De store løsninger på problemet skal skabes gennem politisk handling. Blandt andet ved et reelt forbud mod forbrænding af usolgte tekstiler, krav til tekstilers holdbarhed og reparationsgarantier. Samtidig skal der laves regler for grønne anprisninger, så branchen ikke pynter sig med lånte, bæredygtige fjer.

Men du kan også selv gøre en forskel og være med til at tage et opgør med overforbruget.

- Vi må aldrig føle, at vi står alene med ansvaret. Men vi kan bidrage til en kulturændring, hvor vi i fællesskab kan inspirere hinanden og presser på for politisk handling, siger Mette Hoffgaard Ranfelt, der er miljøpolitisk chefrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

Herunder kommer hun med 5 råd til dig, hvis du også er træt af at vente på den politiske omstilling.

Til kamp mod overproduktion

Det globale forbrug af tekstiler bliver ved med at stige, og overproduktionen i branchen er enorm. Det har store konsekvenser for både klima, miljø og biodiversitet.

Vi kæmper for politiske ændringer, der gør op med overforbruget. Blandt andet ved at forbyde forbrænding af usolgte tekstiler, stille krav til tekstilers holdbarhed og ved at lave regler for grønne anprisninger.

Vil du være med i kampen?

1. Find et fællesskab

Start eller meld dig ind i et fællesskab, hvor I inspirerer hinanden til mere klimavenligt tøjforbrug.

I kan blandt andet udfordre hinanden til et købestop af tøj resten af året eller arrangere reparationsaftener, hvor I hygger jer med at stoppe huller og upcycle jeres tøj.

Find inspiration til reparationer her eller tjek, om der findes en Repair Café med fokus på tekstil tæt på.

Du kan undersøge, om der findes et Grønt Nabofællesskab i nærheden af dig ved at klikke her.


2. Del din garderobe

Skab en lille garderobe med tøj, du elsker og føler dig godt tilpas i. Og så gælder det bare om at passe på det.

Lær at lappe huller i din lækre cardigan, send dine bukser til skrædder eller forvandl et par slidte jeans til shorts. Tøj kan genoplives mange gange, hvis du er kreativ.

Du kan også bruge koncepter med dele-garderobe som Another Closet, Det Kollektive Klædeskab eller The Clothing Club.


3. Store byttedag

Arranger en tøjbyttedag med dine venner eller dine kollegaer. De fleste har lækkert tøj liggende i skabet, som de ikke længere bruger.

Saml nogle bekendte, der hver især medbringer tøj, som har samlet støv bagerst i skabet eller ikke længere passer dem. Og byt med hinanden på kryds og tværs.

På den måde får I ryddet ud i det tøj, I ikke bruger, og du får måske noget tøj med hjem, så du undgår at købe det fra nyt.

Hvis du har børn, kan du også gå sammen med andre forældre og arrangere byttedag på ungernes skole eller i daginstitutionerne.

One (wo)man's trash is another (wo)man's treasure.


4. Tag snakken

Vær nysgerrig og tag en snak med dine venner om, hvad der gør, at I køber meget tøj. Hvorfor bliver nyt forbundet med godt? Hvorfor reparerer vi ikke længere vores tøj? Hvordan kan vi få inspiration til at upcycle det gamle?

Det kan være, at I hver især har nogle anbefalinger til gode genbrugsbutikker, eller måske har din ven eller veninde noget tøj, du kan låne til julefesten på dit nye job eller brylluppet til sommer.

Tal også med hinanden om, hvad løsningerne kan være. Hvad skal der til for, at jeres tøjforbrug bliver mindre, og kan I allerede minimere det i dag?


5. Lokalpolitik rykker

Meld dig ind i Danmarks Naturfredningsforenings frivilligafdeling i din kommune og vær med til at lave lokalpolitisk forandring.

Du kan eksempelvis være med til at arbejde for, at der stilles krav om en mere cirkulær håndtering af tekstiler i din kommune. Ved at organisere os, kan vi komme meget længere.

På denne kortlægning kan du læse mere om, hvad din kommune gør for at fremme den cirkulære omstilling. Flere kommuner fremmer blandt andet reparationscaféer og byttemarkeder.

Vær med i kampen mod overproduktion

- for naturen, miljøet og klimaets skyld