Kloge mennesker har konstateret, at det tager 21 dage at bryde en vane. Og det er netop, hvad vi skal – bryde vaner – hvis vi altså gerne vil leve i overensstemmelse med naturen og klodens ressourcer. Vi danskere spiser i gennemsnit 120 gram rødt og forarbejdet kød om dagen, hvilket gør os til en af de mest kødspisende nationer på planeten.

Forskere har regnet på tallene og er kommet frem til, at et bæredygtigt kødforbrug betyder, at en gennemsnittelig verdensborger kan spise ca. 100g rødt kød eller 200g kylling eller svinekød om ugen. Vi danskere spiser altså i øjeblikket mere end 8 gange så meget kød, som vi klimamæssigt har ret til.
Ønsker vi at lave om på det, så kræver det en omlægning af vores nuværende spisevaner – intet mindre.

Vores måltider skal gentænkes

I de seneste par år er der kommet en lang række plantebaserede alternativer til kød- og mælkeprodukter ind på det danske marked. Plantefars i forskellige afskygninger, havre- og mandelmælk. Fine alternativer, som efterlader et mindre CO2-aftryk.
Men de løser ikke problemet alene. For hvordan erstatter man oksestegen, ribeye-steaken eller roastbeefen? Svaret er, at det gør man ikke.

Vi skal i stedet gentænke vores måltider fra bunden, hvilket bringer os tilbage til det med vanerne og de 21 dage. For det er usandsynligt at tro, at der kommer velsmagende alternativer til alle de kødtyper, som i dag udgør hjørnestenen i det danske hverdagsmåltid.
Erstatningsprodukterne kan være gode til at begynde med, men hvis vi for alvor skal sænke vores kødforbrug, så skal vi selv gøre en indsats. Vi skal søge ny inspiration, og vi skal erstatte vores hverdagsmads-repertoire med nye retter. For madlavning er en vanesag.

Find på nye retter

Vi har alle 4-5 retter som vi tyer til, når klokken er 17.30, og der skal købes ind og laves mad i en fart. Og det er disse 4-5 retter, som gerne skal skiftes ud med nye.
Den dårlige nyhed er, at der ikke er nogen ’quick fix’. Det kommer til at koste tid, hjernekapacitet og viljestyrke. Til gengæld er den gode nyhed, at det er let at finde gode opskrifter på nem og hurtig vegetarisk mad. Internettet er en guldgrube, og boghandlernes hylder bugner af smukke og appetitlige kogebøger med grønne opskrifter.

Start med én kødfri dag om ugen. Og har du allerede en kødfri dag, så prøv med to – eller tre. Tag udfordringen op og kast dig ud i det. Det er både sjovt og spændende at lære nye opskrifter og råvarer at kende. Og inddrag familien – det er nemmere, hvis I er fælles om projektet.

meatfreemonday.dk finder du masser af inspiration til grønne retter.