Knap halvdelen af den CO2, vi udleder på verdensplan, stammer fra vores forbrug og produktion. Derfor vil det være rigtigt godt for klimaet, hvis vi får ændret vores brug og smid væk-kultur.

Vores brug og smid væk-kultur skaber rigtig meget affald, og faktisk er Danmark et af de lande i Europa, der producerer mest affald per indbygger, ifølge Eurostat.

I vores moderne hverdag er det stort set umuligt at leve helt affaldsfrit.

Så grundlæggende skal vi have politikerne til at handle og sætte de rammer, som gør, at det klimavenlige valg også bliver det nemmeste valg. Men indtil da, så er der også ting, som du selv kan gøre.

Erstat engangsprodukter med produkter, der kan genbruges

Et af problemerne i dag er, at vi bruger alt for mange engangsprodukter i stedet for produkter, som kan genbruges igen og igen. For eksempel bruger vi danskere hvert år omkring 130 millioner to go-engangskaffekopper, der ryger direkte i skraldespanden efter få minutters brug.

Helt generelt gælder det, at du skal være god til at bruge dine genbrugelige produkter igen og igen – ligesom de er tiltænkt.

Her er 19 eksempler på engangsprodukter, som du kan erstatte med bæredygtige alternativer, der skaber mindre affald og er bedre for klimaet.

Læs mere: Meld dig til årets affaldsindsamling

Et Danmark uden affald

Danmarks Naturfredningsforening arbejder for et affaldsfrit samfund i 2050.

Det kræver, at politikerne skal tage hånd om affaldsproblemet og gøre op med brug og smid væk-kulturen.

Støt os i kampen mod det store ressourcespild ved at blive medlem.

20 alternativer til engangsprodukter i hverdagen

1. Vandflaske

En god vane er at have en drikkedunk med dig, når du er farten. Så slipper du for at bruge penge på at købe vand i en engangsflaske, som også er dårligere for klimaet end din drikkeflaske, som du naturligvis skal sørge for at bruge igen og igen. Vi køber i Danmark 120 millioner liter flaskevand om året, og det er skidt for klimaet. En liter flaskevand udleder 900 gange mere CO2 end postevand, da der skal bruges ekstra CO2 på at producere flasken og transportere flasken.

2. Kaffekop

Vil du gøre en anden nem ting for at hjælpe klimaet, kan du droppe engangs-kaffekoppen. Hvert år bruger vi danskere omkring 130 millioner engangs-kaffekopper, der ryger i skraldespanden efter få minutters brug. Der findes masser af genbrugelige termokopper med låg, som du nemt kan have i tasken.

3. Kaffefilter

Apropos kaffe så smider vi også rigtig mange kaffefiltre i skraldespanden efter blot en enkelt gangs brug. Men det er nemt at droppe engangsfiltrene og erstatte dem med genbrugelige kaffefiltre, eller du kan helt droppe kaffefiltrene og for eksempel bruge en stempelkande i stedet.

4. Tepose

Er du mere til te end kaffe, så kan engangs-tebrevene og engangs-teposerne også nemt erstattes med mere klimavenlige alternativer. For eksempel genbrugelige teposer lavet af bomuld eller te-æg af metal.

5. Indkøbspose

Tag en taske eller indkøbspose med, når du handler i supermarkedet eller andre butikker. Brug den igen og igen, og du slipper for at betale for plastikposer, som blot hober sig op i dit hjem.

6. Frysepose

Har du madrester, der skal gemmes og fryses ned, så overvej et mere bæredygtigt alternativ til engangs-fryseposen af plast. Man kan for eksempel bruge genbrugelige fryseposer og plastikbokse, som kan tåle nedfrysning. Og vil du helt undgå plastik, så kan man bruge glaskrukker, der er godkendt til frysning, hvis man ikke fylder dem op over den maksimale påfyldningslinje.

7. Isterningepose

En anden slags fryseposer er isterningeposer, som også bliver smidt ud efter en enkelt gangs brug. Her er et bedre grønt alternativ at bruge genbrugelige isterningebakker.

8. Stanniol og husholdningsfilm

Hvis du har brug for at opbevare mad, så er det også muligt at undgå engangsprodukter som stanniol og husholdningsfilm. For eksempel kan du bruge genbrugeligt bivokspapir til at pakke mad ind. Og skal du forsegle skåle med mad, så kan man for eksempel få genbrugelige silikonelåg, der passer til mange størrelser og former.

9. Bagepapir

Skal du bage brød eller kager, så er det muligt at undgå bagepapir, som smides ud efter brug. For eksempel kan du bruge bagepapir af silikone, som kan gøres rent og bruges igen og igen. Og laver du cupcakes, er genbrugelige kageforme af silikone også et godt alternativ til engangs-forme af papir.

10. Bestik, tallerken og sugerør

Får I mange gæster, eller skal I på picnic, så kan det være fristende med engangs-bestik og engangs-tallerkner. Men den mest klimavenlige løsning er at bruge genbrugelige produkter, som ikke blot ryger i skraldespanden efter kort tids brug. Det gælder også sugerør, som man kan få i blandt andet silikone, metal og glas, og som derfor er nemt at vaske af og bruge igen og igen.

11. Servietter

Mange bruger i dag køkkenrulle eller engangs-servietter af papir, og kun ved de mest festlige lejligheder kommer der servietter af stof frem. Men ud fra hensyn til klimaet så ville det være godt, hvis vi gjorde mere som i gamle dage, hvor man vaskede stofservietterne og brugte dem, til de var slidt op.

12. Gavepapir og gavebånd

Apropos festlige lejligheder så er der mange, der bruger engangsprodukter til gaveindpakning. Så efter fødselsdage og juleaften ryger der ofte hele poser ud med gavepapir og gavebånd, der kun har pyntet i kort tid. Men der er mange alternativer, hvis man er lidt kreativ. For eksempel kan man pakke gaver ind i flot stof, som kan tages med hjem og bruges igen og igen, eller hvis du har mange tørklæder liggende i skabet, så kan de også blive rigtig flotte som indpakning.

13. Sæbe og shampoo

Mange bruger i dag flydende sæbe og shampoo, som kommer i beholdere, der smides ud, når de er tømte. Men man kan få produkter i genopfyldelige beholdere. Man kan også helt droppe de flydende produkter for at undgå beholderne og i stedet bruge sæbebarer. Også den flydende shampoo kan skiftes ud med mere bæredygtige shampoobarer.

14. Vantrondeller og vatpinde

Mange danskere smider dagligt vatrondeller og vatpinde i skraldespanden, men der findes en del genbrugelige produkter på markedet. For eksempel kan man få vatrondeller i bomuld, som kan vaskes og bruges igen og igen. Og man kan også få vatpinde i silikone, som nemt kan rengøres med vand og sæbe, så de kan bruges mindst tusind gange, før de skal smides ud.

15. Skraber

Når du fjerner hår, er det en god idé at droppe engangs-skraberen. Der findes mange genbrugelige produkter som for eksempel skrabere, hvor du kan udskifte skraberbladet. På den måde behøver du ikke at smide hele skraberen i skraldespanden, når bladet skal skiftes.

16. Hygiejnebind

Engangshygiejnebind kan godt generere ganske meget affald hver måned. Mange benytter allerede menstruationskoppen, og der begynder at komme flere og flere genbrugelige alternativer på markedet så som menstruationstrusser og stofbind, som kan vaskes og bruges igen og igen.

17. Kosmetik

Kosmetikprodukter kommer som regel i en beholder, som smides ud, når den er tom. Men der er kommet flere produkter, hvor beholderne er genopfyldelige, så beholderne kan bruges igen og igen.

18. Opvaskemiddel

Når bestik, glas og gryder skal rengøres, så er der også alternativer til det flydende opvaskemiddel i beholdere, der smides ud. Ligesom med almindelig sæbe og shampoo kan opvaskemiddel også fås i genpåfyldelige beholdere eller i barer, så du sparer en hel del plastikemballage. Når du køber opvaskemiddel, er over 90 procent af det, som du slæber med hjem fra supermarkedet, vand og plastik. Flere virksomheder tilbyder nu, at du kan nøjes med et købe koncentratet, og så blande op med vand i din egen beholder, når du kommer hjem.

19. Opvaskebørste

Du kan også få et mere klimavenligt alternativ til de almindelige opvaskebørster. I stedet for at skulle smide hele opvaskebørsten ud, når børsterne er slidt op, så kan du købe en opvaskebørste, hvor hovedet med børsterne kan udskiftes.

alt
Mette Hoffgaard Ranfelt
Miljøpolitisk chefrådgiver
alt
Thomas Helsborg
Digital indholdsansvarlig

Vær med i kampen mod overproduktion

- for naturen, miljøet og klimaets skyld