I foråret folder naturen sig ud i fuldt flor i hele Danmark.

På Naturdestination Skovsgaard betyder det også, at dyrene får unger.

I de seneste uger er der kommet hele syv nye føl til vildhesteflokken på naturdestinationen på Langeland.

- Det er så skønt at se, hvordan føllene bare er i hopla derude, siger Marianne Krag Petersen, der er naturvejleder for Danmarks Naturfredningsforening på Skovsgaard.

- De trives alle sammen og nyder, hvordan græsset spirer frem.

Oplev Skovsgaard

Se på vild natur, besøg den nye café eller overnat tæt på naturen. Skovsgaard er fyldt med spændende og vilde naturoplevelser.

Psst.. Hvis du er medlem af DN, får du rabat på billetten.

Foto: Marianne Krag Petersen / DN
Foto: Marianne Krag Petersen / DN

Der er også en familieforøgelse hos de store kvæg, som sammen med vildhestene er med til at afgræsse de 245 hektar, der er udlagt til vildgræsning på stedet.

Siden 2020 har hestene og køerne levet frit på arealet hele året rundt. Dyrene finder deres egen føde og spiser græs, buske og hvad der ellers frister.

Foto: Marianne Krag Petersen / DN

Havørne på vingerne

Det er dog ikke kun på jorden, at der vælter nyt liv frem. I en rede i trætoppene ligger der i år blandt andet to nye havørneunger og skuer ud over området.

- Igennem de seneste 15 år har vores havørnepar fået ikke mindre end 24 unger på vingerne. Det er jo helt vildt, og vi føler os meget beæret, siger Marianne Krag Petersen.

Ungerne i reden har stadig en lysende glorie af dun på hovedet, som forsvinder, når de bliver nogle få uger ældre.

 Læs mere: Besøg Skovsgaard

Og så er de lige blevet ringmærket. På den måde er det muligt at følge med i, hvordan de store fugle bevæger sig rundt i landskabet, når de flyver fra reden.

- Det er fantastisk at opleve, hvordan bestanden er fuldstændig eksploderet i Danmark i de seneste år. Derfor er det også interessant for os at se, hvor de bevæger sig hen, når de flytter hjemmefra, siger naturvejlederen.

Foto: Marianne Krag Petersen / DN

Det er dog vigtigt at huske, at havørnene skal nydes på afstand. For at give de prægtige dyr ro, er der nemlig ingen adgang til det område, hvor havørnene yngler.

Til gengæld kan de ofte ses svæve over Skovsgaard med deres enorme vingefang.

Alting spirer frem

I det hele taget vrimler naturen frem på Skovsgaard.

- Det bliver bare så sprøjthamrende grønt derude lige for øjeblikket, siger Marianne Krag Petersen.

Bøgen står blandt andet sprød og lysegrøn, mens den sjældne Majgøgeurt er lige på nippet til at folde sine smukke, lilla blomster ud.

Og så vrimler det med humlebier, der er vågnet op af deres vinterdvale. Samt mange fine arter af enlige bier, der lige nu er kommet ud af deres puppe.

 Læs mere: Besøg Skovsgaard

De har travlt med at lave biboer i jorden, hvor hver hun samler pollen og nektar som forråd til sine unger. En ihærdig indsats, der også betyder, at naturens vilde planter bliver bestøvet.

Først til næste forsommer er ringen sluttet, når næste generation af vilde enlige bier kommer frem.

- Det er virkelig i den her tid, at man kan se naturen folde sig ud på den helt store klinge, afslutter naturvejlederen.

Foto: Mogens Lind Jørgensen

Både den sortbrune og den sorthvide jordbi holder til på Skovsgaard.

Foto: Mogens Lind Jørgensen

Besøg Skovsgaard

 Se kvæg og vildheste, der lever frit i naturen.

Eller tag børnene med på tur og find spændende arter, I ikke har set før.