- Vi danskere har et kæmpe overforbrug af tøj. Det blev jeg for alvor klar over i efteråret 2019. Derfor besluttede jeg at starte hjemmesiden Mildt.dk for at skabe opmærksomhed omkring bæredygtigt herretøj og gøre det nemmere at finde det.

Sådan starter Tobias Lindhardt Iversen sit indlæg til Klimaklogt. Han er indehaver af Mildt og giver her en hurtig gennemgang af sine vigtigste pointer.

Tøj har en enorm klimapåvirkning

  • Produktionen af tøj står for op i mod 10 procent af verdens samlede CO2-udleding
  • Hver dansker køber 13 kg tøj om året (ca. 75 000 tons i alt)
  • Over 50 procent (39.900 tons) af det tøj vi køber, bliver senere smidt ud og afbrændt
  • 16 procent af verdens insektgift bliver brugt på bomuldsmarker, selvom bomuldsmarker kun udgør 2,5 procent af alt landbrugsjord i verden
  • Undersøgelser antager, at verdens tøjforbrug vil være steget 63 procent i år 2030 – fra 62 millioner tons til 102 millioner tons.

Der er altså virkelig brug for, at vi gør noget ved vores tårnhøje tøjforbrug!

Bombarderet med tøjreklamer og konstante udsalg

Tidligere var der to-fire kollektioner om året. Nu spytter de store kæder nyt tøj ud på ugebasis. Det betyder, at de skal af med deres tidligere kollektioner – og derfor er der konstant er tilbud på tøj.

Jeg lavede et eksperiment i to måneder fra slutningen af november til slutningen af januar for at se, hvor mange reklamer jeg ville få fra de store webbutikker Zalandos og Boozts apps. Det blev til intet mindre end 33 reklamer i alt - altså godt en hver anden dag!

Reklamer påvirker folk til at købe mere, så hvis du vil købe mindre tøj, bør du starte med at slette apps fra tøjbutikker eller slå notifikationerne fra, så du ikke bliver bombet med tilbud hele tiden. Det samme gælder med nyhedsbreve.

Sådan bliver dit tøjforbrug mere bæredygtigt

  1. Køb mindre
    Det bedste, du kan gøre, er at købe mindre. Det kan du bl.a. gøre ved at slide dit tøj op og reparer det, hvis det skulle gå i stykker. Drop fast fashion og køb-smidt-ud-kulturen og køb i stedet kvalitetstøj. Bruger du flere penge på et stykke tøj, gør du højst sandsynligt også et mere kvalificeret køb, eftersom du virkelig overvejer, hvad og hvor meget du har brug for. Vælg tidsløse designs, så du ikke føler, at dit tøj går at mode.

  2. Køb genbrug
    Har du svært ved at lade være med at købe tøj, er det næstbedste du kan gøre at købe genbrug. At købe genbrugstøj belaster nemlig ikke miljøet yderligere i forhold til, hvis du købet nyt. Og desuden støtter du ofte et velgørende formål.
    Vær dog opmærksom på at genbrug er opstået pga. af vores overforbrug. Der skal altså stadigvæk forbruges mindre og stilles høje bæredygtighedskrav til tøjindustrien omkring deres produktion af nye tekstiler.
  3. Køb forsvarligt
    Det sidste du kan gøre, når du engang imellem skal ud og købe nyt tøj, er at gå efter de mere bæredygtige tekstiler, som sætter et mindre aftryk på klimaet. Fx økologisk bomuld, uld, genavendt polyester og TENCELTM. Læs mere om bæredygtige tekstiler her.
    Gå efter certificeringsmærker, da de er din forsikring for, at materialerne rent faktisk er bæredygtige. Oftest betyder de også at arbejdsvilkårene for bønderne har været bedre, og at tekstilerne ikke er behandlet med skadelige stoffer.
    Se en liste over certificeringsmærkerne her.

Har du nogen spørgsmål eller er du interesseret i at læse mere om bæredygtighed og tøj, så besøg Mildt.dk.