Den store åbning af Naturens Dag 2017

Jernporten til den store hangar 207 lægger sig kontrolleret ned med et højt brag, der giver ekko på flyvepladsen. En grå Citroën med et net på taget blænder publikum med forlygterne og begynder langsomt at køre ud i støvregnen.

Med sig har den børnene fra 5.z på Lille Værløse Skole, der på rulleskøjter, løbehjul og cykel er klar med de særlige insekt-net i hænderne. Anders Lund Madsen kører på klasselærerens damecykel, og hans ryg er rank, mens han prøver at overhale insektmobilen. De er klar til at fange insekter.

I går markerede børnene åbningen af Naturens Dag 2017, som i år har temaet mangfoldighed på Værløse Flyvestation. Den nedlagte flyvestation står nu som prægtig natur-oase, og her gik 5.z på jagt efter insekter med Anders Lund Madsen, som er mangfoldighedsambassadør i Danmarks Naturfredningsforening.

Naturens Dag er en årlig begivenhed arrangeret af Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet med støtte fra Nordea-fonden.

Naturen giver børnene en følelse, som YouTube ikke kan

Naturens Dag er på søndag den 10. september, hvor alle er velkommen til at deltage i over 250 arrangementer landet over. Men børnene markerede i går, at der hele ugen faktisk er 154.000 børn, som skal ud med deres lærere og pædagoger og lave deres egne mangfoldige arrangementer. Det synes Anders Lund Madsen kun godt om:

- Børn skal jo ud i naturen. Man kan helt sikkert lære alverdens ting med iPad og YouTube, men det er ikke det samme som at være i det. Man kan ikke mærke følelsen i kroppen, før man er ude i det. Og derfor synes jeg, alle burde komme mere ud i naturen.

Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, er enig og påpeger, at børn i dag kommer mindre ud i naturen end deres forældre og bedsteforældre:

- Derfor er det dejligt, at så mange børn kommer ud i naturen i denne uge. Og vores håb er jo, at de kommer hjem og fortæller deres familier om, hvad de har set og oplevet, så de voksne også får lyst til at komme ud til den store dag om søndagen, hvor der er masser af naturarrangementer at vælge imellem.

Fakta om Naturens Dag

  • Naturens Dag er Danmarks store mærkedag for natur og naturoplevelser.
  • Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet arrangerer hvert år Naturens Dag for familier den anden søndag i september og for skoler og institutioner i ugen op til.
  • Naturens Dag er støttet af Nordea-fonden.
  • I 2017 inviteres til Naturens Dag i hele landet den 10. september.
  • 155.000 børn holder Naturens Dag i skoler og institutioner fra den 4.-8. september.

Læs mere og find arrangementer tæt på dig på www.naturensdag.dk

Fakta om danskernes brug af naturen

  • En Gallup-undersøgelse fra 2015 viser, at 42 procent af forældrene til børn mellem 5-12 år synes, at deres børn kommer for lidt ud i naturen.
  • Manglende tid på grund af arbejde og elektronisk underholdning og vejret er de største barrierer for at bruge naturen mere.
  • Skovene og de danske kyster er især mål for naturoplevelser og nydelse. 59 % af danskerne var i skoven, sidst de søgte ud i naturen/landskabet. Og 55 % var ved strand/kyst.
  • To ud af tre danskere bruger naturen mindst hver uge – hele året rundt. 27 % bruger naturen/ landskabet dagligt og 45 % ugentligt. Og de ældre bruger oftere naturen end de unge. Selvom mange bruger naturen, er der også et stort mindretal på 26 %, der kun bruger naturen en gang om måneden eller sjældnere.

Anders Lund Madsen synes, at mejeren styrer

Insektmobilen forsvinder ud i det grønne landskab med jublende elever bag sig. Nogle prøver at fange flyvende insekter i de net, de har spændt på hjelmene. Andre prøver at få fingrene i edderkopper og biller, der klæber sig til det våde græs.

- Vi har fået sådan nogle net på vores hjelme og cyklet rundt og haft det sjovt, fortæller Katrine Lundbæk-Preisler fra 5.z.

Anders Lund Madsen har også haft det sjovt, siger han og fortæller om en af sine yndlingsting ved naturen:

- Jeg har i mange år hadet insekter, men nu har min søn vist mig mejeredderkoppen. Og den er virkelig imponerende. Den mister hele tiden sine ben, men fortsætter uden at tænke over det. Det er altså ikke mange dyr, der kan det. Mejeren styrer.