Jeg vidste godt, at natten til mandag 8. oktober 2018 ville blive afgørende. Og det blev den. FN fremlagde sin hidtil mest alvorlige klimarapport nogensinde og konklusionen er ligeså enkel, som udfordringen er enorm: Vi skal reducere klimabelastningen her og nu for ikke at smadre klodens klima med de helt uoverskuelige konsekvenser, det vil få for livet her på vores blå planet. Max. 12 år gav FN os til den omstilling. 12 år.

Tirsdag formiddag kom det danske svar på udfordringen. Og det blev desværre et kæmpeflop med fugle på taget, sovepuder, kommissioner og andre hjørnespark. Statsministeren gjorde sit bedste for at hylde regeringens klimaplan ind i en ordentlig tåge af tryllestøv og vi fik lidt hokuspokus med nogle regnestykker om kreditter og kvoter og udfasning af benzin og dieselbiler ude i fremtiden – altså lidt som en række lande før os, allerede har besluttet sig til.

Jo jo, jeg er helt med på, at der har siddet politikere i de forskellige partier i regeringen og kæmpet for klimaet og tak for det! For en udfasning af brændeovne, dieselhakkere og benzinbiler og en reduktion af ammoniakken fra landbruget er selvfølgelig supergodt. Det er bare ikke nok.

Det er kloden og vores fremtid, der er på spil, og vi har brug for en straksopbremsning. Jeg efterlyser derfor en rigtig plan. En plan med fuld finansiering, konkrete initiativer og en klar retning, der fører os hele vejen.

Lad mig lige ridse situationen op. Vi har en Paris aftale. Den går ud på at holde den globale temperaturstigning under to grader. Og helst på maks halvanden grad.

Jo jo, jeg er helt med på, at der har siddet politikere i de forskellige partier i regeringen og kæmpet for klimaet og tak for det! For en udfasning af brændeovne, dieselhakkere og benzinbiler og en reduktion af ammoniakken fra landbruget er selvfølgelig supergodt. Det er bare ikke nok.

Nu har verdens førende klimaforskere kigget nærmere på konsekvenserne af en stigning på op mod to grader og FN har udgivet resultatet. Det kan ikke siges skarpt nok: Der skal vi ikke hen. Lavtliggende øer og nationer vil forsvinde, dyrearter og hele økosystemer forsvinder og vi vil få tørke og oversvømmelser af uhyggelige dimensioner. En naturlig følge vil være øget fattigdom og millioner af klimaflygtninge.

Den fremtid ønsker jeg ikke for mine børn eller for nogen børn på Jorden. Det tror jeg heller ikke politikerne gør, men tirsdag formiddag så vi, at selv en regering i et af verdens rigeste lande ikke formåede at spille lige op mod truslen. Det er uacceptabelt, synes jeg, og i Danmarks største grønne organisation vil vi kæmpe for, at Danmark tager ansvar, tager lederskab.

Vi kan alle sammen selv gøre noget, og vi skal tage personligt ansvar.

Men vi skal også gøre noget sammen, og i Danmarks Naturfredningsforening vil vi samarbejde med alle dem, der vil samarbejde. Vi vil gå hårdt på politikerne for at bringe de løsninger i anvendelse, der står mål med udfordringerne.

Vi vil med andre ord have en reel klimaplan. En plan, der viser, hvordan Danmark løfter sin del af opgaven med at holde de globale temperaturstigninger under 1,5 grader.

Læs også: Derfor skal vi holde os under 1,5 grader

Den skal markere et ægte paradigmeskifte, hvor vi prissætter de reelle omkostninger ved alle typer produktion, hvor både risici og klimagevinster er med i Finansministeriets regnemodeller og i alle ministerier.

Regeringens tryllestøv kan ikke sløre, at indkøb i den offentlige sektor stort set går fri i klimaplanen. Den offentlige sektor handler ellers for svimlende godt 300 mia. om året. Lad os da stille krav til leverandørerne.

Vi efterspørger, at vi begynder at regne på en ny måde. Hvad er de reelle omkostninger og de reelle gevinster ved de økonomiske handlinger, vi foretager både privat og offentligt. Det skal vi slet ikke være så bange for. Mange regnestykker vil nemlig vise, at bæredygtige og klimakloge investeringer faktisk er en gevinst for hele samfundet. Fx vil en omlægning af transporten både binde energisystemet sammen, men også samtidig give bedre luftkvalitet. F.eks. vil udtagning af landbrugsjord også give gevinster på vandmiljø og biodiversitet.

Vi mangler i den grad at få et reelt grønt BNP, der skal danne udgangspunkt for alle politisk beslutninger. Sådan er det langt fra i dag. Regeringens tryllestøv kan ikke sløre, at indkøb i den offentlige sektor stort set går fri i klimaplanen. Den offentlige sektor handler ellers for svimlende godt 300 mia. om året. Lad os da stille krav til leverandørerne. Lad os kræve, at kommuner, stat og regioner skal fastlægge ambitiøse planer og mål for grønne indkøb – drive den grønne omstilling og reducere udledninger. Det er ikke kun godt for klima og miljø, men det vil også understøtte innovation og grønne kompetencer i danske små og mellemstore virksomheder.

For mig blev verden, som vi kender den, ændret for altid natten til mandag 8. oktober 2018. FN’s klimapanel siger, at vi skal have nedbragt udledninger før 2030 for at holde os under 1,5 grader. Vi har måske sølle 12 år og vi har allerede mistet værdifuld tid på en utilstrækkelig klimaplan.

Når jeg går hjem i aften og kigger mine børn i øjnene, så vil jeg gerne kunne sige til dem, at vi i dag fik sikret deres og alle børns ret til en levende og sund klode i topform. Det kan jeg ikke i dag. Men jeg vil kæmpe videre i morgen. Vi har 12 år. Nedtællingen er i gang.

alt
Maria Reumert Gjerding
Præsident