En dansker kører i snit 38,5 km om dagen, og tre ud af fire køreture er kortere end 20 km. Det beskedne kørselsbehov kan elbiler sagtens dække.

Nye elbiler kan køre mellem 212 og 423 km på én opladning. Det viser den første uafhængige europæiske test af elbilers reelle rækkevidde ved almindelig kørsel. Testen er foretaget af organisationen Autobest, der består af motorjournalister fra hele Europa og står bag kåringen af årets bedste bilkøb.

10 nye elbiler blev testet – fra Kia og Renault til Jaguar og Tesla – og med batterier fra 30 til 100 kWh. Testen viste, at selv de billigste elbiler med de mindste batterier kan køre over 200 km, når de er ladt helt op.

Fem dages kørsel på én opladning

Alle danskere fra 10 til 84 år kører i gennemsnit 38,5 km om dagen i alle transportmidler. Det viser Transportvaneundersøgelsen fra Transport DTU. Det vil sige, at en ny elbil med lille batteri kan dække fem dages almindeligt kørselsbehov på en enkelt opladning.

Undersøgelsen viser også, at en tredjedel af turene i bil er under 5 km, og mere end halvdelen af turene er under 10 km. Det er meget sjældent, vi kører langt i bil.

De seneste 12 år har kun 0,6 procent af alle køreture været længere end 200 km. Det betyder, at elbilen kan klare 99,4 procent af alle køreture – uden at skulle lades op undervejs.

Flere ladepunkter end tankstationer i Danmark

Ifølge Clever sker 85 procent af alle opladninger derhjemme. Det er smart, fordi så kan du lade op i løbet af natten, hvor strømmen er billigst, og den grønne strøm ikke altid bliver brugt.

Men selv når elbilerne er på vejen, er der ikke langt mellem ladepunkterne. Danske elbilister kan i dag tanke strøm fra flere end 2.030 offentligt tilgængelige ladepunkter over hele landet, og der er nu flere ladestik end tankstationer i Danmark.

Faktisk har vi fem gange så mange ladepunkter per elbil i Danmark, som der er i foregangslandet Norge.

Det er klart, at der skal flere og hurtigere ladepunkter til, så ladenetværket følger regeringens ambition om en million elbiler i 2030. Det skal blive ved med at være nemt og billigt at køre elbil i Danmark.

Se, hvor langt en elbil kan køre

  • Hvor langt en elbil kan køre afhænger af batteriets størrelse og kvalitet. Elbiler kan i gennemsnit køre 5,8 km pr. kWh
  • Halvdelen af bilerne i testen levede op til eller overskred den opgivne rækkevidde i henhold til WLTP-normen. WLTP er mere realistisk end den tidligere NEDC-norm.