Du indleverer dine flasker i supermarked og modtager pant. Forestil dig så, at du også kan indlevere emballage såsom bestik og bakker fra din take away-menu. Præcis som det er tilfældet med dine pant-flasker.

Det er virkeligheden i Schweiz, hvor fokus på genbrug og genanvendelse er i højsædet. Her har virksomheden reCIRCLE designet take away-emballage, der kan returneres til udvalgte restauranter for så at blive genbrugt:

- ReCircle har i løbet af de seneste par år virkelig fået etableret sig på det schweiziske marked. De laver genbrugelige plastbøtter, som kan vaskes og genbruges direkte. Det er i den grad noget, som vi mangler i herhjemme, siger Mette Hoffgaard Ranfelt, miljøpolitisk chefrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

Danmark er det i land i Europa, der producerer mest affald, og der er derfor god grund til at se på vores brug-og-smid-væk-kultur. Især engangsemballage er en stor synder, når det kommer til affald, der ender i naturen.

Læs også: 10 plastprodukter udgør 70 procent af affaldet i naturen

Danmark skal højere op i affaldshierarkiet

45 procent af Danmarks CO2-udledning stammer fra materialer og produkter, som vi forbruger. Derfor skal vi genbruge og genanvende langt mere, end vi gør i dag, hvis udledningen af CO2 skal reduceres.

Og vi er efterhånden blevet bedre til at genanvende affald. Nu skal vi bare blive bedre til at genbruge:

- Med klimakrisen har vi set, at der er kommet et stigende fokus på genanvendelighed i Danmark. Pant på jucie- og safevandsflasker er et eksempel herpå. Nu skal vi tage skridtet videre og blive bedre til at genbruge affald fremfor at genanvende det, forklarer Mette Hoffgaard Ranfelt.

F.eks. genanvendes langt de fleste flasker, som du panter i supermarkedet ved, at de smeltes og laves om. Ved at genbruge dem i samme form, flaske til flaske, vil det spare miljø og klima.

Genbrug af emballage skåner miljøet

Når affald bliver genbrugt direkte, sparer det miljøet for den belastning, der ville være forbundet med at genanvende affaldet: Der skal nemlig bruges energi på at nedbryde en flaske og smelte den om til en ny flaske.

En plasticbøtte fra reCircle kan omvendt nøjes med at blive vasket og så brugt igen. Dens levetid er altså væsentlig længere end en plastflaske, der bliver genanvendt.

Selvom genbrug er klimarigtigt, så pointerer Mette Hoffgaard Ranfelt, at det mest klimavenlige er at forebygge affald. Det allerbedste for vores klima er altså at undgå at producere affald i første omgang.

Affaldshierarkiet

  • Det er billigst og bedst for miljøet, hvis affald slet ikke produceres. Derfor bør vi forebygge affald.
  • Det næstbedste er at genbruge det affald, der er produceret. En tom flaske genbruges til en ny flaske.
  • Kan affaldet ikke genbruges bør det genanvendes. Det danske pant-system er et eksempel herpå.
  • Kan hverken genbrug eller genanvendelse lade sig gøre skal affaldet gøres nyttigt på anden vis. F.eks. kan det omdannes til varme.
  • Bortskaffelse, hvor affaldet blot bliver tilintetgjort og dermed ikke udnyttet, er nederste trin i hierarkiet.

Læs mere om cirkulær økonomi

I 2025 bliver emballagen producenternes ansvar

Lige nu kan producenterne bag engangsemballage som f.eks. kaffekopper blot læne sig tilbage, når de har solgt deres emballage. Det skal dog være slut i 2025:

- Fra 2025 får hele Europa et såkaldt udvidet producentansvar. Det betyder, at producenterne er ansvarlige for deres produkter i hele produktets levetid. Producenterne skal betale varierende gebyrer alt efter hvor miljøvenlige, deres emballage er, forklarer Mette Hoffgaard Ranfelt.

Selvom 2025 ikke er lige om hjørnet, så er det kort tid i producenternes verden:

- Det udvidede producentansvar betyder, at flere og flere virksomheder er begyndt at kigge efter alternative løsninger, så de slipper for at skulle betale et højt miljøgebyr. Det kan nemlig snildt tage et par år at omlægge sin produktion. Der kan tiltag som reCircle blive relevante, siger Mette Hoffgaard Ranfelt.

Danmarks Naturfredningsforening er i dialog med miljøministeriet og andre interessenter om, hvordan det udvidede producentansvar mere konkret skal implementeres i Danmark.

Her arbejder foreningen blandt andet for, at forebyggelse og genbrug bliver belønnet i tilstrækkelig grad, så Danmark kan komme væk fra sin Europa-rekord i at producere affald.

Læs mere om cirkulær økonomi

alt
Mette Hoffgaard Ranfelt
Miljøpolitisk chefrådgiver