Af Frida Hyllested

Jeg var inde ved Christiansborg kl. 10 om formiddagen fredag den 15. marts. Da vi kom, var der allerede helt fyldt med børn og unge, og der blev bare ved med at komme flere og flere. Man kunne på lang afstand høre, at det ikke bare var en lille gruppe, der var mødt op.

Jeg blev virkelig rørt og overvældet over at se, hvor mange engagerede børn og unge, der var der, og jeg kunne tydeligt se, at det virkelig var noget, de syntes, var vigtigt. Mange af børnene var også børn fra nogle af de små klasser.

Jeg synes virkelig, at det viser noget om, hvor meget unge går op i at få det her løst og det er kun godt. For vi er fremtiden. Det er os, der kommer til at stå med de her problemer, som tidligere generationer har efterladt os.

The is no Planet B

Foran os, der stod på pladsen foran Christiansborg, var der en scene hvor alle i løbet af hele dagen havde mulighed for at komme op og sige, hvad de havde på hjerte. I løbet af hele dagen var der masser af unge oppe og holde taler.

Mens talerne blev holdt, var der stor opbakning fra alle tilhørerne, og det var tydeligt at mærke, at det har var noget, vi alle sammen stod sammen om.

Mange havde også taget bannere med, hvor det stod ting som fx “there is no planet b” eller “pas på klimaet så passer vi skemaet”.

Der var også en masse råb ind til Christiansborg, for at sikre at vi blev hørt. Det resulterede også i at, Statsministeren Lars Løkke Rasmussen kom ud, gik op på scenen og holdt en tale. Det var der meget blandede meninger om, at han gjorde. Nogle synes, det var dårlig stil af ham at han kom op og begyndte at tale, da der havde været en pige i gang som han afbrød.

Vigtigt at vi bliver taget seriøst

Det fik mange til at bue af ham og stå og kalde ham grimme ting, hvilket jeg slet ikke synes, er okay. Mange stod også bare og lyttede. Jeg synes det var rigtig fint at Lars Løkke kom ud og talte. For jeg tror, det er vigtig for alle dem der mødte op at det bliver taget seriøst. For det var ikke for sjov, vi stod der.

Jeg synes faktisk, at det alt i alt var en rigtig god oplevelse. Jeg kunne mærke at folk omkring mig alle sammen stod der af den samme grund, og det er noget, mange virkelig brænder for. Det var som at være en del af et kæmpe stort fællesskab.

Både med alle dem der var ved Christiansborg, men faktisk også alle de andre ude i verden. For man havde hele tiden den tanke i baghovedet, at det er en global ting, som mennesker over hele verden er sammen om.

Stort problem i egne hænder

Grunden til, jeg valgte at tage med til klima strejken, og det, der motiverede mig til det, var, at jeg synes, det er virkelig sejt, at det er skoleelever, der tager det her store problem i egne hænder.

Det vil jeg meget gerne være med til at bakke op om. Jeg synes også hurtigt, at der “bliver set lidt ned” på unge mennesker. Vi sidder for meget med vores mobiler, lever livet på sociale medier osv., men dét her viser, at vi er en meget miljøbevidst generation, og at vi tager vores egen fremtid alvorligt og i vores egne hænder.

Ungdommen er fremtiden

For ungdommen er fremtiden. Og det, at der er så mange unge mennesker, der gerne vil være med til at løse det her problem for mig kun til at tænke, at fremtiden sagtens kan være lys. Greta Thunberg er også en af grundene til, jeg valgte at tage med.

Det, at hun i en alder af kun 16 år har været med til at stable alt det har på benene og har fået skabt så meget opmærksomhed om klimaforandringerne, synes jeg er så vildt, og jeg har så meget respekt for hende.

Men gad vide, hvad der så sker nu. Jeg tror, at der kommer til at blive flere demonstrationer og flere strejker.

Men jeg tror også, at hvis der er virkelig skal til at ske nogle ændringer så, bliver nogle voksne der kan sørge for at de her ænder kommer til at ske, nød til at gribe ind.

For børn og unge mennesker kan ikke ændre verden. Vi kan skabe en masse opmærksomhed omkring det her problem. Jeg tror og håber på, at klima er noget, der kommer til at blive sat meget fokus på fremadrettet. På et eller andet tidspunkt bliver vi i hvert fald nødt til det.

Fredag den 15. marts gik børn og unge fra over 40 lande på gaderne for at sige fra over for de voksne, der ikke hører dem.

Greta Thunberg er en ung svensk klimaaktivist, som har igangsat en bevægelse over hele verden for unge der kæmper for klimaet og gerne vil høres. Hun har med `fridays for future` fredag på fredag fået unge til at droppe skolen og gå på gaden for at strejke for klimaet.

3500 børn og unge var samlet foran Christiansborg fredag den 15. marts for med én fælles stemme sige, at det folketinget gør, for at stoppe klimaforandringerne, ikke er godt nok.