Object reference not set to an instance of an object.

Den sjældne natur har brug for en målrettet pleje, mener Danmarks Naturfredningsforening, der nu rejser et fredningsforslag for at sikre den store biologiske rigdom.

Kun en time væk fra storbyen og det hektiske liv, mødes man af stilheden, kilometervis af smuk kystlinje, blæst og fuglestemmer. Den natursmukke ø, Isefjordens Perle, har sin helt egen kultur og historie.

Men der er også malurt i bægeret, for flere steder er kystlinjen i dag groet til i rørskov. Og det ødelægger oplevelsen og truer den naturrigdom, der gør Orø til noget helt særligt, fortæller formand for Danmarks Naturfredningsforening i Holbæk, Carsten Lambrecht, der er meget glad for fredningsforslaget:

- Som det er i dag, bliver du flere steder spærret inde i rørskov og kan intet se andet end siv, siv og atter siv. Det er synd, både for den monotone oplevelse frem for en skøn naturoplevelse og også for udsigten, for den er simpelthen bjergtagende bag rørskoven.

En ægte strandeng i sigte

Hvis man igen sætter mere kvæg ud i den tilgroede strandeng, som man gjorde i gamle dage, og har en plejeplan, kan Orø få genskabt sin oprindelige strandeng, mener Carsten Lambrecht.

Så vil Orø få et stort, sammenhængende strandengsareal, som man vil kunne gå på naturopdagelse i med smukke, spændende og sjældne blomster - og lange fine kig ud over fjorden og landskabet.

Selvom Orø igennem århundreder har passet sig selv, har naturen altid fået en hjælpende hånd med naturpleje, som før i tiden var afgræsning med kvæg og høslet som vinterforråd til dyrene.

I dag har maskiner mere og mere taget over, og flere naturarealer plejes slet ikke. Det betyder, at de gror til i stride græsser, siv og rørskov eller springer i skov, når nye småtræer og krat får lov at brede sig.

- Der er flere lodsejere på Orø, der i mange år har fokuseret på, at naturpleje med dyr. Det gør en betydelig forskel, og det er vigtigt at fortsætte og udvide det gode arbejde, så hele området bliver mere attraktivt med flere græssende dyr, pointerer Carsten Lambrecht.

Kom helt tæt på kysten og mærk havet

Fra udsigtspunkter kan man se ud over Isefjorden og de mange små øer og holme, der omkranser Orøs meget smukke kystlandskab. Det skal bevares og styrkes, mener Danmarks Naturfredningsforening, der netop har sendt sit fredningsforslag til Fredningsnævnet, et fredningsforslag der fokuserer på naturpleje for østkysten og den nordlige del af Orø.

I forslaget ligger også en plan for at etablere nye stier. En fredning giver mulighed for at vejlede og styre publikum via skilte og stier, oplyser Carsten Lambrecht:

- Holbæk Kommune og beboerne på Orø har etableret gode trampestier i dele af området, og med de nye stier, som supplerer de eksisterende, ønsker Danmarks Naturfredningsforening, at besøgende kan komme helt tæt på kysten og ned til strandkanten, når forholdene tillader det. Så kan man se, dufte og mærke havet - mærke at Orø er en Ø, og at Isefjorden er helt tæt på.

- Orø har et stort turistpotentiale for vandrere, cyklister, kajakfolk, lystfiskere og naturelskere. En fredning af Orøs marine forland kan blive en væsentlig krumtap i en positiv udvikling for både naturen, turismen og beskæftigelsen på øen, slutter Carsten Lambrecht

Danmarks Naturfredningsforening vil gerne bidrage til at lave skilte og foldere, der kan informere turister og andre om de unikke naturkvaliteter, parkering, stier, sheltere og kajak- og fiskesteder der kan komme i området.

Og også om hvornår Orøs mange ynglefugle skal have fred i deres yngleperioder.