2019 blev på mange måder et skelsættende år, og jeg tror, det vil skrive sig ind i historiebøgerne hos den grønne bevægelse.

Dag for dag og uge for uge voksede vi og blev stærkere. Først var vi nogle hundrede, så blev vi tusinder – og til sidst stod vi titusinder skulder ved skulder i byer og gader over hele landet med ét fælles mål: At kæmpe mod den klimakrise, der truer den smukke blå planet, vi kalder hjem.

Hånden på hjertet: Det var en længe ventet reaktion på de voldsomme og alarmerende nyheder forskerne har haft til os i årevis. Vi har længe vidst, at tiden for at handle var ved at rinde ud, og også i 2019 blev det gentaget, at handling for klimaet skal være omgående og vidtrækkende, hvis vi skal bevare en beboelig klode i fremtiden.

Ikke en fjern fremtid vel at mærke, men vores egen morgendag, den fremtid vores børn og børnebørn skal leve i.

Vi blev bare stærkere

Jeg har ærligt talt frygtet, at den megen snak om dommedag fra verdens førende eksperter ville føre til apati, og til at flere og flere ville give op.

Den frygt gjorde 2019 til skamme. For vi gav ikke op - vi blev bare stærkere. Faktisk så stærke at kravet om klimahandling bragede hele vejen ind i Folketinget og skabte et historisk grønt valg, der indtil videre har materialiseret sig i den klimalov vi fik i december.

En lov, der skal reducere Danmarks CO2 udledning med 70 procent i 2030.

Det er intet mindre end fremragende. Og det er første gang nogensinde, at jeg kan skrive et indlæg, hvor jeg kan konstatere, at de danske klimamål rent faktisk er tilstrækkelig ambitiøse. At de faktisk står mål med udfordringen.

Nu skal vi se klimahandling

Jeg er slet ikke i tvivl om, at klimaloven er et resultat af det massive folkelige pres, vi skabte sammen. Nu skal vi stå sammen om at skabe den nødvendige klimahandling og få politikerne til at udstikke rammerne og virkemidlerne.

De skal gøre det let at handle klimavenligt, køre i elbil, bruge offentlig transport, købe klimavenlige fødevarer, købe genbrug, få sine ting repareret, varme huset op med grøn el og så videre.

For den grønne omstilling for klimaet handler i sin essens om to ting: At politikerne drejer på de store hjul og omstiller vores energisystem, vores transportsystem og landbruget, men samtidig at vi hver især, som borgere, skal gøre vores.

Vi skal selv begynde at tage de små skridt i vores egen hverdag, mod det grønne, bæredygtige samfund. Og vi kan starte allerede nu.

Lev klimaklogt og gør en forskel

Vi har i alt opstillet ti forskellige muligheder til, hvordan du kan leve mere klimaklogt i det kommende år. Nogen vælger at flyve mindre, andre vil mindske madspild, halvere deres kødforbrug og gøre deres have klimavenlig, mens andre igen vælger at gøre pensionsopsparingen grøn og cykle på arbejde.

Vores klimaaftale indebærer, at man indgår mindst tre aftaler med sig selv – tre aftaler, der i sig selv flytter lidt, og med tusindvis af aftaler flytter vi rigtigt meget.

Skal du være klimaklog i 2020?

Mangler du gode og meningsfulde nytårsforsætter kan du slutte dig til de flere end 7000 danskere, der allerede har gjort konkret klimahandling til deres hjertesag og har indgået deres helt egen klimaaftale sammen med Danmarks Naturfredningsforening.

Vi har et individuelt ansvar for klimaet

For vi har alle et individuelt ansvar. Det forklarer blandt andre den 26-årige studerende fra Vanløse, Liv Kiilsholm rigtigt godt:

”Jeg mener, at vi som individer har et medansvar for at løse klimakrisen, og at vores handlinger betyder noget. Personligt føler jeg, at klima-aftalen giver mig nogle klare målsætninger, og gør det håndgribeligt for mig, hvordan jeg kan leve mere bæredygtigt, og jeg synes, at det er smart, at man kan vælge de mål, som passer til, hvor man selv står i sit liv.”

Selv har jeg valgt ikke at flyve mere, ikke at købe noget nyt og at binde CO2 i min egen have og så i øvrigt gøre mit til at forpligte politikerne til også handle klimaklogt.

Fortsæt klimapresset

For vi skal presse på alle de steder, vi kan. Og selvom klimatopmødet i Madrid var et bizart skue af uansvarlighed og manglende mod, skal vi ikke lade os slå ud af, at verdens ledere skuffede så ekstremt.

Det er blot en påmindelse til os alle om, at ingenting kommer af sig selv, og at presset skal øges, dag for dag, uge for uge og år for år.

Så lad 2020 blive året hvor vi sammen viser, at vi aldrig giver op. At vi kan blive endnu stærkere og endnu mere insisterende. Og lad os gøre det ved hver især at gå foran og vise vejen.

Jeg håber, at du vil bruge dit nytårsforsæt til at handle klimaklogt ved at aflægge dine egne tre klimaløfter. Og lad nytårsforsættet for os alle være, at vi stædigt vil fastholde, at det at løse klimakrisen, er den vigtigste og mest presserende opgave, de politikere vi har valgt, står overfor.

Vi har en verden at vinde - det vil gøre en klode til forskel.

Rigtigt godt nytår.