Gå ud og pluk! Sommerens urter og blomster kan trylles om til magiske opskrifter
Lige nu står naturen i fuldt flor. Og med sommersolhverv om hjørnet er det det ideelle tidspunkt at plukke urter og blomster – og trylle dem om til smagen af midsommer.Sommeren sniger sig ofte ind på mig. Foråret kan føles som en langtrukken dans – to skridt frem og et tilbage i månedsvis – inden det pludselig indfinder sig med eksplosioner af liv og farver, man næsten havde glemt fandtes.
Juni blev i gammel tid kaldt skærsommer, et smukt og passende navn for tiden netop nu. Lyset i juni har et særligt skær. Som et pastelfarvet slør, der lægger sig over landskaberne og oplyser alt. Skæret udvasker skyggerne, kontrasten skrues ned for en stund, og alt virker oplyst og klart, særligt i de fortryllende dage omkring sommersolhverv.
Natur og Miljø
Artiklen blev først bragt i vores medlemsmagasin Natur og Miljø.
Vil du modtage magasinet direkte i din postkasse og samtidig støtte en god sag?
Hvert år kommer det bag på mig, hvor lyse vores danske sommernætter er. Der skal ikke megen fantasi til at forestille sig, hvorfor vores forfædre forbandt netop denne tid med en særlig magi og overtro. Inden længe er det midsommer, sommersolhverv, sankthans, Litha. Kær dag har mange navne, og netop denne mærkedag er særlig i en stor del af verden.
I dansk folketro betød de lange dage og korte, lyse nætter, at naturen netop nu havde en særlig stærk og magisk kraft. Solhvervet var derfor det bedste tidspunkt at samle medicinske urter og besøge helligkilder, hvis helbredende kræfter er på det højeste nu. Urter og blomster blev samlet og brugt til at spå om alt fra kærlighed til velstand og sundhed.
Ved sommersolhverv når lyset sit højdepunkt – solen står i zenit, altså på sit højeste punkt på himlen, og herfra vil dagslængden atter aftage. Vi har stadig masser af lyse nætter at se frem til i juli, hvor det næsten kan føles, som om tiden står stille for en stund, som den lille pause mellem en ind- og udånding, på grænsen mellem junis lys og de gradvist mørkere aftener i august.
Efter junis slørede, pastelfarvede dage kommer juli med saft, kraft og farver, der tager til i mætning og dybde. Naturen skruer op for kontrasterne, imens blomsterne langsomt begynder at gøre klar til at sætte frø. Frugt og bær modnes, og grøntsagerne i køkkenhaven er i overflod.
Efter at maj og juni har givet en særlig fornemmelse af aktivitet blandt ynglende fugle på mine gåture i skoven, indfinder der sig nu et lidt mindre hektisk lydtapet – næsten som om skovens dyr også tager sig en velfortjent pause for at nyde julis trygge omfavnelse og løfte om snarlig overflod af mad og energi til vinterhalvåret. Stiller man hørelsen ind på andre frekvenser, opdager man dog hurtigt, at insekterne har travlt, og ved sengetid kan jeg høre mursejlernes glædesskrig, imens de danser på skumringsbrisen i jagt på aftensmad.
August er det søde punktum på sommeren, årets dekadente dessert, men den kommer også med bevidstheden om, at det hele snart er slut. Det kan føles vemodigt at sige farvel til de lyse nætter, som er så karakteristiske for den danske sommer, men med mørket kommer også et glædeligt gensyn med stjernerne, som tydeligt står frem mod den mørke augusthimmel.
Her i grænselandet mellem sommer og efterår bliver jeg på ny mindet om, at hver årstid kommer med sine gaver. Naturen er som os, altid i forandring, og når vi åbner vores sanser for dens uendelige nuancer, kan vi lære at finde skønheden i dem alle.
Af: Mia Gardum er forfatter til bogen ’Refugium – et år i takt med naturens rytme’.
Marmelade med hyldeblomst og jordbær
Hyldetræet er et af de træer i Danmark, som er omgærdet med mest mystik og folketro. Hyldetræets ånd blev kaldt for hyldemor, og det var en ånd, som var vigtig at være på god fod med. Man måtte ikke skære eller plukke af træet, medmindre man først havde spurgt om lov – ellers ville man blive forfulgt af uheld. Holdt man sig derimod gode venner med hyldemor, ville hun passe på en.
I juni blomstrer hylden smukt over hele landet og indhyller landskabet i sin berusende duft. Vælg en dag nær sommer-solhverv, og pluk hyldeblomster til en marmelade, som indkapsler smagen af solhvervet. Husk at spørge hyldemor om
lov, og høst kun, hvad du har brug for.
DET SKAL DU BRUGE
--------------------------------------
800 g friske jordbær
4 store hyldeblomstskærme
400 g rørsukker
Skal af ½ økologisk citron
Evt. rød melatin til at jævne marmeladen
Sådan gør du
Rens og vask jordbærrene. Ryst nænsomt hyldeblomstskærmene fri for smådyr, og klip dem i 2-3 mindre buketter per skærm.
Bland jordbær, hyldeblomster, citron og sukker i en gryde, og lad det trække i køleskabet natten over eller gerne et helt døgn.
Kog nænsomt blandingen op, og lad den småkoge i 5-10 minutter, indtil jordbærrene er møre. Tag gryden af varmen, og fjern hyldeblomstskærmene. Det gør ikke noget, hvis nogle af blomsterne er faldet af, men prøv at fjerne så mange stilke som muligt, da de kan give en bitter smag.
Brug en stavblender til at blende marmeladen til en lind grød. Kog den igen op, og skum den for urenheder. Test marmeladens konsistens ved at dyppe en ske i marmeladen, og lad den køle i køleskabet et par minutter. Synes du, at marmeladen er for flydende, kan du tilsætte en smule rød melatin efter anvisningen på pakken.
Hæld marmeladen på skoldede glas, luk dem straks, og sæt på køl. Opbevar marmeladen koldt og køligt, så skulle den gerne holde sig i et halvt år.
Hjemmelavet sodavand med urtesirup
Sommeren er med sin eksplosion af aromatiske urter det perfekte tidspunkt at lave urtesirup på. Urtesiruppen kan bruges på mange måder – f.eks. hældt over desserter eller rørt i bagværk, men min egen favorit er at bruge den til at lave en skøn urtesodavand eller lemonade.
I denne opskrift kombinerer jeg citronmelisse, citronverbena, timian og citronskal, men du kan bruge de urter, du har adgang til. Lindeblomster, mjødurt, basilikum, salvie, hybenroseblade og forskellige typer af mynte gør sig også fantastisk i en sirup.
Det skal du bruge
---------------------------------
1 dl rørsukker
1 dl vand
2 ½ håndfuld
grofthakkede friske urter
– f.eks. hhv. 1 håndfuld citronverbena og citron-
melisse og ½ håndfuld timian
Skallen af ½ økologisk citron
Sådan gør du
Bland rørsukker og vand i en lille gryde, og kog det op. Tag det af varmen, og tilsæt urter og citronskal. Læg straks låg på. Lad det trække i 12-24 timer, alt efter hvor stærk du ønsker din sirup. Hæld til sidst siruppen gennem en finmasket si og på et skoldet glas.
Til urtesodavand: Bland sirup med danskvand efter smag. Tilsæt masser af isterninger, og pynt med friske urter eller citron i tynde skiver.