Er det bedst for klimaet at bruge servietter af papir og køkkenrulle eller stofservietter, som kan vaskes og genbruges?

Både køkkenrulle og stofservietter kan være gode, så længe du altid forsøger at holde dit forbrug nede mest muligt.

Stofservietter

Tekstilindustrien er en stor synder, når det kommer til CO2-udledning. På verdensplan står produktionen af tekstiler for omkring otte procent af den samlede udledning af CO2.

Men stofservietter er et vidt begreb. De kan være lavet af konventionelt dyrket bomuld, af økologisk bomuld eller være strikket af restgarn eller lavet af genbrugte tekstiler.

Og måden du vasker dem på, har også betydning for, hvor miljørigtige de er. Kræver det f.eks. høje temperatur og et skrapt vaskemiddel at få dem helt rene, så er det et problem.

De kan til gengæld bruges mange gange, og det taler klart til deres fordel.

Indsamling for klimaet

Hvis du gerne vil være med til at gøre noget godt for klimaet, kan du støtte op om 'Danmark planter træer'.

Danmark planter træer er TV 2's og Danmarks Naturfredningsforenings store indsamlingsshow, hvor vi samler penge ind til at plante træer for.

For hver 20'er du støtter med, planter vi et træ for klimaet.

Køkkenrulle og papirservietter

Når du køber papirservietter og køkkenrulle så kig altid efter Svanemærket eller FSC-mærket. På den måde kan du være sikker på, at du træffer det bedst mulige valg.

Og hvis du må, der hvor du bor, så smid papiret ud i bioaffaldsspanden sammen med dit madaffald. Smider du servietter og køkkenrulle i restaffaldet, så sendes de til forbrænding, hvilket er en dårligt for klimaet.

Okay at bruge stofservietter - hvis du kan leve med pletterne

Det altafgørende er om stofservietten er fremstillet af bæredygtige tekstiler, og at den bliver brugt rigtig mange gange.

Det er derfor udmærket at genbruge (mange gange) og vaske servietter af stof. Især hvis du kan leve med, at der kan være en smule pletter, der ikke går af i vask.

Hvis du kan leve med pletterne, så slipper miljø og klima for, at du vasker ved høje temperaturer og med skrap pletfjerner.

Det er nemlig netop det at vaske stofservietterne med for kraftigt vaskemiddel og ved høje temperaturer, der gør, at de vil kræve for meget energi, hvorfor det ville være bedre at anvende køkkenrulle.

Men hvis du bare vasker stoffet ved lave temperaturer og med mildt, svanemærket vaskemiddel sammen med resten af familiens tekstiler, så er det rigtig fint.

Hvis du absolut ikke kan leve med pletter, så tør op eller af med køkkenrulle ved de måltider, hvor der er farve i maden: Tomatsovs eller rødvin f.eks.

Har du et klima-dilemma?

Du kan læse flere klima-dilemmaer på vores hjemmeside Klimaklogt.

Object reference not set to an instance of an object.