Med en relativt lille indsats kan du få stor indflydelse på, hvordan vores fælles pensionspenge bliver investeret. Pensionsområdet er nemlig det sted, hvor du med dit engagement kan være med til at påvirke udviklingen allermest.

Som det ser ud nu, er langt de fleste danskeres pensionspenge investeret i forssile brændsler som olie, kul og gas. Men som kunde i en pensionskasse kan du være med til at ændre, hvordan pengene bliver investeret.

Undersøg din pensionskasse

Det første du skal gøre er, at lave lidt research. Tjek pensionskassens hjemmeside, medlemsblad og årsberetning og undersøg hvordan dine pensionskroner er investeret.

Flyt til et andet selskab

Hvis din pensionskasse har investeret i fossile brændsler og hvis du har mulighed for det, så kan du overveje at skifte til et selskab med en grønnere dagsorden. Men husk at lade din gamle pensionskasse vide, at du flytter, fordi du ikke længere ønsker at støtte deres sorte investeringer. På den måde kan dit valg påvirke pensionskassens fremtidige retning.

Hvis du via dit arbejde er knyttet til en bestemt pensionskasse, eller hvis du af praktiske, eller økonomiske årsager ikke ønsker at skifte, så er der heldigvis en hel masse, du kan gøre for at påvirke det selskab, du allerede er kunde hos.

Grønne kandidater til bestyrelsen

Bestyrelsen i en pensionskasse er valgt af medlemmerne, men da det er de færreste, der benytter sig af denne demokratiske ret, så vejer den enkelte stemme så meget desto tungere. Desuden har du mulighed for at indsamle fuldmagter fra andre medlemmer, og på den måde kan ét enkelt medlem få stor betydning for udfaldet af en afstemning.

Hvor grøn er din pension?


WWF har lavet en opgørelse over klimaindsatsen hos de 16 største danske pensionsselskaber. Du finder listen her.

Ansvarlig Fremtid kan du blive en del af et fællesskab for folk, der er kritiske over for pensionskassernes sorte investeringer. Du kan bl.a. få besked når der er generalforsamling i din pensionskasse næste gang.

Der er sikkert allerede en kandidat med en grøn dagsorden, som stiller op. Kontakt vedkommende og find ud af, hvordan du bedst hjælper hans eller hendes sag. Og hvis ingen andre har taget teten, har du måske selv mod på at stille op.

Brug pressen og de sociale medier

Du kan også bruge din stemme i den offentlige debat. Skriv et læserbrev, hvor du ytrer din bekymring over pensionskassernes investeringer og få det bragt i en lokal eller landsdækkende avis. Du kan slå på, at investeringerne udgør store miliardbeløb og at pensionskasserne med deres størrelse kan være med til præge udviklingen i en grønnere retning. Måske kan du få andre medlemmer til at stå som medafsendere, og måske kan du endda mobilisere en offentligt kendt person, som kan være med til at øge synligheden.

På Facebook, Twitter eller Instagram kan du tagge dit pensionsselskab i et opslag og spørge dem, hvornår de har tænkt sig at udfase investeringer i fossile brændsler. Når de er blevet tagget i et offentligt opslag, som mange mennesker kan se, vil de i højere grad være tilbøjelige til at svare for at undgå negativ omtale. Du kan fx skrive:

Kære XXX, for at klare os igennem klimakrisen, må vi løfte i flok. Jeg ønsker ikke, at min pensionsopsparing skal være investeret i fossile brændstoffer - jeg vil ikke være med til at ødelægge andres fremtid blot for, at jeg kan få et pænere afkast til min egen alderdom. Hvad er jeres plan for at udfase de sorte investeringer?

Få flere gode råd til at leve mere klimaklogt

Lav din egen personlige klima-aftale, så får du tre skræddersyede guides fyldt med gode råd.