Temaartikel: Er du klar til at leve grønt

Forestil dig et liv med færre biler og mindre forurening. Hvor vi spiser grønt, flyver mindre, deler mere og skruer ned for forbruget. Lyder det tillokkende – eller uoverkommeligt? Et bæredygtigt liv kobles ofte med afkald på alt det, vi holder af. Men hvad nu, hvis vi begynder at tale om det grønne liv med omsorg og begejstring? Kan det hjælpe de grønne valg på vej?

Natur og miljø, marts 2024

Foto: Martin Dam Kristensen

Temaartikel: Lejreliv

Midt på Sjælland ud mod Roskilde Fjord ligger Lejre Kommune, måske mest kendt for sine istidslandskaber og sit jernaldermuseum. Men kommunen gemmer også på et væld af grønne initiativer – fra bæredygtige bofællesskaber til repaircaféer og regenerative gartnerier. Her spirer ’det gode grønne liv’.

Natur og Miljø, marts 2024

Foto: Martin Dam Kristensen

Podcast: Teamwork - interview med Esther Michelsen Kjeldahl og Carsten Jensen

Det kan være både ensomt og udmattende at kæmpe alene mod klimaforandringerne med sit forbrugsmønster som eneste våben. Langt mere nyttigt er det at kæmpe sammen med andre mod de strukturer, der står i vejen for, at vi for alvor kan leve mere bæredygtigt. Den erkendelse deler klimaaktivist ESTHER MICHELSEN KJELDAHL og forfatter CARSTEN JENSEN, selvom de står hver sit sted i livet.

Natur og Miljø, marts 2024

Foto: Morten Germund

Podcast: Kan vi elske tøj - og passe på klimaet samtidig?

I denne podcast bliver du klogere på tøjets klimamæssige udfordringer og mulige løsninger. Charlotte Taarnhøj Dahlstrøm, chefredaktør for Natur og Miljø, taler med tøjaktivist og forfatter Tina Werborg om, hvordan vi skal ændre vores tøjkultur, og hvordan nye måder at forbruge og værdsætte tøj på, kan hjælpe med at formindske vores klimaaftryk. Tina Werborg har skrevet bogen Garderobemanifestet og stiftet virksomheden 'Another Closet'

Chefpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening, Mette Hoffgaard Ranfelt, sætter ord og tal på tekstilbranchens enorme aftryk på både natur, miljø og klima.

Lyt med og bliv inspireret til, hvordan kan vi elske tøj - og passe på klimaet samtidig.

Læs og artikel i Natur og Miljø, fra marts 2023: Ansvarlig tøjglæde

Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Rumforskning åbner for et af livets helt store spørgsmål: Hvad lever vi for?

Rumforskning skal give et sug i maven og kaste lys over universets og vores klodes skrøbelige skønhed, så vi forstår alvoren. For vil vi redde Jorden, må vi starte med kærlighed, mener astronom Klaus Pontoppidan. Han har viet sit liv til rumforskning og var den første til at se langt ud i universet og tilbage i tiden, da han hentede de nu berømte billeder fra James Webb-teleskopet.

Natur og Miljø, marts 2024

Foto: Casper Lundeman

En underlig fisk

Ålen er truet og er samtidig et af de helt store naturvidenskabelige mysterier. Men i nogle fabriksbygninger i Hirtshals forsøger forskere at liste hemmeligheder ud af den underlige ål. Det endelig mål er på sigt at kunne avle ål, men fisken snor sig. Det kræver stor tålmodighed.

Natur og Miljø, marts 2024

Temaartikel: Fiskehandler med holdning

For Anna Borg er skånsomt fanget fisk ikke bare bedre for klima og miljø, det smager også bedre. I Annas Fiskekasser er der ikke skyggen af trawlfanget fisk, og hun håber, hun kan være med til at få flere fiskere til at vælge de skånsomme redskaber.

Natur og Miljø, november 2023

Foto: Thomas Nielsen

Temaartikel: Musling - helt eller skurk?

Blåmuslinger er bæredygtige og renser vandet for alger, men for mange muslinger kan slamme bunden til. Så skal vi sætte muslinger på middagsbordet, eller er det bedst at lade være?

Natur og Miljø, november 2023

Foto: Lea Mailandt

Vi er nødt til at se klimakrisens ofre i øjnene

Få har set – og fotograferet – så mange følger af klimaforandringerne som fotojournalist Jakob Dall. Mange af fotografierne har han samlet i en stor fotobog med titlen ’+2° Consequences’. Det er et stærkt og barskt vidnesbyrd, som han håber, kan få os alle til at handle på klimakrisen. Nu.

Natur og Miljø, november 2023

Foto: Ricky John Molloy

Fremtidens huse kan gro på marken

Der skal græs i væggen og hamp på loftet, hvis vi skal nedbringe CO2-udledningen fra byggeriet. Det vurderer flere eksperter, og på Refshaleøen er tre barndomsvenner godt i gang med at eksperimentere med de biobaserede materialer.

Natur og Miljø, november 2023

Foto: Thomas Nielsen

Alexandra og Casper bygger bæredygtigt med ler, hamp og kærlighed

Egentlig drømte de om et træhus. Men undervejs fandt de ud af, at vejen til det bæredygtige hus også går gennem materialer som hamp og ler. Snart står deres drøm af et hus klar. Inspireret af naturen – og næsten CO2-neutralt.

Natur og Miljø, november 2023

Foto: Thomas Nielsen

Sådan overlever blæksprutter vinteren

Blæksprutter er koldblodede og kan ikke regulere deres kropstemperatur. Alligevel lever adskillige arter i kolde danske farvande. Nu afslører ny forskning, hvordan de intelligente bløddyr håndterer kulden.

Natur og Miljø, november 2023

Tema: Giv den vilde natur lov

Hvis vi skal vende klima- og biodiversitetskrise, skal en langt større del af verdens natur have lov til at være i fred, mener både EU og FN. I Danmark presser blandt andet grønne organisationer på for, at 30 pct. af vores arealer bliver beskyttet natur. Det lyder af meget, men gør vi det rigtigt, kan det blive en gevinst – også økonomisk, viser beregninger.

Lyt til alle artiklerne fra temaet i Natur og Miljø, september 2023:

  • Giv den vilde natur lov
  • Sådan bliver Danmark meget grønnere
  • Vi er milevidt fra den grønne førertrøje
Foto: Bernado Franca

Morten forvandler muddergrøfter til rindende vandløb

Ørreder, insekter og klart, rindende vand. Det er resultatet af naturentusiast Morten Ringives frivillige arbejde for flere sønderjyske vandløb. Nu skal forskere se nærmere på metoden.

Foto: Mikkel Jezequel

Grusgrave er de sjældne arters paradis

På ti år har et ægtepar i Sorø forvandlet deres grund fra kedelig landbrugsjord til vild natur. Processen har dog ikke været traditionel. Først omdannede de grunden til en grusgrav, og siden er naturen blomstret frem. Alle grusgrave burde blive omdannet til natur, når der ikke længere graves efter grus, for områderne har kæmpe naturpotentiale, siger forsker.

Foto: Morten Svane

Et frugtbart og forpligtende samarbejde

Ørbækgården er ikke nogen helt almindelig bondegård. En del af jorden ejes af aktieselskabet Dansk Økojord, som forpagter den ud til Rikke Larsen og Lars Sørensen, der begge er landmænd. Uden samarbejdet ville de næppe have haft mulighed for at købe landbruget, der i dag drives økologisk med succes.

Foto: Ulrik Jantzen

Hvordan kan landbruget blive mere grønt?

I Danmark står landbruget for cirka en tredjedel af alle drivhusgasudledningerne. FN’s klimapanel, IPCC, vurderer, at der er store klimagevinster at hente i landbruget. En vej kan være at indføre en CO2-afgift, men hvordan gør man det uden at ødelægge landbruget? Vi har bedt en af Danmarks fremmeste økonomer svare på en række spørgsmål.
Lyt tul interviewet med Ulrik Beck.

Tema: Madspild

Hvert år bliver tonsvis af mad smidt ud, og en ny rapport viser, at spildet sandsynligvis er endnu større, end vi troede. Madspild lægger et kæmpe pres på både klima og natur. Ifølge FN vil der i 2050 være 9,7 milliarder munde at mætte, og hvis det skal ske på en bæredygtig måde, skal vi mindske spildet og få mere ud af mindre.

Lyt til de tre artikler i temaet:

  • I fremtiden skal vi have mere mad ud af mindre
  • Strømme af ny mad
  • Bælgfrugter, som da farmor var barn

Forbrydelsen

Det er alt for let at slippe af sted med at dræbe, stjæle eller ødelægge i naturen. Det mener Danmarks Naturfredningsforening, der opfordrer politikerne til at se mod Norge, hvor politiet har fundet en model, der ser ud til at virke. Læs om Danmarks største æggetyv, forgiftede rovfugle, og hvordan en ulvefest endte i en kæmpe politiaktion og fængselsstraffe.

Foto: Jakob Bramm Jensen

Splittet

Debatten om atomkraft i Danmark har stort set ligget død siden 1985. Alligevel arbejder en dansk virksomhed med en ny form for atomenergi. Og debatten om atomenergi er begyndt at røre på sig igen.

Foto: Thomas Nielsen

Vandring på versefødder

Over hele landet kan du gå i nogle af Danmarks største digteres lyriske fodspor. I Nordsjælland kan du vandre ind i Frank Jægers magiske verden og opleve, hvordan foreningen af digt og natur forstærker naturens skønhed.

Foto: Camilla Hylleberg

Vi har plads nok til at løse alle kriser

Vi skal strække os langt for at finde plads til solceller og vindmøller, mener præsident i DN, Maria Reumert Gjerding. For det haster med at gøre os fri af fossile brændstoffer. Men løsningen af klimakrisen skal gå hånd i hånd med genopretning af naturen. En ny og klogere planlægning, hvor vi opylder mange behov på hvert areal, kan skabe plads til begge dele.

Foto: Isak Hoffmeyer

Krise-mode

De danske ambitioner er høje, når det handler om grøn omstilling. Men lige så gode vi er til at sætte mål, lige så dårlige er vi til at levere på dem. Det mener Connie Hedegaard, der er bestyrelsesformand i tænketanken Concito.Hun opfordrer politikerne til at gå i krise-mode og tage ansvar. Vi er nødt til at komme op i gear – for klimaets skyld og for ikke at sætte den folkelige opbakning over styr.

Foto: Martin Bubandt

Tøjkrise

At modebranchen forurener og er en kæmpe klimasynder, ved de fleste efterhånden. Men vi skal jo have tøj på kroppen, så hvad gør vi? Det har en tech-startup på ydre Nørrebro i København måske et svar på. Mikrofabrikken Rodinia Generation er nemlig godt i gang med at bevise, at man kan producere tøj i stor skala uden samtidig at ødelægge kloden.

Foto: Thomas Nielsen

Kunsten at blive glemt

Det var mødet med et rådyr, der startede eventyret. Siden har fotografen Mads Hagen ligget i skjul i timevis for at komme helt tæt på dyrene.

Foto: Simon Skipper

Kan jeg klatre i træer, kan jeg også klare skolen

De er flygtet fra lande som Syrien, Somalia og Tyrkiet. I dag står de i en skov i Danmark, hvor de skal klatre i træer og gå på line. For naturen kan gøre unge indvandrere og flygtninge klogere på egne grænser, samarbejde og tillid – egenskaber, de skal bruge for at kunne begå sig i det danske skolesystem og samfund.