Der er skønt på de danske strande om sommeren, uanset om solen bager, når man tager en kølende dukkert, eller om vinden rusker i en, når man går tur på stranden, mens høje bølger brøler, når de rammer kysten.

- Derudover kan de danske sommerstrande også byde på gode spiselige vilde planter. De smager fantastisk, og mange af dem har ovenikøbet et stort indhold af vitaminer og mineraler, siger Marianne Krag Petersen, der er naturvejleder i Danmarks Naturfredningsforening.

Så tag en lille kurv eller pose med, og kom hjem med lidt dejligt grønt til køkkenet, når du tager en aftendukkert eller går tur på stranden med dine kære.

Få mere grøn inspiration

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så vil du løbende få flere grønne guides, inspiration til naturoplevelse og grønne nyheder.

Som altid skal man dog sanke spiselige planter med omtanke:

  • Pluk ikke fredede planter.
  • Pluk ikke giftige planter eller planter, du ikke kender.
  • Pluk kun en lille del af planten, og pluk forsigtigt, så planten kan vokse videre.
  • Pluk ikke, hvor der er sprøjtet, eller hvor der er meget biltrafik.
  • Pluk ikke mere, end du kan spise.
  • Vær opmærksom på velbesøgte hundeluftesteder.

4 spiselige planter på stranden i juli

Strandkarse

Strandkarse har en stærk, kraftig smag, og den bliver derfor også kaldt for Danmarks svar på wasabi.

- Tager man en god bid af et blad, får man efter et lille øjeblik ”elevatorturen” fra isse til nakke – som når man spiser peberrod eller wasabi, fortæller Marianne Krag Petersen.

- Friske strandkarseblade, som er blendet og rørt med lidt græsk yoghurt, citron og salt og peber smager fantastisk!

Strandkarse findes især ved kyster i den sydlige og østlige del af Danmark. Den trives især på lokaliteter, der ikke er alt for eksponeret for vejr og vind.

Planten bliver omkring 1 meter høj, og den har små hvidlige blomster i klaser og tykke, lancetformede og lidt blågrønne blade.


Strandmælde

Strandmælde har en mild og spinat-lignende smag. Smagen er dog lidt mere saltet end spinat, da strandmælde udskiller salt gennem bladene.

Den kan bruges i alle retter, hvor man ellers ville have brugt spinat.

Strandmælden er nem at identificere, og den vokser som regel i store mængder, så den danner grønne tæpper på stranden.

Den kan sankes fra april til juli, og du kan spise både stængel og blade.


Strandarve

Strandarve kan have hele tre forskellige smagsnuancer: agurk, salt eller bittert.

- Før man plukker, skal man derfor lige smage på den klynge af planter, man har udvalgt sig, hvis man vil være sikker på at plukke den smag, som man foretrækker, fortæller Marianne Krag Petersen.

Strandarve kan både bruges frisk i salater, eller den kan blancheres eller smørsteges som tilbehør til for eksempel fisk og skaldyr.

Planten vokser i det helt løse sand, så vær forsigtig, når du brækker det stykke af, som du vil plukke. Man kommer let til at hive hele planten op med rødder, så den ikke vokser videre.


Foto: Kristian Ørsted Pedersen / DN

Strandsennep

Strandsennep er en urt, der smager skarpt af sennep, men også har en lidt saltet smag.

Den kan derfor bruges i retter, hvor man normalt ville have brugt sennep. Men på grund af den salte smag, så passer strandsennep især godt til fisk og skaldyr.

Det er bedst at bruge strandsennep som en frisk urt, for smagen forsvinder, og planten falder sammen ved for meget tilberedning som stegning eller kogning.

Strandsennep er en lyseblå korsblomst med opsvulmede vandfyldte blade, og den grønne plante kan blive op til 50 cm.

Den er især udbredt i den østlige del af Danmark, og man finder den mest i områder med opskyllet tang mellem vandet og klitter.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

- og få mere grøn inspiration