil du modtage Natur og Miljø direkte i postkassen
- og samtidig støtte en god sag?
Tekst og Foto: Mia Gardum