Forureneren skal betale, og derfor bør det blive dyrere at producere klimabelastende varer og produkter.

Det mener tænketankene og erhvervsorganisationerne Cepos, SMVdanmark, Concito og Kraka, der sammen med Danmarks Naturfredningsforening har indgået en ny alliance for at presse regeringen til at indføre co2-afgift.

-Vi står overfor en kolossal grøn omstilling af hele vores samfund. Og det er vigtigt, at vi forsøger at gennemføre omstillingen så billigt og omkostningseffektivt som muligt. Vi håber at kunne overbevise regeringen om, at det vil være et klimapolitisk selvmål at lægge det mest effektive klimaværktøj i graven, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Kort før jul indgik et bredt politisk flertal aftale om, at CO2-udledningen i Danmark skal være reduceret med 70 procent i 2030. Dermed har Danmark en af de mest ambitiøse nationale målsætninger i verden, når det gælder reduktion af CO2-udledning.

Men regeringen har indtil videre ikke omfavnet idéen om det mest effektive værktøj til at reducere CO2-udledning. Nemlig en CO2-afgift, som vil gøre det dyrere at producere klimabelastende produkter og dermed øge incitamentet til at finde grønne løsninger.

Læs, hvordan DN arbejder for et bedre klima

Danmarks Klimaråd har konkluderet, at CO2-afgiften vil være det mest effektive greb til at mindske CO2-udledningen, fordi den højere pris på klimabelastende varer vil øge efterspørgslen på de billigere grønne alternativer.

DN og virksomheder skriver åbent brev til regeringen

For at lægge maksimalt pres på regeringen for at indføre CO2-afgift, har den nye alliance med virksomheder, erhvervsorganisationer og Danmarks Naturfredningsforening skrevet et åbent brev til regeringen med det simple synspunkt, at det kun kan gå for langsomt med at indføre afgiftssystemet.

Læs det åbne brev og hvad Cepos, SMVdanmark, Concito og Kraka siger om den nye alliance

Klimarådet anbefaler CO2-afgift

Klimarådet er Danmarks uafhængige ekspertorgan af forskere på klimaområdet. De vurderer, at CO2-afgift er et af de absolut mest effektive værktøjer til at nå målet om at reducere CO2-udledningen med 70 procent inden 2030.

Klimarådet anbefaler derfor en CO2-afgift i Danmark:

  • "Den grønne omstilling bliver dyr, hvis man ikke retter afgifterne mod det, man gerne vil have mindre af. Energiafgiften bør omlægges til en forhøjet CO2-afgift, som gælder alle dem, der udleder CO2, så man konsekvent følger princippet om, at det er forureneren, der skal betale." Kilde: klimarådet.dk