Når mørket falder på i de danske byer skinner gadelamper og skiltebelysning om kap. Men ude i naturen og især på Brorfelde Observatoriebakke er det noget helt andet, man kan se lyse igennem mørket. Her træder månen og stjernerne tydeligt frem i nattemørket. Og hvis man er heldig kan både Mælkevejen og Mars spottes med det blotte øje.

I 2013 blev Brorfelde Observatoriebakke fredet på initiativ af Danmarks Naturfredningsforening. Observatoriet ligger i området Brorfelde, også kendt som de sjællandske alper, som Danmarks Naturfredningsforening også var med til at frede i 1978. Området besidder enestående landskabsværdier med plateaubakker samt geologiske, biologiske og kulturhistoriske værdier.

- Danmarks Naturfredningsforening vil gerne være med til at give alle muligheden for at opleve, hvordan det føles at blive opslugt af nattemørket. Derfor var en fredning oplagt og nødvendig. Med fredningen har vi sikret, at både private, skoleelever, virksomheder, foreninger, familier og mange andre hvert år kan komme ud og opleve mørket, som kun findes få steder endnu, siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Mørket skulle ikke forstyrres, men fredes

Omkring Brorfelde Observatoriebakke ligger et observatoriet, som i mange år har været feltstation for Københavns Universitet. Tidligere var det astronomisk observatorium for rumforskning i Danmark. Da observatoriet i år 2009 blev sat til salg af Københavns Universitet, var der mange forskellige forslag om, hvad det kunne bruges til. Det var blandt andet tale om efterskole, boliger og erhvervsområde.

Danmarks Naturfredningsforening så dog et helt andet potentiale i den magiske bakketop. Om natten er området nemlig fuldstændigt mørkt.

- Observatoriebakken er et unikt sted i naturen, hvor himmelrummet viser sig fra sin mest fascinerende side, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Skriv under for at beskytte naturen

På bakketoppen ligger selve observatoriet. Det har Danmarks største stjerneteleskop og har været med til at sætte varige spor i astronomiens historie. Her har man blandt andet lavet nøjagtige målinger af stjernernes positioner og opdaget små himmellegemer i solsystemet. Disse ting har kun været muligt, fordi nattens mørke er unikt på netop dette sted.
Leder af Brorfelde Observatorium Julie Kirstine Bouchet er glad for at mørket er fredet, og for stedets særlige historie:

- Mørket er jo efterhånden ved at være en eksotisk mangelvare – især her på Sjælland. På Brorfelde Observatorium er mørkefredningen én af vores store aktiver, siger hun.

Mørket omfavner og indsnævrer

I mørket på Brorfelde Observatoriebakke bliver alle sanser skærpet. Øjnene bliver skarpere, ørerne bliver længere og huden reagerer hurtigt på varme og kulde. De fleste oplevelser i mørke bliver mere intime, og kroppen vil huske følelsen af spænding og glæde, når det første stjerneskud bliver spottet igennem teleskopets lille glasøje.

Brorfelde Observatoriebakke danner rammer for oplevelser, det ikke er muligt at få andre steder.

- Vi er glade for, at vi kan invitere vores gæster ud at se Mælkevejen med det blotte øje og tilbyde dem den vilde oplevelse, det kan være at lytte efter flagermus eller bare sidde i mørket og sanse, siger Julie Kirstine Bouchet.

Fordi vores syn bliver skærpet i nattemørket, er der rødt lys i Brorfeldes fire kupler efter mørkets frembrud. Hvidt og gult lys kan nemlig ødelægge nattesynet, og det tager minimum et kvarter for øjnene at genoprette det.

Fredninger i fare

Danmarks Naturfredningsforening foreslog at frede Brorfelde. Men retten til at foreslå netop sådan en fredning, er lige nu truet. Dansk Folkeparti har foreslået, at Danmarks Naturfredningsforening ikke længere skal kunne rejse en sag om fredning. I dag rejser foreningen syv ud af ti fredningssager på eget initiativ.

Derfor: Hvis Dansk Folkepartis forslag bliver vedtaget, vil der sandsynligvis ske et dramatisk fald i antallet af fredninger.

Du kan skrive under og være med til at beskytte og bevare den danske natur.