Hvis du har det som om, indkøbsvognen kun bliver halvt så fyldt for de samme penge som tidligere, så er det desværre ikke helt forkert.

Mange produkter, og især kaffe, kød og mælkeprodukter, er steget gevaldigt i pris.

I Danmarks Naturfredningsforening opfordrer Anna Bak Jäpelt, landbrugspolitisk rådgiver, til at se prisstigningerne som en anledning til at købe grønnere produkter.

– Kød kræver et enormt areal at producere og har et negativt aftryk på både klima og natur. Prisstigningerne er om ikke andet en god anledning til at eksperimentere med madvarer og retter, som er både billigere end kød og har et markant mindre klimaaftryk, siger hun.

Samtidig har regeringen fået kritik for at have fjernet afgifterne på sukker og chokolade, netop fordi fødevarer generelt er blevet dyrere.

- I DN mener vi, at det bør blive billigere at spise sundt og grønt – ikke relativt dyrere. Derfor bør regeringen nærmere fjerne momsen og dermed sænke prisen på frugt og grønt, så det bliver billigere at leve efter de danske kostråd, siger Anna Bak Jäpelt.

Der findes naturligvis alle mulige grøntsager, bønner og frugter, man kan prøve af. Men her er ni bud på råvarer, der er i sæson netop nu – og som både er klimavenlige og budgetvenlige.


Hestebønner

Hestebønner er en af de ældste dyrkede afgrøder i Danmark, men mange har glemt dem i køkkenet. De er spækket med protein og fibre og kan bruges lidt på samme måde som kikærter, når de er tørrede, og friske i salater.

Ifølge Fødevarestyrelsen tæller hestebønner som bælgfrugter, som danskerne generelt spiser alt for få af. Danskerne spiser i gennemsnit to-fem gram tilberedte bælgfrugter om dagen ifølge tal fra DTU Fødevareinstituttet.

Det er meget langt fra de 100 gram, som Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi skal spise om dagen i De officielle Kostråd. Hestebønner er derfor oplagte, hvis du vil spise mere klimavenligt.

Tip: Kog hestebønnerne, pil de yderste hinder af, og brug dem i salater eller som fyld i gryderetter. Prøv fx en dansk version af hummus lavet på hestebønner.


Linser

Linser er blandt de mest populære bælgfrugter i køkkenet, fordi de er hurtige at tilberede og kan erstatte kød i mange retter. De findes i flere varianter – grønne, røde, gule og belugalinser – som hver især giver forskellig struktur og smag.

Linser har et meget lavt klimaaftryk på under omkring 3 kilo CO2 pr. kilo, hvilket er mange gange mindre end hvad oksekød har, nemlig et klimaaftryk på 36-85 kg Co2 per kg, ifølge Concitos klimaberegner. Samtidig indeholder de store mængder protein og fibre.

Tip: Brug grønne eller belugalinser i gryderetter, fx som erstatning for hakket kød i spaghetti bolognese. Røde linser koger hurtigt ud og er derfor gode i supper og dhal.


Blomkål og spidskål

Kål er nogle af de billigste grøntsager, man kan få i Danmark, og de er i sæson det meste af året. Ikke mindst nu – de tolererer meget kulde.

Kål har tilmed et meget lavt klimaaftryk. Kålplanter giver rigtig meget spiselig mad pr. kvadratmeter jord. Det betyder, at man får mange kilo mad ud af relativt lidt plads, og det trækker klimaaftrykket ned.

Samtidig dyrkes der masser af kål i Danmark, og derfor skal der ikke bruges energi på lange transporter.

Kål er rigt på kostfibre og C-vitamin. Spidskål er mildere end fx hvidkål og egner sig godt rå, mens blomkål er en klassiker både rå og tilberedt.

Tip: Riv blomkål til "ris" som– eller snit spidskål helt fint og brug det som base i salater.


Hokkaido

Efteråret er græskartid, og hokkaido er en af de mest anvendelige – kan stort set bruges som kartofler.

Allerede fra august er hokkaido i sæson, og de er typisk ret billige, også økologiske! Skallen kan spises, og kødet bliver sødt og cremet, når det bages.

Hokkaido er rig på A-vitamin og kan holde sig længe på køl eller i et koldt rum.

Tip: Skær i både og bag i ovnen med olie og krydderier – eller brug kødet i suppe, risotto eller som fyld i tærter.


Grønne bønner

Friske, danske bønner er en delikatesse i sensommeren. De kan bruges både som tilbehør og som hovedingrediens. Grønne bønner indeholder både protein, fibre og mineraler som jern og magnesium.

Tip: Damp dem kort, så de stadig er sprøde, og vend dem i smør og hvidløg – eller brug dem i wokretter.

Blommer

Blommer er i sæson fra sensommer til det tidlige efterår. De findes i mange sorter, fra syrlige til søde. Og det gode er, at de ofte kan fås lokalt producerede og økologiske! Blommer er rige på antioxidanter og C-vitamin.

Tip: Spis dem friske som snack, lav en blommekompot til yoghurt eller havregrød, eller bag en klassisk blommetærte.

Spinat

Spinat er i sæson både forår og sensommer og er en af de grøntsager, der kan bruges næsten overalt. Spinat er rig på jern, folat og C-vitamin – og falder meget sammen ved tilberedning, så man kan spise store mængder uden at det fylder meget.

Tip: Brug frisk spinat i salater, i smoothies, eller vend den i varm pasta, lige inden den serveres.

Brombær

De sorte bær findes både i haver og i den vilde natur, hvor de kan plukkes gratis. Brombær er rige på C-vitamin og kostfibre og er blandt de mest klimavenlige frugter/bær, når de er danskproducerede.

Tip: Brug dem i smoothies, på grød, i desserter og kage – eller kog en marmelade.

Æbler

Æbler er Danmarks nationalfrugt og kan fås i et væld af sorter netop nu. Æbler er fulde af fibre og C-vitamin. Ifølge Landbrug & Fødevarer er Danmark blandt de lande i Europa, der dyrker flest æblesorter pr. indbygger.

Tip: Spis dem rå, bag en æblekage, lav æblemos eller prøv dem i salte retter sammen med kål.


alt
Anna Bak Jäpelt
Landbrugspolitisk rådgiver
  • E-mailadresse
  • Mobil
    +45 42 45 49 55
alt
Emilie Palm Olesen
Digital journalist
  • E-mailadresse
  • Mobil
    +45 31 46 00 80