... derfor bringer vi dig her nogle opløftende tal om danskernes forbrug. Tallene stammer bl.a. fra Coops grønne forbrugerindex.

Mindre madspild

Madspildsproblematikken har fyldt meget de senere år, og det kan ses på statistikken. 80 procent af danskerne svarer, at de aldrig kunne finde på at smide madrester ud, som ikke fejler noget. Det er en stigning på 7 procent siden 2015. Og det giver god mening, for madspild er både dårligt for pengepungen og for klimaet Men der er lang vej igen. Den gennemsnitlige dansker smider nemlig stadig 47 kg spiselig mad ud om året! Trækker du gennemsnittet op eller ned?

Hver anden dansker har kødfri dage

Også danskernes kødforbrug har været heftigt debatteret. Vi er et af de absolut mest kødspisende lande i verden, og for mange er det stadig utænkeligt at servere et aftensmåltid uden kød. Men det er et faktum, at vores fødevareproduktion står for en væsentlig del af vores klimapåvirkning – ca. 25 procent, hvis man skal tro FN – og langt størstedelen af CO2-udledningen kommer fra kødproduktion. Derfor er vores spisevaner ét af de nemmeste og mest oplagte steder at starte, hvis vi gerne vil leve mere klimaklogt.

Og det ser ud som om, at danskerne har taget rådet om en kødfri dag til sig. 55 procent svarer nemlig, at de har mindst én kødfri dag om ugen. Samtidig stiger antallet af danskere, som fravælger det røde kød til fordel for fx kylling, som er langt mindre klimabelastende.
Hvis du ikke allerede har en kødfri dag, så start nu.
meatfreemonday.dk kan du finde inspiration til grønne opskrifter, blogs og restauranter.

Andre grønne tendenser

Af andre klimakloge adfærdsmønstre, som det giver god mening at lade sig inspirere af, kan vi fremhæve, at der er en stigning i antallet af forbrugere, som vælger grøn strøm og grøn opvarmning af huset. Fx er det både klimavenligt og økonomisk at gå over til jordvarme eller varmepumpe, hvilket 13 procent af de adspurgte i Coops undersøgelse har gjort.

38 procent af danskerne tænker også over at bruge bilen så lidt som muligt, og samtidigt er antallet af bilejere, der har valgt at investere i en el- eller hybridbil, tredoblet siden 2015. Og med den nye regerings mål om at stoppe salg af benzin- og dieselbiler i 2030, er det en tendens, som kun vil vokse yderligere de kommende år.