Der er nærmest en folkebevægelse i gang i de danske haver. Det vilde og naturlige er i fokus, og mange haveejere ønsker at give plads til naturen og insekterne.

Det mærker REMA 1000, hvor insektvenlige planter sælges med rekordfart, og samtidig bliver Danmarks Naturfredningsforening lagt ned af henvendelser fra sine medlemmer, der ønsker hjælp til en mere naturvenlig have.

Efterspørgslen har fået REMA 1000 og Danmarks Naturfredningsforening til at samarbejde om en national indsats for naturvenlige haver. Sammen vil de slippe de danske haver fri, og ambitionerne er høje. Mindst 4 procent af alle danske haver skal over de kommende tre år have hjælp til at gøre en del af haven vild – det svarer til ca. 50.000 private haver.

Som haveejer kan man derfor nu tilmelde sin have til ’Slip haven fri’. Ud over rådgivning modtager man en gratis sticker til postkassen og adgang til biodiversitetsvenlige planter, buske, træer og frøblandinger, som dækker hele havesæsonen.

– Det er fantastisk med det enorme engagement, vi oplever blandt danske haveejere og vores medlemmer, der ønsker at bruge deres have til at styrke biodiversiteten, siger projektleder Simon Leed Krøs fra Danmarks Naturfredningsforening og fortsætter:

Naturen mangler akut plads, så det gør en kæmpe forskel, når haverne bliver vilde. Ved for eksempel at lade den klassiske græsplæne vige for et bed med vilde urter og planter, kan man komme de trængte sommerfugle og bier til undsætning og samtidig få en farverig og levende have. Vi står klar til at hjælpe haveejerne godt i gang.

Læs også: 20 mest almindelige danske dagsommerfugle du kan se i din have

Om 'Slip haven fri'

 • Slip haven fri er et samarbejde mellem REMA 1000 og Danmarks Naturfredningsforening, som løber fra 2021 til slut 2023.
 • Målet er at hjælpe 50.000 haveejere med at slippe deres haver fri.
 • På hjemmesiden www.sliphavenfri.dk kan man løbende følge med i antal tilmeldte haver, havernes gennemsnitlige naturscore og sammenligne, hvor vilde haveejerne er ude i landets kommuner.

Alle kan være med

Alle typer haver er velkomne, uanset om det er en parcelhushave, haven omkring sommerhuset eller kolonihaven. Man kan endda tilmelde altanen, så længe man kan undvære en femtedel af den.

Det eneste, det kræver for at være med, er, at man har en have, hvor man ikke sprøjter, og at man slipper mindst 20 procent af sit haveareal fri. Det kan man gøre med op til 10 forskellige naturelementer – f.eks. med en blomstrende vildeng, buske eller et kvashegn.

Projektpartner REMA 1000 har samtidig udvidet sit udvalg af naturvenlige planter, så det bliver endnu lettere for haveejerne at komme i gang. Planterne vil primært være at finde i butikkerne i foråret og sommerhalvåret.

– Når vi på denne måde går ind og sørger for hjælp til naturinteresserede haveejere, er det fordi vi mærker et behov blandt vores kunder. Vi vil gerne gøre det enkelt for kunderne at gøre det rigtige for naturen i haven. Vi tror på, at vi løfter biodiversiteten i haverne gennem god rådgivning og ved at imødekomme efterspørgslen på naturvenlige planter, anbefalet af Danmarks Naturfredningsforening, siger Anders René Jensen, Indkøbs- og marketingdirektør i REMA 1000.

Læs også: Guide: Sådan bygger du insekthoteller til din have

Fra giftfri haver til vilde haver uden gift

Danmarks Naturfredningsforening og Landsforeningen Praktisk Økologi har gennem de sidste 5 år samarbejdet om projekt Giftfri Have, som nu overgår til projekt Slip haven fri. Kommuner kan dog stadig melde sig som giftfri på www.giftfri-have.dk.

– Vi har fået sat brugen af gift i haverne på dagsordenen med over 23.600 tilmeldte haver og 31 giftfri kommuner. I Danmarks Naturfredningsforening fortsætter vi kampen for et sprøjtefrit Danmark. Nu er tiden bare kommet til at gå skridtet videre og hjælpe danskerne med at gøre haverne naturvenlige – selvfølgelig uden brug af gift, siger Simon Leed Krøs.

Læs mere om projektet og se, hvor mange haver der allerede er tilmeldt, på www.sliphavenfri.dk.

Krav for deltagelse:

 • Haven skal være giftfri
 • Mindst 20% af havens areal skal være naturvenlig
 • Man tilmelder sig med mindst ét af 10 naturelementer. Antallet af elementer giver haven en naturscore (1-10).

10 naturelementer

 1. Vand
 2. Gamle træer
 3. Grenbunke
 4. Mange slags blomster
 5. Buske
 6. Døde træer
 7. Sten
 8. Jordvold
 9. Varmt og tørt område
 10. Bolig til dyr

Object reference not set to an instance of an object.