Naturlige anbefalinger til grøn sommerlæsning
Skal du læse en god bog i sommerferien, så kast dig for eksempel over en af disse.Sommerferie kalder på hygge og gode læseoplevelser.
Derfor kommer vi her med nogle af vores bedste anbefalinger til god, grøn sommerlæsning.
Vi skal både omkring fiktive romaner, guidebøger, haveinspiration og naturens hellige kraft.
Alle bøgerne er rige på smukke naturbeskrivelser og giver på hver sin måde stof til eftertanke.
Så find en plads i skyggen, find læsebrillerne frem og lad dig opsluge af litteraturens verden.
Natur og Miljø
Artiklen blev først bragt i vores medlemsmagasin Natur og Miljø. Vil du modtage magasinet direkte i din postkasse og samtidig støtte en god sag?
3 romaner om natur
Ulvespring
En bevægende roman om menneskets forhold til naturen – og til liv, død og kærlighed. Vi følger den nu pensionerede forstfuldmægtig og jæger Ulf Norrstig, der en frostklar morgen kommer helt tæt på en ulv.
Den oplevelse åbner hans øjne for hans egen ageren i skoven og hans tid som jæger. Som da hans kone, Inga, opfordrer ham til læse i sine gamle jagtbøger, og han svarer: ”Hvorfor fanden skal man læse om alle dem, man har slået ihjel?”
Du sagde "alle", svarer Inga – og det går op for Ulf, at han ikke længere blot kan sige ’alt, det han har skudt’. Bogen er indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris 2022.
Kerstin Ekman: Ulvespring. 208 sider, 250 kr., Gyldendals Forlag
Fyrsterne af Finntjern
Handlingen udspiller sig i to forskellige tider.
I 1985, hvor fortælleren Filip begynder at aflægge sin bedstefar besøg. Bedstefaren er alvorligt syg, og ingen kender rigtig hans historie og ved, hvorfor han i årevis ikke har talt med sin bror, der bor i nabohuset.
Lidt efter lidt får Filip historien om bedstefaderens barndom i sommeren 1914. Her bliver de to brødre sendt alene ud i de norske skove, hvor de en hel sommer skal lære at klare sig selv, for at blive rustet til den krig, der går så mange rygter om. Men så sker der noget.
En gribende fortælling, der er fyldt med smukke beskrivelser af den norske natur. Romanen blev sidste år en af de helt store bøger i Norge og er netop udkommet på dansk.
Lars Elling: Fyrsterne af Finntjern. 367 sider, 270 kr., Grif Forlag.
Rosarium
Charlotte Weitzes roman ’Rosarium’ er en eventyrlig og magisk slægstroman, hvor vi følger en familie gennem flere generationer og får indblik i deres forhold til naturen, til deres egen natur – og jagten på en rose med menneskelige egenskaber.
En gribende fortælling, der veksler mellem det realistiske og eventyrlige. Vi følger en slægt fra 1930’erne og helt ind i fremtiden, hvor verden tilsyneladende ser noget anderledes ud, end vi kender den i dag.
For planter har i princippet evnen til at udvikle sig til mennesker, men kan mennesker også udvikle sig til en slags plante og leve af sollys?
Charlotte Weitze: Rosarium. 416 sider, 235 kr., Gutkind Forlag.
4 inspirationsbøger
Naturens hellige kraft
Engang blev naturen omfattet med stor respekt, og ofte betragtet som hellig og guddommelig.
Men med fremkomsten af naturvidenskab og filosofi i det 17. århundrede begyndte man at adskille det guddommelige fra naturen, og de tiltagende materialistiske samfund begyndte snart at drive rovdrift på naturen.
Det mener religionsformidler Karen Armstrong, der i sin seneste bog argumenterer for, at vi skal genskabe båndet mellem natur og menneske, at naturen skal genfortrylles, så vi lærer at omgås den med ærefrygt og respekt i stedet for kun at betragte den som en ressource til vores forbrug og velstand.
Karen Armstrong: Naturens hellige kraft. 220 sider, 250 kr., Kristeligt Dagblads Forlag.
Et par klassiske felthåndbøger
Politikens Forlag har i årtier udgivet en mangfoldighed af naturguider, og to af de allerbedste, som har hjulpet rigtig mange danskere til at lære den danske natur at kende, er netop genudgivet.
De handler om, hvad man finder på stranden og i skoven. Teksterne er opdateret, men med Henning Anthons (1916-2000) flotte, originale tegninger.
De to bind er samlet i en smuk kassette, lige til at tage med ud i naturen – det er ren retroguld.
Sommereventyr for børn
Flere og flere børnefamilier vælger at holde ferie i Danmark, og bogen ’Staycation Danmark med børn’ er smækfyldt af gode ideer til spændende oplevelser.
Som at surfe på Vesterhavets bølger, vandre blandt vilde kaniner på Endelave, finde fossiler i Faxe Kalkbrud og lede efter bisoner på Bornholm.
Forfatteren har selv rejst rundt med sin familie, og oplevelserne bliver fortalt gennem både de voksnes og børnenes øjne.
Nanna Hyldgaard Hansen: Staycation Danmark med børn. 222 sider, 270 kr., Muusmann Forlag.
Den vildeste havebog
En velfungerende naturhave behøver ikke kun at bestå af brændenælder og tjørnekrat, men kan være en smuk efterligning af naturens egen æstetik med summende insekter, syngende fugle og danske planter.
I ’Vilde naturhaver’ gives en række forslag til, hvordan man kan skabe såkaldte habitathaver som den lyse skovhave, den steppelignende have og hedehaven.
Bogen har gode og meget inspirerende fotos.
Jens Thejsen: Vilde naturhaver. 221 sider, 290 kr., Koustrup og Co.