Danmarks sjoveste og skarpeste naturværter er gået sammen om at øge naturbevidstheden og skabe begejstring blandt børn.

Begejstring for den danske natur og helt specifikt 99 arter, der lever her.

Projektet '99 arter at se før du bliver voksen' lanceres fredag den 24. maj på Naturmødet i Hirtshals og er et samarbejde mellem Naturhistorisk Museum i Aarhus og Danmarks Naturfredningsforening. Projektet er støttet af Nordea-fonden.

Og hvis du som forældre vil undgå at få baghjul af dine unger, så skal du følge 99 arter på Youtube. Her vil Sebastian Klein, Morten DD Hansen, Vicky Knudsen og Bjørli Lehrmann fortælle gode historier om 99 arter.

Værterne er bl.a. kendt fra TV2-programmet "1 døgn, 2 hold, 3 dyr".

Børns begejstring for naturen skal vækkes

Visionen med 99 arter er at få alle børn i Danmark til at kende 99 arter - inden de bliver voksne og dermed mister begejstringen for den helt nære verden omkring dem.

- Vi har mere end nogensinde før brug for at vække børns begejstring for naturen. Vi ved fra undersøgelser, at børn i dag kommer markant mindre ud i naturen end deres forældre og bedsteforældre gjorde, da de var børn. Og hvis børn ikke kommer ud i naturen og lærer den at kende, så er det mindre sandsynligt, at de vil komme til at passe på den, når de bliver voksne, siger præsident for Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding og tilføjer:

- På den måde skal projekt 99 arter være med til at fremtidssikre vores natur og beskytte vores arter.

Se alle 99 arter dine børn skal kende her

Begejstring er brændstoffet i al læring

Når det kommer til kendskabet til den hjemlige natur, flora og fauna ligger danskerne på en nedrykningsplads i EU.

Det danske uddannelsessystem har i mange år fokuseret på sammenhænge og problemer og i mindre grad på de gode fortællinger.

- Man kan sige, at man har undervist i masser af voksenting, men glemt den barnlige begejstring, som er brændstoffet i al læring og i tilværelsen generelt. Vi ser konstant, at når først børn og unge opdager arterne derude, går der for alvor hul på bylden, og de bliver begejstrede og lynende dygtige. De har fået en hobby, som de og deres omgivelser har glæde af resten af livet, siger projektleder Emil Skovgaard Brandtoft fra Naturhistorisk Museum.

99 arter at se før du bliver voksen

Arterne er udvalgt således, at hver arts unikke historie vil bidrage til at dække alle væsentlige historier om dansk natur: Har vi en art, som trækker over lange distancer? Har vi en art, der går i dvale? Og hvad med en art, der færdes i store stimer eller flokke?

Det er arterne, der skal bære fortællingen, for når der bliver sat ansigter på, bliver teorien langt mere vedkommende. Har man først lært de 99 arter, kan man læse Danmarks natur som en åben bog, og det bliver meget lettere og sjovere at lære mere.

- Flere børn og unge mangler den grundlæggende indsigt i naturen, som får dem til at udfolde sig i den. Det vil udvikle og motivere dem at møde de 99 arter, og mon ikke også forældre og bedsteforældre kan se frem til at få fortalt gode historier fra naturens verden, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør for Nordea-fonden, der støtter projektet.


Fakta om 99 arter

  • Projektet '99 arter at se før du bliver voksen' er udviklet af Naturhistorisk Museum i Aarhus og Danmarks Naturfredningsforening og er støttet af Nordea-fonden med 4,2 millioner kroner.
  • Projektet skal inspirere børn og unge og deres lærere til at komme ud i naturen og åbne deres øjne for de fortællinger, som findes derude.
  • De 99 udvalgte arter formidles via Youtube-videoer, ligesom der udvikles undervisningsmaterialer til skolerne. Skolerne vil endvidere kunne bestille stand-up-shows med øjenvidneberetninger ude fra den vilde natur.
  • På verdens største naturportal iNaturalist er der ydermere arrangeret en kæmpe konkurrence mellem alle Danmarks skoler om at registrere flest arter omkring skolen i løbet af det næste år.
  • Under hashtagget #99arter vil projektet køre på Instagram. De bedste fotos vil blive benyttet i en udstilling på Naturhistorisk Museum.
  • Besøg projektets hjemmeside på www.99arter.dk
  • De første videoer kan findes på Youtube