Af Christian Flinker

Den helt rigtige termoflaske til en tur ud i naturen skal holde på varmen og kunne klare slag.

Det er de to vigtigste funktioner, hvis man spørger naturvejleder i Danmarks Naturfredningsforening, Thomas Neumann, der har testet fire termoflasker i forskellige prisklasser.

- En termoflaske skal først og fremmest kunne holde på varmen – selv på de lange ture. Derudover skal den kunne tåle lidt tæsk, når den vælter rundt i tasken eller bliver tabt på jorden, siger Thomas Neumann.

Thomas er med egne ord grejnørd og flittig bruger af termoflasker på både cykelture eller på længere vandreture i naturen.

Pris og ydelse hænger ikke altid sammen

De termoflasker, vi har testet, ligger i et prisleje fra 50 kroner til 329 kroner, men den billigste havnede ikke på en sidsteplads.

- Tigerbutikkens termoflaske overrasker positivt, og så er den tilmed billig. Testen viser, at pris og kvalitet ikke nødvendigvis følges ad, selvom designet på de lidt dyrere flasker er pænere, siger Thomas Neumann.

I en test af isoleringsevne endte termoflasken fra Tiger på en tredjeplads, mens de dyrere flasker fra Thermos og Stanley endte i top. Til trods for en pris på 299 kroner endte Klean Kanteen på en sidsteplads.

Efter 20 timer havde termoflasken fra Tiger en temperatur på 45 grader, mens testvinderen fra Thermos havde en temperatur på 57 grader. I de tre målinger af isoleringensevnen var Thermos den bedste.

Kaffesmag bliver siddende

Kaffe bliver ofte fyldt på termoflasken, men den opkvikkende drik kan efterlade smag i flasken, som er svær at få væk.

- Har man først brugt sin flaske til kaffe, så vil den have en eftersmag af kaffe. Så hvis du bruger din termoflaske til kaffe, så brug den udelukkende til det, og køb eventuelt en ekstra til alt det andet. Her kommer den billige Tiger-flaske endnu mere til sin ret, fordi man kan købe to til billige penge, siger Thomas Neumann.

Selvom det kan være vanskeligt at komme af med kaffesmagen, kan man hælde varmt vand tilsat lidt bagepulver i flasken for at fjerne kafferester. Lad flasken stå natten over. Husk at skylle grundigt efter med vand.

De fleste flasker kan ikke tåle at komme i opvaskemaskinen.

Termoflasker er også gode til kølige drikke

En termoflaske i tasken kan give varme på en iskold vinterdag i skoven, men den kan også fint bruges på de varme dage, hvor vand eller saft skal holdes køligt på turen til stranden.

- Fylder man sin termoflaske med isterninger og vand, så har man iskold vand på sommerturen. Isoleringen i flasken kan både bruges til at holde på varmen, men også kulden, siger Thomas Neumann.

Vil man holde lidt ekstra på varmen, kan man fylde flasken med varmt vand og lade den stå et par minutter, inden den varme drik hældes op i termoflasken. Så bruger du ikke varme fra din drik til at varme flasken op.

Det samme kan gøres med koldt vand eller isterninger, før man fylder den med koldt vand eller lignende.

Fyld altid termoflasken helt op, så holder den bedre på varmen eller kulden.

Med medlemskab af Danmarks Naturfredningsforening får du 10 procent i Friluftsland, som fører tre af de testede termoflasker.

Sådan gjorde vi

  • Isoleringsevnen af termoflaskerne er målt for at se, hvor gode flaskerne er til at holde på varmen.
  • Fremgangsmåden har været at fylde kogende vand på flaskerne, lukke dem og foretage målinger efter 3, 6 og 20 timer.
  • Derudover er der kigget på betjeningen, tætheden, samt hvordan flasken ser ud.
  • Flaskerne har været med på tur for at teste tætheden over tid.

Sådan klarede de sig

Thermos Light and Compact 0,5 liter

Pris: 299 kr.
Beskrivelse: Den klassiske termoflaske fra Thermos er den suveræne testvinder. En hårdfør flaske i rustfrit fjederstål, som kan tåle slag og bank på turen. Det er en æstetisk nydelse, som holder 57 grader selv efter 20 timer. Det er den termoflaske, der var bedst i isoleringstesten. Derudover er der en stor fordel, at den kan enhåndsbetjenes. Flasken holdt tæt under testen. Vil man have den bedste termoflaske, skal man vælge Thermos. Der er desuden 15 års garanti på den slidstærke flaske.
Temperatur 20 timer: 57 grader
Temperatur 6 timer: 78 grader
Temperatur 3 timer: 86 grader

Klean Kanteen Classic Vacuum Insulated 592 ml

Pris: 299 kr.
Beskrivelse: Den lette Klean Kanteen er flot og passer ned i flaskeholderen på cykelen. På designet score den højt, men på isoleringsevne får den en sidste plads. Det var den flaske, som holdt dårligst på varmen. Der er intet krus med til denne form for termoflaske, hvilket også trækker ned. Flasken holdt tæt under testen.
Temperatur 20 timer: 36 grader
Temperatur 6 timer: 61 grader
Temperatur 3 timer: 74 grader

Stanley Legendary Classic 0,47L

Pris: 329 kr.
Beskrivelse: Standley Legendary Classic ligger lige i hælene på Thermos i isoleringstesten, men er på samme tid også testens dyreste. Denne termoflaske har et retro-look med rustfri stål med flot hammerlak. Plastikdelene er BPA-fri. Den er monteret med skrueprop, hvilket gør den svær at betjene med en hånd. Låget, som også fungerer som kop, er ekstra stort set i forhold til de andre kandidater, hvilket betyder, at den kan holde en god mængde væske.
Udgangen på flasken er så stor, at der kan komme en opvaskebørste derned, så man fjerne rester fra eksempelvis kaffe og kakao. Flasken holdt tæt under testen.
Temperatur 20 timer: 54 grader
Temperatur 6 timer: 75 grader
Temperatur 3 timer: 84 grader


Termoflaske fra Tiger

Pris: 50 kr.
Beskrivelse: Tigerbutikkens flaske er testens billigste, og den overrasker positivt. Den kommer ind på en tredje plads i isoleringstesten, men kan fint bruges til kortere ture. Termoflasken fra Tiger er et godt bud på en billig og funktionel flaske. Designet kan diskuteres. Hvis man køber Tigerbutikkens – har man måske råd til to. En til varmt vand/the og en til kaffe. Flasken holdt tæt under testen.
Temperatur 20 timer: 45 grader
Temperatur 6 timer: 71 grader
Temperatur 3 timer: 82 grader