Tema: Madspild

Hvert år bliver tonsvis af mad smidt ud, og en ny rapport viser, at spildet sandsynligvis er endnu større, end vi troede. Madspild lægger et kæmpe pres på både klima og natur. Ifølge FN vil der i 2050 være 9,7 milliarder munde at mætte, og hvis det skal ske på en bæredygtig måde, skal vi mindske spildet og få mere ud af mindre.

Lyt til de tre artikler i temaet:

  • I fremtiden skal vi have mere mad ud af mindre
  • Strømme af ny mad
  • Bælgfrugter, som da farmor var barn

Forbrydelsen

Det er alt for let at slippe af sted med at dræbe, stjæle eller ødelægge i naturen. Det mener Danmarks Naturfredningsforening, der opfordrer politikerne til at se mod Norge, hvor politiet har fundet en model, der ser ud til at virke. Læs om Danmarks største æggetyv, forgiftede rovfugle, og hvordan en ulvefest endte i en kæmpe politiaktion og fængselsstraffe.

Foto: Jakob Bramm Jensen

Splittet

Debatten om atomkraft i Danmark har stort set ligget død siden 1985. Alligevel arbejder en dansk virksomhed med en ny form for atomenergi. Og debatten om atomenergi er begyndt at røre på sig igen.

Foto: Thomas Nielsen

Vandring på versefødder

Over hele landet kan du gå i nogle af Danmarks største digteres lyriske fodspor. I Nordsjælland kan du vandre ind i Frank Jægers magiske verden og opleve, hvordan foreningen af digt og natur forstærker naturens skønhed.

Foto: Camilla Hylleberg

Vi har plads nok til at løse alle kriser

Vi skal strække os langt for at finde plads til solceller og vindmøller, mener præsident i DN, Maria Reumert Gjerding. For det haster med at gøre os fri af fossile brændstoffer. Men løsningen af klimakrisen skal gå hånd i hånd med genopretning af naturen. En ny og klogere planlægning, hvor vi opylder mange behov på hvert areal, kan skabe plads til begge dele.

Foto: Isak Hoffmeyer

Krise-mode

De danske ambitioner er høje, når det handler om grøn omstilling. Men lige så gode vi er til at sætte mål, lige så dårlige er vi til at levere på dem. Det mener Connie Hedegaard, der er bestyrelsesformand i tænketanken Concito.Hun opfordrer politikerne til at gå i krise-mode og tage ansvar. Vi er nødt til at komme op i gear – for klimaets skyld og for ikke at sætte den folkelige opbakning over styr.

Foto: Martin Bubandt

Tøjkrise

At modebranchen forurener og er en kæmpe klimasynder, ved de fleste efterhånden. Men vi skal jo have tøj på kroppen, så hvad gør vi? Det har en tech-startup på ydre Nørrebro i København måske et svar på. Mikrofabrikken Rodinia Generation er nemlig godt i gang med at bevise, at man kan producere tøj i stor skala uden samtidig at ødelægge kloden.

Foto: Thomas Nielsen

Kunsten at blive glemt

Det var mødet med et rådyr, der startede eventyret. Siden har fotografen Mads Hagen ligget i skjul i timevis for at komme helt tæt på dyrene.

Foto: Simon Skipper

Kan jeg klatre i træer, kan jeg også klare skolen

De er flygtet fra lande som Syrien, Somalia og Tyrkiet. I dag står de i en skov i Danmark, hvor de skal klatre i træer og gå på line. For naturen kan gøre unge indvandrere og flygtninge klogere på egne grænser, samarbejde og tillid – egenskaber, de skal bruge for at kunne begå sig i det danske skolesystem og samfund.