Et voksent birketræ kan suge mange hundrede liter vand i løbet af et døgn. Vandet er blandet med sukker fra træets rødder, og I kan nemt tappe saften og opleve smagen af et birketræ. Saften kan nemlig drikkes direkte fra træet.

Blot er det vigtigt, at I finder et sundt birketræ med en stor trækrone. Stammen skal være mindst 15 cm i diameter.

Tip: I Naturstyrelsens skove, hvor der findes birketræer mange steder, må man klippe en gren af et træ, der er over 10 meter højt.

Sådan gør I

  1. Klip en fingertyk gren over.
  2. Stik grenen ind i flasken og bind flasken fast til grenen med en snor rundt om flaskens krave.
  3. Saften vil nu selv løbe ned i flasken.
  4. Over et par dage vil I på denne måde kunne tappe et par liter birkesaft. Herefter lukker grenen selv såret.

Det skal i bruge

  • Flaske med prop
  • Snor
  • Grensaks

Video af Stine Bødker og Josefine Gro Fridal Hansen

Hygiejne og holdbarhed

Det er vigtigt, at den flaske eller dunk I tapper i er helt ren, for at undgå spredning af bakterier. Når saften er tappet skal den opbevares i køleskab, hvor den kan holde sig i op til fem dage. Hvis I fryser saften ned kan den holde sig i op til et år.

Masser af mineraler

Saften fra birketræet indeholder 99 pct. vand. Den resterende procent er fruktose, glukose, frugt-syre, aminosyre, c-vitamin og mineralerne kalium, kalcium, fosfor, magnesium, mangan, zink, natrium og jern.

Opskrift på Birkesirup

Hvis du får tappet rigeligt med birkesaft, kan du lave den lækreste sirup.

5 l birkesaft koges ind ved svag varme. Når saften er kogt ind til sirup, vil der være cirka 50 ml færdig birkesirup.

Få mere inspiration - Bliv medlem