Næsten 8 ud af 10 danskere har handlet brugt inden for de seneste 12 måneder, og vi køber i gennemsnit for over 5.000 kr. brugte varer om året.

Hvis vi skal nå at dæmme op for de menneskeskabte klimaforandringer, så kræver det et opgør med den måde, vi forbruger på. Vi skal spise anderledes, transportere os på nye måder, og vi skal udfase den ’brug og smid væk’-kultur, som har været normen i det moderne forbrugssamfund.

De store løsningener skal komme fra vores politikere og fra private virksomheder. Men som enkeltindivider har vi også en ansvar for at tage stilling til vores eget forbrug. Derfor er det en fantastisk god historie, som er værd at fejre, når genbrugsbølgen viser sig at være i vild vækst.

Flere danskere end nogensinde sælger brugt

70 procent af danskerne har købt brugte varer i løbet af 2019, og samtidig sælger et stigende antal danskere også ud af deres ting: 45 procent har solgt brugt i det seneste år mod kun 32 procent det forrige år.

Samtidigt er antallet af annoncer steget markant. I 2018 blev der oprettet over 21,5 mio. annoncer på DBA.dk, hvilket er mere end en fordobling siden 2013.

Klima og bæredygtighed styrker genbrugsbølgen

Traditionelt har årsagerne til, at danskerne sælger brugt, været, at de ikke bryder sig om at smide ting ud, som stadig kan bruges, og at de får ryddet op i hjemmet og kan tjene lidt penge.

Og selvom muligheden for en god handel og mindre rod i hjemmet stadig er de mest tungtvejende grunde, så spiller bæredygtighed nu også en vigtig rolle. Ifølge genbrugsindekset sælger 33 procent af danskerne brugte ting af hensyn til miljøet, og 35 procent af danskerne køber brugt for at mindske overforbruget.

Hos Danmarks Naturfredningsforening hilser vi tendensen velkommen, og opfordrer alle til at handle mere brugt. Dét er klimaklogt!