Fordi det skal være sundt

Du vælger økologiske varer, fordi de er sundere for dig og din familie. Økologi for dig er først og fremmest et spørgsmål om mad fri for overflødige tilsætningsstoffer og rester af sprøjtegift. Dit valg er et spørgsmål om omsorg for dig selv, din krop og dine nærmeste. Måske er du lige blevet forælder?

I øvrigt går du op i mad. Det skal smage godt, og kvaliteten skal være i top. Derfor har du en sund skepsis over for fødevarer og prøver altid at vælge det, der får dig til at gå mindst muligt på kompromis. Det er betryggende at vide mest muligt om det, du spiser. Ø-mærket hjælper dig godt på vej.

Fordi det skal klæde mig

Selvfølgelig køber du økologi. Mens du udvælger produkterne fra butikshylden og placerer dem i din indkøbskurv, føler du tilfreds. Du dvæler et par sekunder ved emballagen. Æggeblommerne ser friske og gule ud, som de ligger der i det forårsgrønne græs. Koen på mælkekartonen har glæde i sine dyb-brune øjne. Tænk, at nogen kan vælge anderledes.

På vej mod kassen øjner du en pose havregryn fra Urtekram. Blide pastelfarver og et lavendelfarvet mønster appellerer til dig. Du placerer posen øverst i kurven – det gør ikke noget, at de andre kunder bemærker, hvad du køber ind. Gennem dit indkøb viser du, at du er kvalitetsbevidst og har overskud.

Ved varebåndet fanger du dig selv i at kigge på en anden kundes varer. Du har en svaghed for at tjekke andres indkøb ud.

For klodens skyld

Økologi og intet andet. Selvom økologien ikke er hele svaret på at bremse naturens tilbagegang og skåne miljøet for skidt og snavs, er den et vigtigt alternativ til de konventionelle varer. Vi bør gøre, hvad vi kan som forbrugere, og når vi vælger økologi, så er vi med til at gøre en forskel for naturen.

Hvad skal der ikke blive af de fremtidige generationer her på jorden, hvis vi dyrker og gødsker den for hårdt og for længe? Vi kunne også godt spise lidt mindre kød for klimaets skyld, tænker du.

Du vil ikke have naturens død på din samvittighed, så hellere betale sig fra nogle fødevarer, der er produceret i bedre overensstemmelse med den.

Fordi dyrene skal have det godt

Økologi handler først og fremmest om dyrevelfærd. Når du vælger økologisk kød, ser du glade køer på græs og grise, der roder i den knoldede jord med lyserøde tryner. Du ved, at Ø-mærket betyder, at dyrene har været ude i det fri og haft mulighed for at udleve deres naturlige adfærd og få opfyldt behov, som det ikke er mange husdyr forundt.

Tanken om grise, der er lænket fast i små båse og kyllinger, der tager unaturligt hurtigt på i vægt og går stuvet tæt sammen, gør dig ked af det. Måske har du selv dyr derhjemme? Eller også mener du bare, at alle dyr bør behandles med respekt.

Hvis supermarkedet ikke kan tilbyde dig netop det økologiske stykke kød, du leder efter, vælger du hellere helt kødet fra.