I hele Danmark vil der blive flere grøftekanter med vilde blomster, flere parker med hvor planter og buske får lov til at gro vildt og flere naturområder, hvor der bliver fokus på at genoprette natur og skabe mere biodiversitet.

Samtlige kommuner har nemlig tilmeldt sig Miljøministeriets konkurrence ”Danmarks vildeste kommune”, hvor fokus er mere biodiversitet og plads til den vilde natur.

Kommunerne har nu udvalgt deres vildeste projekt til konkurrencen, og her kan du læse om nogle af kommunernes grønne projekter.

Vil du også være med til at skabe mere plads til biodiversitet?

Tilmeld din have eller altan til vores projekt Slip Haven Fri.

Eksempler på grønne projekter i kommunerne

Genslynget å i Randers

Øster Tørslev Å var ikke i god økologiske tilstand, og den havde blandt andet en dårlig bestand af ørredyngel. Derfor har kommunen genslynget 3,2 km af åen.

Målet er at forbedre den økologiske tilstand i og omkring året. Det vil gavne blandt andet ørred, vigtige bunddyr og flere vandplanter og insekter.

Hillerød laver lange kvashegn

Hillerød Kommune har lavet konkurrencen "Sjællands længste kvashegn". Her opfordrer de alle i kommunen til at lave kvashegn af deres afklippede grene i stedet for at køre dem på genbrugsstationen.

Kvashegn er godt for biodiversiteten, da der generelt mangler dødt træ i vores natur. Og kvashegn skaber levesteder for både insekter, fugle og smådyr som pindsvin. Blandt andet har konkurrencen fået en lokal spejdergruppe til at lave et kvashegn, som foreløbigt er over 100 meter langt.

Nyt naturområde i Herning

Øst for Herning ved Hammerum Bæk skal der skabes sammenhængende naturområde, hvor der i dag blandt andet er dyrkede marker, moseområder og overdrev.

Området bliver på sigt op til 200 hektar. Der skal blandt andet skabes en mere naturlig hydrologi, skabes nye naturarealer og en mere naturlig ådal. Naturplejen i området skal omlægges til helårsgræsning med heste og kvæg, der skal skabe en mere naturlig dynamik.

Slagelses parker og vejgrøfter blomstrer

Mange kommuner har fokus på at udskifte monotone græsplæner i parker og vejkanter med blomster, der gavner insekter og andre dyr.

I Slagelse Kommune er 11.000 m2 græsplæne i parkerne omdannet til blomsterrige bede, og 27 km vejrabatter gjort mere blomsterrige.

Ildsjæle kæmper for mere biodiversitet

I Danmarks Naturfredningsforening har mange aktive lavet et kæmpe arbejde for at få alle landets kommuner til at bakke op om initiativet. Bjarne Harksen er medlem af bestyrelsen i DN Ikast-Brande, og han har sammen med fire andre ildsjæle lavet Facebookgruppen #DKVILD - sammen om et vildere Danmark (for alle borgere i DK).

Gruppen har nu over 3.300 medlemmer, som deler historier om kommunernes grønne projekter.

- Vi havde slet ikke regnet med, at gruppen ville vokse sig så stor. Vi fik idéen til gruppen, da en del kommuner ikke havde tilmeldt sig konkurrencen, og vi ville sætte fokus på initiativet for at få alle kommuner tilmeldt. Men det er bare dejligt, at så mange danskere er interesseret i at læse historier om de lokale biodiversitetsprojekter, siger Bjarne Harksen.

Bjarne Harksen fra DN Ikast-Brande i sin vilde have.

Danmarks vildeste kommune

  • I juni 2022 udvalgte kommunerne deres grønneste projekt til Miljøministeriets konkurrence ”Danmarks vildeste kommune”.
  • I august 2022 bliver de ti bedste projekter udvalgt af en jury bestående af bl.a. biolog Morten D.D. Hansen.
  • I september 2022 bliver vinderen af ”Danmarks vildeste kommune” kåret.
  • Læs om alle kommunernes udvalgte biodiversitetsprojekter på dkvild.dk.

Stigende interesse for vilde haver

Bjarne Harksen arbejder til daglig som IT-udvikler, og han er også stifter af flere andre Facebookgrupper for vilde haver som for eksempel Vilde Haver i Ikast-Brande Kommune og Byttebixen - hjemhørende og andre insektvenlige frø/planter.

Han oplever, at der generelt er en stigende interesse for vilde haver og biodiversitet.

- Jeg har selv en vild have derhjemme, som er tilmeldt Slip Haven Fri, og flere og flere folk er blevet positive over for den type have i løbet af de seneste år. Det er blevet nemmere at snakke med folk om biodiversitet. Det er som om, at det spreder sig om ringe i vandet, og jeg synes, at det er dejligt, at det bliver mere udbredt, siger Bjarne Harksen.

alt
Thomas Helsborg
Digital indholdsansvarlig