Ny rapport: Danmarks grønne energi kan være sort som kul
Derfor vil regeringen nu stille krav til biomasse. Danmarks Naturfredningsforening roser initiativet, men savner plan for udfasning af træafbrænding i energiproduktion.I Danmark har vi satses massivt på afbrænding af træ til varmeproduktion, i stedet for kul og olie. Det skyldes ikke mindst, at det er besluttet internationalt, at træ-afbrænding ikke tæller med i de officielle CO2-statistikker, selvom det jo altså alligevel udleder CO2.
Nu sår en nu rapport fra Energistyrelsen tvivl om, hvorvidt det danske biomasse-eventyr er så grønt, som det ser ud til. For langt størstedelen af den grønne energi, vi bruger i Danmark, kommer fra afbrænding af træ importeret fra udlandet, og det kan faktisk skade klimaet mere, end hvis vi havde brændt kul af, fastslår den nye rapport.
Tidligere har blandt andet Klimarådet, som er et uafhængigt råd af eksperter nedsat til at rådgive regeringen om klimapolitikken - er kommet frem til en lignende konklusion, og de er nu glade for, at det endeligt bliver slået fast, lyder det fra formanden.
- Vores frygt for, at en stor del af den biomasse, vi bruger, ikke er klimabæredygtig, er blevet bekræftet. Det er et stort problem for Danmarks grønne omstilling, siger professor Peter Møllgaard, til daglig dekan ved Maastricht University School of Business and Economics, til Information.
Vil stille krav om bæredygtighed
Regeringen vil nu stille et krav om, at biomassen skal leve op til en række krav om bæredygtighed. Udmeldingen kommer efter, at TV2 tidligere på året kunne afsløre, at København importerer træ fra regnskovsområder i Brasilien, der brændes af i Danmark som grøn energi.
I dag findes kun en frivillig brancheaftale om bæredygtighedskrav til biomasse, som forsyningsselskaberne kan vælge at tilslutte sig, men fremover vil det altså blive stillet som et lovkrav, hvis det står til regeringen og Klimaminister Dan Jørgensen (S).
Der vil ifølge ministeren blive stillet krav om, at træerne skal være lovligt fældet, og at de fældede træer bliver genplantet.
Savner plan for udfasning
Præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding roser udspillet fra regeringen:
-Det er et vigtigt skridt, at regeringen nu vil lave lovgivning, der kan skabe en større sikkerhed for, at det træ, som bliver brændt af i Danmark til energiproduktion er bæredygtigt. Men desværre ser det ud som om, at det ikke skal være alle værker, der bliver omfattet af de nye regler, og det vil selvfølgelig være en stor streg i regningen, siger hun
Hun understreger, at selvom man laver en politisk aftale om, at træet skal være bæredygtigt, så kan det være meget svært at sikre i praksis. Som tidligere nævnt, så er der eksempler fra blandt andet Brasilien, at der selvom træet er certificeret, er store problemer med bæredygtigheden, den lokale natur og det samlede klimaregnskab.
-En ny affale om biomasse bør også handle om, hvordan man får udfaset biomasse. Der findes allerede teknologier, hvor man med varmepumper, vind og solvarme kan lave fjernvarme, og derfor er det tudetosset, at man fastholder et så stort fokus på afbrænding af træ. Vi risikerer at lægge os fast på gårdsdagens teknologi mange år frem i tiden, i stedet for at lægge en reel grøn linje med ægte vedvarende energiløsninger nu, siger Maria Reumert Gjerding.