1. Undgå impulskøb

Hver gang vi køber en service eller et produkt, så har det en klimapåvirkning. Derfor er det bedste og mest generelle klimaråd, at vi skal stoppe med at forbruge så meget. Første skridt kan være, at indføre den såkaldte 24timers regel, som går ud på, at der skal gå mindst 24 timer fra, at du får lyst til at købe en ting, til at du rent faktisk køber den. På den måde undgår du impulskøb.

En anden øvelse er, at prøve om du kan klare dig uden at købe nyt sommertøj i år. Vi har alle prøvet at genfinde et stykke tøj bagest i skabet, som ikke har været brugt i årevis, og som pludselig er smart igen. Så giv skabet en ordentlig oprydning – måske finder du det, du lige står og mangler.

HENT DIN GRATIS KLIMAGUIDE HER

2. Brug og smid væk er klima no-go!

Sommeren er lig med engangs-alt muligt: Engangstallerkener, engangsbestik, engangsglas og engangsgrill. Men produkter som har så kort en levetid, har et tilsvarende stort klimaaftryk. Derfor burde det være sommerens største trend at sige nej til engangsting!

Investér i stedet i noget lækkert camping-service, der kan bruges igen og igen. Det mindsker klimaaftrykket og ser flottere ud!

3. Oksekød – en varm kartoffel

Kan vi spise oksekød med god samvittighed – og i så fald, hvor meget? Og er det ikke noget med, at grillen er havens største CO2-synder? Det sidste er nemt at svare på, for det er rigtigt, at en almindelig kulgrill udleder meget mere CO2 end komfuret inde i køkkenet.

Men det er jo hyggeligt at tilberede maden på grillen i haven og derfor anbefaler vi, at du overvejer en gas- eller el-grill. De udleder nemlig 65 procent mindre CO2, og så er de også billigere i drift.

Oksekød er blevet klimadebattens varmeste kartoffel, men det er et faktum, at vi danskere spiser ekstremt meget rødt kød – også mere end vi klimamæssigt kan tillade os.

En dansker spiser i gennemsnit 120 gram rødt eller forarbejdet kød om dagen. Det er otte gange så meget som den gennemsnitlige verdensborger kan spise, hvis vi skal nå målet om negativ CO2 udledning.

Så tænk over, hvad du smider på grillen. Erstat det røde kød med fisk, skaldyr, hvidt kød og grillegnet grønt, og lav en stor salat til.

Bliv del af bevægelsen, der handler klimaklogt

I mange år har vi talt om at leve mere klimavenligt. Men der skal mere end lidt høflighed til – der skal handling bag ordene.

Danmarks Naturfredningsforening har derfor lanceret et særligt nyhedsbrev med gode råd og inspiration til at leve mere klimaklogt.

Skriv dig op til nyhedsbrevet og bliv del af bevægelsen, der handler. Så modtager du en gratis guide til en klimaklog sommer.

4. Ferie uden fly?

I vores rejsefeber har vi glemt, at selve transporten kan være en del af oplevelsen. Ønsker du en klimaklog sommer, så drop flyet, og lad i stedet selve turen fylde mere. Rejs langsomt - fx på cykel eller til fods – og lad naturen komme helt tæt på. Du kan også smide teltet i bagagerummet og køre ud i det blå. Bilen forurener, men kun en brøkdel i forhold til flyet.

Eller hvad med interrail rundt i Europa med hele familien? Op mod 90 procent af den CO2-udledning, der er forbundet med ferien, kommer fra transport. Derfor er transportformen den vigtigste overvejelse. Faktisk køber flere og flere interrail-biletter. DSB har i de første fem måneder af 2019 solgt 45 procent flere interrail-pas end i samme periode sidste år. Og det er i stigende grad folk over 60, der vil på togrejse.

5. Lad haven vokse vildt

Sommeren er også højsæson for havearbejde. Men inden du vælger at fælde det store træ, som måske skygger lidt for meget, så tænk på, at træer er det bedste middel vi har til at optage CO2 fra atmosfæren. Planeten har brug for flere træer – ikke færre og din have er også en del af naturens kredsløb.

Jo mere biomasse – dvs. planter, buske og træer – der er i din have, jo bedre er den til at lagre CO2. Derfor er det en god idé at lade lugejernet ligge og lade haven vokse mere vildt. Eksempelvis målte professor Per Gundersen, at hans have på 27 år havde lagret tre gange mere CO2 i sin 600 kvadratmeter store vilde have, end naboens græsplæne havde gjort over samme periode. Derfor: Lad haveaffald ligge i haven, lad store stammer kompostere og lad græsset stå.

Hvis du vil have flere tips og gode råd til en klimaklog sommer, så klik nedenfor og hent vores gratis guide!