4 ting du kan sanke i naturen i det tidlige forår
Det er sjovt at gå på opdagelse i naturens spisekammer. Men sæt kun tænderne i de planter, du er sikker på, er spiselige. Her får du en guide til nogle af de spiselige planter, du kan finde i naturen.Foråret byder på et væld af spændstige, velsmagende skud og spirer. Gør turen i skoven endnu sjovere ved at smage på foråret – og tag måske nogle af skuddene med hjem som ekstra krydderi til desserten eller salaten.
Men sæt kun tænderne i de planter, du er sikker på, er spiselige.
Det behøver ikke være svært. Til til gengæld er det sjovt at gå på opdagelse i naturens spisekammer. Her får du en guide til nogle af de spiselige planter, du kan finde fra begyndelsen af foråret. Nogle er velkendte, andre kræver måske lidt mere introduktion.
Medbring en bog og en god håndfuld respekt, når du går på jagt. For ikke alt, der gror i naturen, kan spises. Tag desuden kun det, du skal bruge, da planterne også kan være levesteder for insekter eller mad til andre dyr.
Fire ting du kan sanke i marts
Martsviol
Martsviol er en lille grøn plante med hjerteformede blade og blåviolette blomster. Den vokser i fugtig, næringsrig jord i græsplæner eller løvskove.
Martsviolen har lagt navn til farven violet, den kan bruges i det søde køkken og som pynt på desserten eller i salaten. Den har en sart parfumeret sødme med en let syrlighed.
Der findes andre violer – alle kan spises, men det er martsviolen, der har den søde smag. Finder du den, så pluk og smag den med det samme.
Opskrift: Martsviol-eddike
Har du held med at finde mange martsvioler, kan du komme dem på en lille flaske og overhælde dem med en god hvidvinseddike. Lad det trække en måneds tid, før du bruger af eddiken til vinaigrette eller lignende.
Skovmærke
Skovmærke vokser i muldrige løvskove. I skovmærke findes et stof, der hedder kumarin, som dufter friskt og aromatisk. Planten er tidligere blevet brugt til bl.a. kryddersnaps, luftfrisker og middel mod møl. I dag bruges den flittigt i det søde køkken på forskellige Michelin-restauranter. Den har en sødlig mandelsmag med toner af vanilje. Pluk kun topskuddene, hvis du vil servere den frisk.
Vær opmærksom på, at skovmærke indeholder stoffet kumarin, som det anbefales kun at indtage i små mængder.
Opskrift: Kryddersnaps og majvin med skovmærke
Læg 10 kviste i vodka eller snaps i et døgn, så bliver den helt lysegrøn. Du kan også lægge 10 kviste et par timer i æblejuice eller sød hvidvin. Det kaldes majvin og er en ældgammel tradition, der stammer fra Tyskland og Frankrig.
Opskrift: Skovmærkesirup
2 dl sukker og 4 dl vand koges op med et stort bundt skovmærke og saften af en citron. Lad den trække på køl et par dage, herefter sier du kvistene fra. Den smager skønt i desserter eller i te i stedet for sukker. Den kan også bruges til tilsmagning af vinaigrette.
Skvalderkål
Alle os med have kender skvalderkål. Men i stedet for at bekæmpe planten med næb og kløer kan man forsøge at spise sig igennem – særligt de første skud er lækre i salat.
Skvalderkål har en let bitterhed og en god saft, den har klare noter af gulerod, bredbladet persille eller selleri. Planten vokser overalt i Danmark, men man mener ikke, at den er hjemmehørende. I stedet siges det, at munke indførte skvalderkålen som et middel mod gigt.
Opskrift: Pesto af skvalderkål
Blend skvalderkål, pinjekerner, parmesan, citronsaft, olivenolie og salt og peber. Det kan være en god idé at tilføje lidt persille for at mildne skvalderkålens bitterhed. Persille fortynder smagen og gør pestoen virkelig lækker.
Du kan også lave pesto af brændenælder. Men bladene skal først overhældes med kogende vand, så de ikke længere brænder.
Sådan tapper du birkesaft
- Find et sundt birketræ med en stor trækrone. Du kan tappe birkesaft fra midt i marts og frem til, at bladene begynder at springe ud. Stammen skal være mindst 15 centimeter i diameter – spørg først ejeren om lov.
- Klip en fingertyk gren over. Stik grenen på træet ind i en flaske, og bind flasken fast til grenen. Saften vil nu selv løbe ned i flasken.
- Over et par dage vil I på denne måde kunne tappe et par liter birkesaft. Herefter lukker grenen selv såret.
Birkesaft
Saften fra birketræet smager sødt og kan bruges til mange forskellige ting.
Tap saften fra træet, og brug den, som den er. Den har en let sødme og er yderst forfriskende.
Birkesaft kan også fungere som smagsforstærker i sorbet-is eller bagværk eller som hårkur, hvor du blander birkesaften med vand i forholdet 1:10 og skyller håret i blandingen.
Opskrift: Birkesirup
Hvis du får tappet rigeligt med birkesaft, kan du lave den lækreste sirup.
5 l birkesaft koges ind ved svag varme. Når saften er kogt ind til sirup, vil der være cirka 50 ml færdig birkesirup.