Bævere, der brækker sig og holder poolparty med pis i vandet. En panda, der bedækker Verdensnaturfondens direktørs utro kone.

Anders Morgenthaler er kendt blandt andet for at tegne satiriske striber til Politiken og for Dolph, den uforskammede flodhest.

Men for 15 år siden tog Anders Morgenthalers liv en drejning, da han fik øjnene op for, at hans måde at leve på havde konsekvenser for klimaet.

I dag siger han nej tak til røde bøffer og flytransport, går i økologisk bomuld og har samlet sin grundejerforening til at plante engblanding på fællesarealerne. Men at gå fra sjov tabutramper til dyb alvor har givet reaktioner fra omgivelserne.

- Folk synes, at jeg er pisseirriterende. Så snart man åbner munden om de her ting, så kalder folk dig frelst, siger Anders Morgenthaler.

Foto: Territorium

Blev far og klimaaktivist på samme tid

Den anerkendte satiretegner blev opmærksom på klimaet, da han blev far. Her besluttede han sig for, at han var nødt til at træffe nogle livstils til- og fravalg, da det gik op for ham, at de ellers ville få konsekvenser for mange andre end ham selv. Inklusiv hans egne børn og de børn, som de engang måtte få.

Blå bog

  • Født 1972, fra Husum
  • Forfatter til 23 børnebøger
  • Filminstruktør
  • Tusindvis af striber under Wulffmorgenthaler
  • Radiovært på Klimatestamentet på P1
  • Gift med dokumentarfilminstruktør Phie Ambo

- Jeg er inspireret af min kone. Da jeg mødte hende for 15 år siden, gik vi meget op i sundhed og at undgå gift i maden, især til vores børn, da de kom. Der kom et skifte for mig, hvor min interesse for naturbeskyttelsen voksede i takt med mine børn, siger Anders Morgenthaler.

Nu tager Anders Morgenthaler klimakrisen dybt alvorligt.

- Hvis vi ikke forandrer vores måde at leve på, så klimaet og jorden kan bære det, så er det ligegyldigt, hvad du ellers går op i eller er bange for. Det bryder jo sammen, fordi klimaet bryder sammen, siger han.

Ufarlig aktivisme i hverdagen

Men det handler om mere end, hvad Anders Morgenthaler og hans familie selv kan gøre. Wulffmorgentaler har 122.000 følgere på Facebook og optræder i Politiken på daglig basis. Og det forpligter, mener han.

- Selvfølgelig forpligter det. Vi er midt i den sjette massedød. Det kan man enten begræde eller være med til at ændre.

Foto: Territorium

Men også i det helt nære og lokale, søger han at gøre en forskel.

- Engang såede min kone en engblanding ude i vores have i stedet for at så græs, og det endte med, at det væltede op med blomster. Bagefter besluttede vi at invitere hele grundejerforeningen til at være med til at hjælpe insekterne ved at plante blomster på de fælles arealer, siger Anders Morgenthaler.

Det blev starten på Insekternes Befrielsesfront

- Al min fordomsfuldhed blev blæst omkuld. Det bekræfter mig i, at så mange mennesker ønsker at handle på det her. Masser af mennesker er super begejstrede.

- Man er nødt til at smide sin forfængelighed og stå ved, at jeg gør det her, og det synes jeg faktisk også, at andre skulle gøre. Det er simpelthen for vigtigt til at gå at passe på sin profil, siger Anders Morgenthaler. - Anders Morgenthaler

Sagde nej til Los Angeles for at undgå flytransport

Personligt har han truffet en række valg, primært om kød, tøj og transport. Til transporten har han tilvalgt tog og elbilen og til gengæld fravalgt flyvning.

- Jeg har jo selv siddet i et fly til Los Angeles flere gange. Så jeg peger ikke bare fingre af andre. Men pludselig var jeg nødt til at vælge. Vil jeg selv opgive noget? Vi var i gang med at bygge relationer op derovre for at lave en tegnefilm, og det krævede, at jeg fløj derover seks gange om året. Det var slet ikke foreneligt med en bæredygtig livsstil, siger han.

I et radioprogram på P1, Klimatestamentet, undersøger Anders Morgenthaler, om livstilsvalgene batter noget.

- Det batter noget for mig selv, at jeg handler. Jeg kan stå til regnskab for mine børn den dag, de kommer og spørger, hvad jeg foretog mig. Jeg kan svare, at jeg gjorde alt, hvad jeg kunne, siger Anders Morgenthaler.

Men hvis det virkelig skal batte, så kræver det, ifølge Anders Morgenthaler, at vi er nødt til at gentænke og lave systemerne fundamentalt om. Og det er et politisk ansvar.

Så indtil det sker, så fortsætter Anders Morgenthaler med at lave hverdagsaktivisme

- Man er nødt til at smide sin forfængelighed og stå ved, at jeg gør det her, og det synes jeg faktisk også, at andre skulle gøre. Det er simpelthen for vigtigt til at gå at passe på sin profil, siger Anders Morgenthaler.

Lyt til Klimatestamentet på P1