Verdens stats- og regeringschefer mødes fredag til et ny klimakrisemøde, indkaldt FN’s generalsekretær António Guterres.

Det er det første klimatopmøde siden parisaftalen blev indgået i 2015 og den globale klimabevægelse forsøger at presse verdenslederne til at øge ambitionerne med store manifestationer og strejker over hele verden.

Med over 3.500 annoncerede protester i 122 lande håber de unge strejkende klimaaktivister at kunne mønstre langt over en million deltagere.

I New York taler den svenske klimastjerne Greta Thunberg - i Danmark samles de unge i en lang række byer under protesterne.

Fagforeninger, grønne NGO’er og kirker deltager

Fredagens strejke er startskuddet for en uge med aktiviteter, strejker og happenings som skal øget presset på verdens stats- og regeringsledere. Og fredagen efter, den 27. september følger de voksne trop.

I København og flere andre steder i Danmark foruden mange steder rundt om i verden gennemføres en Break for Climate, en to timers pause i arbejdsdagen, hvor de voksne vil markere deres støtte til de unges klimakamp og vise, at de selv er del af den.

Danmarks Naturfredningsforening støtter initiativet, som er organiseret af 350 Klimabevægelsen og Den Grønne Studenterbevægelse.

Det samme gør en lang række organisationer og initiativer, heriblandt Dansk Magisterforening, Greenpeace, Merkur Andelskasse, Akademikerne, Grøn Kirke, Cyklistforbundet og Dagbladet Information.

Du kan også deltage – læs mere her

Banken Merkur holder lukket

Udover at mange organisationer deltager i protesterne deltager en række virksomheder i de globale protester ved at holde lukkedag for klimaet.

I Seattle har Amazons 900 ansatte meddelt, at de stopper med at arbejde for at deltage i protesterne, ligesom virksomheden Ben & Jerrys holder lukket under protesterne.

I Sverige markerer transportselskabet Scania protesterne ved at virksomhedens 50.000 ansatte stopper arbejdet i en time for at udveksle ideer om bæredygtighed.

Herhjemme har den danske bank Merkur valgt at holde hele dagen lukket, som de skriver på deres hjemmeside:

- Fredag 27. september vil Merkur Andelskasse være lukket hele dagen. Vi strejker for klimaet – og støtter op om de unges klimakamp. Vi gør det, fordi klimaet ikke kan vente længere. Der skal ske noget nu.

Lav din egen klima-aftale

Vil du reducere dit CO2-aftryk? Så lav din egen personlige klima-aftale.

Vælg tre ud af ti ting, du vil gøre for klimaet – så får du:

  • Skræddersyede guides, der hjælper dig i gang
  • Din klima-aftale som en sjov lille film, du kan dele og inspirere andre
  • Et klima-nyhedsbrev med yderligere inspiration til at leve klimaklogt.

Lav din klima-aftale her

Kom til Break For Climate

Støt op om de globale klimastrejker, der omkranser FN klimatopmødet i september og brug din frokostpause for klimaet fredag d. 27.9. klokken 12-14.

På Ofelia Plads ved Skuespilhuset holdes et større arrangement. Tilmeld dig her på facebook

Der er også event andre steder i landet, som du kan finde her.