Hvad er vigtigst for dig, når du skal sætte dit kryds til folketingsvalget? De fleste danskere plejer at svare sundhed, udlændinge eller socialpolitik. Men den seneste tids mange undersøgelser, der viser hvor galt det står til med klimaforandringerne, har rykket ved danskernes prioriteringer.

36 procent af de danske vælgere mener, at miljø og klima er et af de tre vigtigste emner op til det kommende folketingsvalg. Dermed topper klima og miljø nu listen sammen med sundhed og placerer sig over både udlændinge- og socialpolitik. Det viser en ny undersøgelse, som Norstat har foretaget for Altinget og Jyllands-Posten.

- Det er enormt glædeligt. Men også forståeligt. For verdens førende forskere fortæller igen og igen om den klimakrise, vi står over for. Og vi kan jo se, hvordan naturen er i tilbagegang. Jeg tror, der er en følelse af, at vi er ved at miste noget uerstatteligt, siger præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, og fortsætter:

- Det er et kraftigt signal til politikerne om, at den her dagsorden skal prioriteres helt, helt i top.

Vælgerne tænker grønnere end nogensinde før

I undersøgelsen skulle danskerne vælge mellem 16 forskellige valgemner, fra økonomi til kultur.

Flest mener altså, at miljø og klima samt sundhed er de vigtigste valgemner. Det er en markant udvikling set i forhold til for bare et år siden. Dengang svarede 21 procent, at miljø og klima er blandt de mest afgørende emner.

- Målingen viser, at vælgerne tænker mere grønt end nogensinde før. I 1980’erne var der en lille grøn bølge både politisk og blandt vælgerne, men slet ikke på den her højde. Det grønne har aldrig spillet en særlig rolle i en valgkamp, men det kan sagtens blive anderledes nu, siger Kasper Møller Hansen, der er professor og valgforsker ved Københavns Universitet, til Altinget.