Den danske sommer er ofte udskældt for sit regnfulde og kolde vejr. Men i år har sommeren vist sig fra en anden side. Solen og varmen har fået os til at valfarte til stranden for at bade og til supermarkedet for at købe is og rosévin.

Men tanken, om det er for godt til at være sandt, har måske strejfet dig. Oplever vi lige nu konsekvenserne af den globale opvarmning, eller er den varme sommer en tilfældighed? Ifølge tidligere vejrvært og nuværende klimaformidler, Jesper Theilgaard, er der grund til bekymring.

- Vejret fortæller os, at vi skal tage klimaproblemet alvorligt. Der er beregninger, der siger, at vi må forvente, at disse hedebølger og tørkeperioder bliver mere længerevarende. Den tørkeperiode, som vi oplever nu, er blevet forstærket af den globale opvarmning, fortæller Jesper Theilgaard.

Læs også: Klimaforandringer får kæmpe konsekvenser for livet i vandet

Mere ekstremt vejr i vente

Sidste års sommer og sommeren i år virker på mange måder som modsætninger. Men de har alligevel det til fælles, at det var den samme vejrtype, som prægede hele årstiden. Og netop det, at vi har det samme vejr i en lang periode, er ifølge Jesper Theilgaard et dårligt tegn.

- Nu har vi haft to-tre år, hvor vejrtyperne har været meget langvarige. Der har ikke været de almindelige vejrskift, som vi ofte ser, og det er ret nyt. Det er i højere grad de langvarige vejrtyper, som vi skal være bekymrede for, mere end det er varmen, forklarer han.

Jesper Theilgaard fortæller også, at vi i fremtiden generelt kan forvente det samme slags vejr, som vi er vant til, men at det vil være mere ekstremt.

Forskere slår alarm

I december 2015 indgik medlemslandene i FN’s klimakonvention den såkaldte Paris-aftale. Aftalen siger, at den globale opvarmning skal begrænses til mellem halvanden og to grader målt fra tiden før industrialiseringen.

Nu mener forskere, at aftalen ikke er tilstrækkelig, og de frygter, at jordens gennemsnitstemperatur vil stige med fire-fem grader, hvis aftalen ikke strammes op. I løbet af et par århundrede kan de mulige konsekvenser gøre store dele af jorden ubeboelig.

Mulige konsekvenser af temperaturstigning:

  • Smeltet isdække
  • Optøning af den metanholdige permafrost på Artktis.
  • Havstigninger på 10-60 meter
  • Kollaps af økosystemer

Kilde: dr.dk

Manglende ansvar

Hos Danmarks Naturfredningsforening hersker der heller ingen tvivl om, at vejret skal tages alvorligt. Præsident i foreningen, Maria Reumert Gjerding, opfordrer til, at landets beslutningstagere handler nu.

- At klimaforandringerne buldrer afsted med præcis den styrke, klimamodellerne har forudsagt, bør være et kæmpe wake-up call til os alle sammen. Vores politikere har et kæmpe ansvar, og en lang række af de løsninger, de skal levere, ligger lige for: Hele Danmarks bilflåde og transportsystem skal omlægges til el, vores energisystem skal omstilles til vedvarende energi, vores huse skal isoleres bedre, så vi sparer på energien, og der skal stilles høje klimakrav til fremtidens byggeri. Ikke at handle nu er utilgiveligt, siger Maria Reumert Gjerding.

Jesper Theilgaard understreger lige så, at det kræver handling fra politikerne, hvis vi skal gøre en forskel for klimaet.

- Vi kan ikke overlade det her til den enkelte. Det er simpelthen alt for stort og alt for voldsomt. Vi er nødt til at have beslutningstagerne med, som skal påtage sig et ansvar og guide os, siger han.